• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 25 °C

İki dilli sağlık dönemi

İki dilli sağlık dönemi
Hakkari'nin Şemdinli ilçesi'nde iki dilli sağlık dönemi başladı.

AHMET KAVAK
HAKKARİ (İHA) - Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde kurulan ve Türkiye de en çok hasta sahibi olan Evde Bakım Polikliniği'nde görevli sağlık ekibi, zorlu doğa ve mevsim şartlarına rağmen ev ev dolaşarak muayene ve tedavi ettiği hastalar sebebi ile bölge halkından büyük takdir topluyor.

semdinli-doktor-1.20110120231113.jpg
Poliklinik çalışmaları ile bilgi veren sağlık ekibi sorumlusu Dr. Direnç Yiğit, 3 aydır İran ve Irak'a sınır olan Şemdinli ilçesinin merkez ve köylerinde hizmet verdiklerini, özellikle yaşlı, evde bakıma muhtaç, kronik hastalığı olan hastalara baktıklarını belirtti. Hastanın bizzat evine giderek muayene ve tetkik yaptıklarını söyleyen Dr. Yiğit, "Bölgedeki coğrafik yapı ve hava koşullarına rağmen 10 kişilik ekibimizin hizmeti 3 aydır sorumsuz bir şekilde sürmektedir. Hakkari il sınırları için sadece biz
bu hizmeti vermekteyiz. Bu hizmeti başlattığımız için çok mutluyuz. Özellikle hasta ve hasta yakınlarından çok olumlu tepkiler alıyoruz" dedi.

HASTANEYE GİDEMEYEN HASTALAR İÇİN BÜYÜK BİR HİZMET
Arkadaşları ile birlikte tek araçla nöbetleşe olarak yaptıkları hizmetin gönüllülük esasına bağlı olduğunu belirten Dr. Direnç Yiğit, "Sağlık Bakanlığı'ndan bu hizmet için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Bu hizmeti verirken de hiçbir karşılık beklemiyoruz. Bizim hasta ve yakınlarından aldığımız manevi destek her şeye bedeldir. Halktan aldığımız olumlu tepki bizim için çok önemlidir" diye konuştu.
Evde tedavi etmeye gittikleri hastanın durumu ve neyle karşılaşacaklarını bilmedikleri için her zaman hazırlıklı olduklarını belirten Dr. Yiğit, "Acil müdahale için ne gerekiyorsa daima yanımızda bulunmaktadır. Hastalar öncelikle bize başvuruyorlar. Hastanın gerçekten evde bakım hizmetinden faydalanması gerektiği kanısı varıldıktan sonra düzenli olarak haftalık ve aylık kontrolleri başlanılıyor. Hasta kendi evinde muayene edilip, kan tahlilleri, tansiyon, nabız değerleri alınıyor. Hastanın genel
muayenesi yapılıyor. Amaç hastanın mümkün olduğu kadar tedavisini evde yapmaktır. Biz doktorlar tarafından yapılan bu hizmet herhangi bir maddi beklenti olmadan gönüllü olarak yapılmaktadır" açıklamasını yaptı.
Ekipten sorumlu hemşire Dilek Coşar, şuan 100'ün üzerinde hastalarının bulunduğunu belirterek, "Bakanlığa her ay hastalarımızın verilerini sisteme giriyoruz. Hasta sirkülasyonumuz çok iyi. Birimimiz Türkiye de kurulan 2'nci birimdir. Türkiye de en çok hasta sahibi olan ve bakan ekiptir" dedi.

TÜRKÇE BİLMEYEN HASTALARLA KÜRTÇE İLETİŞİM KURULUYOR
Sağlık Memuru Emin Çelik ise Türkçe'ye hakim olamayan ve kendi hastalığını yeterince anlatamayan hastalarla Kürtçe iletişim kurduğunu belirterek, "Evde bakım hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın 0 438 4113241 nolu sabit hattımızdan arayarak hizmet almayı talep edebilir" dedi.
Ekip görevlilerinin hastaları arasında, ilçe merkezinden 50 kilometre uzaklıkta bulunan Korgan köyünde yatalak ve birçok kronik hastalığı olan 91 yaşındaki Şuhe Çetin ile trafik kazası sonucu beyin travması geçiren ve 2 yıl boyunca şuuru kapalı kalan, yaptıkları tedavi ile gün geçtikçe durumunun biraz daha iyiye giden Raif Atay da (42) bulunuyor.
 

 

Bu haber toplam 4916 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim