Hakkari'de kayak pistleri yerini yayla bereketine bıraktı

Kaynak:Necmi Ertuş

Kış aylarında kayak severlerin uğrak noktası olan Hakkari'deki Merga Bütan Kayak Merkezi, yaz mevsimiyle birlikte bambaşka bir kimliğe büründü.

Karla kaplı pistlerin yerini yemyeşil meralar ve rengârenk çiçekler alırken, bölge bu kez berivanların, çobanların ve üretimin merkezi haline geldi.

Yaklaşık 2 bin 800 metre rakımda bulunan Merga Bütan Yaylası'na bu yıl 10 hane yerleşti. Yaklaşık 4 bin koyunla yaylaya çıkan aileler, eylül ayına kadar sürecek yaklaşık dört aylık yayla sezonu için çadırlarını kurarak hazırlıklarını tamamladı. Doğanın eşsiz güzelliği içinde kurulan çadırlar, yaylaya ayrı bir renk kattı.whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-54-1

Yaylada gün, sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor. Koyunların otlatılması, süt sağımı ve kırkım çalışmaları gün boyu devam ederken, berivanlar sağdıkları sütten yoğurt, peynir ve tereyağı üretiyor. Kırkımı yapılan koyunlardan elde edilen yün de değerlendirilerek aile bütçesine katkı sağlanıyor. Böylece Hakkari'nin köklü yaylacılık kültürü de yaşatılmaya devam ediyor.

Bir dönem yalnızca yaz aylarında kullanılan Merga Bütan, bugün dört mevsim canlılığını koruyan önemli merkezlerden biri olarak öne çıkıyor. Kışın kayak ve kış sporlarına ev sahipliği yapan bölge, yazın ise serin havası, buz gibi kaynak suları, zengin bitki örtüsü ve verimli otlaklarıyla besicilerin vazgeçilmez adresi oluyor.whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-54

Yaylada hayvancılık yapan Yusuf Budak, yeni sezona umutla başladıklarını belirterek şunları söyledi:"Yaylamıza geldik, çadırlarımızı kurduk ve yeni sezon hazırlıklarımızı tamamladık. Yaklaşık dört ay boyunca burada yaşayacağız. Koyunlarımızı otlatacak, sütümüzü sağacağız. Yoğurdumuzu, peynirimizi ve tereyağımızı üreteceğiz.

Koyunlarımızın yününü de değerlendireceğiz. Önce ailemizin ihtiyaçlarını karşılayacağız, kalan ürünleri satarak gelir elde edeceğiz. Burası havasıyla, suyuyla ve doğasıyla gerçekten çok güzel bir yer. İnşallah bu yıl verimimiz bol, bereketimiz yüksek olur."whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-55-1

Rengârenk çiçeklerle bezenen yaylada kurulan çadırlar, otlayan binlerce koyun ve eşsiz doğal manzara, Merga Bütan'ı yaz aylarının en gözde noktalarından biri haline getiriyor. Kışın kayak heyecanına ev sahipliği yapan bu coğrafya, yazın ise berivanların emeğiyle bereketin, üretimin ve geleneksel yayla yaşamının simgesi olmayı sürdürüyor.

whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-55-2whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-55whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-56-1whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-56-2whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-56-3whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-56-4whatsapp-image-2026-07-08-at-08-28-56

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.