• BIST 10336.5
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 7 °C

İranlı komutanlar Hakkari'de

İranlı komutanlar Hakkari'de
İranlı komutanlar Hakkari Valisi Muammer Türker ile bir araya geldi.

FEYZULLAH TAŞ
HAKKARİ (İHA) - Hakkari Valisi Muammer Türker, iki ülke arasındaki ilişkilerin bazı gençlerin taşlamalarına kurban edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bunlarla ilgili gerek hukuki süreçte gerekse iki taraflı hudut makamları olarak neler yapabileceğimizi konuşacağız" dedi.

Yüksekova ilçesi Esendere Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan İran İslam Cumhuriyeti Urumiye 1. Derece Hudut Komutanı Seyyid Vahid Musevi, Sero 2. Derece Hudut Komutanı Feramez Niknefes, Tirgever 2. Hudut Komutanı Mehdi Bedri ve beraberindeki 9 kişilik askeri heyet, 3 ayda bir düzenli olarak yapılan 'Sınır Güvenliği' toplantısı için Hakkari'ye geldi. Hakkari Valisi Muammer Türker, Vali Yardımcısı Davut Sinanoğlu, Yüksekova Kaymakamı Üzeyir Aziz Özören, İl Emniyet Müdür Vekili Tamer Dönmez, YüksekovaEmniyet Müdürü Ünal Akçakıl ve beraberindekiler tarafından İran heyeti valilik kapısında karşılandı.

Vali Türker ve beraberindeki heyet, bir lokantada öğle yemeği yedikten sonra valilik toplantı salonunda bir araya geldi. Gerçekleştirilen ziyaretin amacıyla ilgili bir açıklama yapan Vali Türker, İran'la Türkiye arasındaki ilişkilerin çok boyutlu olarak gelişmeye devam ettiğini söyledi. Bölgenin İran'a hudut bölgesi olması dolayısıyla terör, kaçakçılık ve ticari ilişkilerde oldukça bir direnç içersinde olduklarını ifade eden Vali Türker, "Geçen dönemlere oranla ticari ilişkilerimizde bir artış söz konusudur.

2007 yılı içersinde Esendere Sınır Kapısı'nda yapılan dış ticaret hacmi 76 milyon dolar seviyesinde iken 2008 yılı içinde 153 milyon dolara çıkmış ve iki katı bir artış olmuştur. 2009 yılında ise 216 milyon dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleşmiştir. Bu gerçekten sevindirici bir şey. Bizim yüzyıllara dayanan bir komşuluk ilişkimiz var. Ayrıca bizim bu bölgede yaşayan insanların o bölgedeki insanlarla yakın akrabalık ve ticari ilişkileri de var. Bizim de hudut alanında ilişkilerimiz çok iyi konumdadır. Gün geçtikçe ticari ilişkilerimiz daha iyi gidiyor.

Her iki ülke için diyalog kapısı her zaman açık" dedi.
İran heyetinin talebi üzerine bu defa toplandıklarını ifade eden Vali Türker, "Özellikle bizim bu gelişme seyrinde olan ticari ilişkilerimizi baltalayan bir mesele var. Yüksekova ilçesinden geçen İran otobüslerinin taşlanması meselesinde maddi zarar gören ve yaralanan İranlılar var. Biz bu toplantıda bunları konuşacağız. Aynı şekilden bizim taraftan İran'a gidip ticari faaliyetlerde bulunan ve Sero bölgesinde saldırıya uğrayan vatandaşlarımız oldu. 1 kişi öldü, 2 kişi de yaralanmıştı.

Bütün bunlarla ilgili gerek hukuki süreçte gerekse iki taraflı hudut makamları olarak neler yapabileceğimizin somut adımlarını konuşacağız. Ticari ilişkilerin gelişmesi ekonomi ve gelir pastasının büyümesi anlamına geliyor. Biz bu bölgede pastayı geliştirmek için çabalıyoruz.

Ben Hakkari ve Yüksekova ilçesi vatandaşlarından, meslek odalarından, diğer kurumlardan biraz daha bu konuya eğilip sadece büyüyen pastadan değil, sorumluluktan da pay almasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
İki ülke arasındaki ilişkilerin bazı gençlerin taşlamalarına kurban edilmemesi gerektiği de ifade eden Vali Muammer Türker, "İnsanlar geçim kapısı için bu faaliyetleri yapıyorlar. Bizim temennimizde bunların gittikçe daha iyi hale gelmesidir.

Bir taraftan da malumunuz bizim Esendere'ye giden hattın uluslararası taşımacılığa daha iyi hale getirmek için altyapısında ciddi gelişmeler yaşanıyor. Karayolu boyutu ile büyük çalışmalar yapılıyor. Yüksekova'da attığımız havaalanının temeli İran'a büyük fayda sağlayacaktır.

Siyasi, ticari, dostluk ve kardeşlik ilişkilerimize destek vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. İran İslam Cumhuriyeti Urumiye 1. Derece Hudut Komutanı Seyyid Vahid Musevi ise, Allah'ın izniyle Türkiye ile olan ilişkilerinin gün geçtikçe daha iyiye gideceğini belirtti.
 

Bu haber toplam 3246 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim