• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Kapınızı kırma emriyle geldik, bundan sonra böyle

Kapınızı kırma emriyle geldik, bundan sonra böyle
Meclis'ten geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından onaylanan "İç Güvenlik Paketi"ne tepkiler sürerken, Mersin'de polisin ev baskını uygulaması toplumun hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Mersin'in Akdeniz ilçesinde ikamet eden Şanlı ailesinin evine baskın düzenleyen polislerin, evin kapısını kırarak aile fertlerini yere yüzükoyun yatırıp, arkadan kelepçelediği ve başlarına silah dayadığı iddia edildi. Aile fertlerinin, uygulamanın nedenini sordukları polisten "bundan sonra böyle, biz sizin kapınızı kırma emriyle geldik" yanıtı aldıkları ileri sürüldü.

Hükümetin tüm tepkilere rağmen Meclis'ten geçirdiği ve "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" dün Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından onaylandı. Polis, vali ve kaymakamların yetkilerinin artırıldığı kanunla insan hakları ihlallerinde ciddi artışların yaşanacağı belirtilirken, polisin birçok kentteki ev baskınları uygulamaları bile daha bugün yasalaşan "İç Güvenlik Paketi"nin içeriğini aşacak nitelikte. Bu uygulamalara maruz kalan aileden biri de Mersin'de oturan Şanlı ailesi. 1 Nisan gecesi Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, Şanlı ailesinin ikamet ettiği Akdeniz ilçesi Çay Mahallesi'ndeki evlerine baskın düzenledi. Baskın sırasında polisin giriş kapısını kırıp aile fertlerini yere yüzükoyun yatırıp, arkadan kelepçelediği ve başlarına silah dayadığı iddia edildi.

'İçeri girer girmez bizi yatırıp ellerimizi arkadan kelepçelediler'

1990 yılında devletin baskı ve zulmünden dolayı Mardin'in Derik İlçesinden Mersin'e göç ettiklerini söyleyen Anne Mekke Şanlı, Mersin'de de devletin baskı ve zulmünün devam ettiğini söyledi. Polisin sürekli evlerine baskın düzenlediğini söyleyen Şanlı, 1 Nisan günü polisin evlerine baskın düzenlediğini ve baskın sırasından polislerin kendilerini yere yüzükoyun yatırıp, kelepçelediğini ve silah doğrulttuğunu ileri sürdü. Baskın sırasında polisin evin giriş kapısını koçbaşı ile kırdığını söyleyen Şanlı, "Polisler içeri girer girmez. Eşimi yüzükoyun yere yatırıp ellerini arkadan kelepçeleyip, başına silah doğrultular. Daha sonra polisler bana, 'Mazlum senin neyin' dediler. Ben oğlumdur; deyince beni ve 21 yaşındaki kızımı da yüzükoyun yatırarak arkadan kelepçeleyip başımıza silah doğrultular" dedi.

'O görüntüyü görünce bir an için hepimizi öldürecekler sandım'

"O görüntüyü görünce bir an için hepimizi öldürecekler sandım" diyen Şanlı, bu görüntüden etkilenerek tansiyonunun yükselip fenalaştığını dile getirdi. Şanlı, kızının bağırmasıyla birlikte kadın polisin kendisini kontrol ettiğini ve ellerini açarak kızının ilaçlarını getirmesine izin verdiğini söyledi. Ellerinin açıldığını fakat oturma odasından çıkmalarına ve konuşmalarına izin verilmediğinin altını çizen Şanlı, "Hiçbir açıklama yapmadan bunları yapmaya ne hakları var. Arama bittikten sonra bize oğlum Mazlum için geldikleri söylediler. O günden sonra 10 yaşındaki çocuğumun psikolojisi bozuldu. Doğru dürüst yemek yemiyor" dedi.

'Kapınızı kırma emriyle geldik'

Evlerine yapılan baskında polislerin yaptığı uygulamanın 90'lı yılları aratmadığını ifade eden baba Musa Şanlı, yürürlüğe giren İç Güvenlik Yasası'yla özelde Kürtlere genelde "ben varım, devrimciyim" diyen kesimleri yıldırmak için uygulandığını söyledi. Eşinin fenalaşması üzerine ellerinin açıldığını belirten baba Şanlı, polislere bu uygulamanın neden böyle olduğunu sorduklarında, aldıkları cevabın ise "bundan sonra böyle, biz sizin kapınızı kırma emriyle geldik" dediklerini aktardı. Polisin uygulamasına tepki gösteren baba Şanlı, İHD Mersin Şubesi'ne başvurdu.basından

Bu haber toplam 2799 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim