• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Kızılkaya/Yazdı "Dipten zirveye bir hayat"

Kızılkaya/Yazdı "Dipten zirveye bir hayat"
Hakkari il Milli Eğitim Şube Müdürü Oktay Kızılkaya yazdı.

Kızılkaya yazısında," Valimiz Sayın Ali Çelik, Halk Eğitim Merkezi şark salonunda, “Gençlerle Yeni Ufuklara” temalı söyleşi kapsamında, Hakkari Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Nurettin Yılmaz’ın da hazır bulunduğu programda, keyifli bir söyleşi gerçekleştiren Valimiz Sayın Çelik, öğrencilerden gelen sorulara, samimi yanıtlar vererek gençlere; eğitim hayatından, mesleki tecrübelerinden ve yaşamından ilham veren önemli anekdotları aktardı. 

 DİPTEN ZİRVEYE BİR HAYAT

Başladığı yeri unutmadı, hatta zaman zaman arkasına dönüp bakmayı da ihmal etmedi. Çocukluğunun bir döneminde, ailesine yardımcı olmak için ekmek peşinde koştu. O, başladığı yerden geleceği yeri dizayn etti. Asla umutsuzluğa kapılmadı.

Başladığı yer ile geldiği yer arasındaki farkın büyüklüğü, başarısının da büyüklüğünün en önemli kanıtı olan bu zatı muhteremi tanıyorsunuz: Valimiz Sayın Ali Çelik. Tam anlamıyla dipten zirveye bir hayat. Muhterem Valimiz, hayat hikayesini tüm samimiyetiyle anlatırken; “Onca zorluktan sonra kaymakam ve vali olarak güzel ülkemin güzel insanlarına, hizmet ediyorum, çok bahtiyarım,” diyor. Buyrun efendim, ilkokul yıllarından itibaren zor koşullarda, öğrenimine devam eden Sayın Valimizi daha yakından tanımaya…

Öğrenci: Bizlere kendinizden bahseder misiniz?

VALİ ÇELİK: Babam kamyon şoförüydü. Ekonomik mücadeleyle geçen zorluklar yaşadık. Mücadeleci bir insanım. Yardım etme duygusu, sorun çözme yeteneğim gelişmiştir. Kız kardeşimin de okuyabilmesi için çalışmaya başladım. Sağlık memurluğu yaparken üniversite okudum. Yurtta kaldım, orada disiplinli yaşam tarzını benimsedim. Devlet kadrolarında farklı görevlerde yer aldım. (sağlık memurluğu, emniyet genel müdür yardımcılığı, kaymakamlık)

Öğrenci: Öğrencilik yıllarında meslek seçiminde anne ve babanızın tutumu neydi?

VALİ ÇELİK: Babam şofördü ve ben de şoför olmaya heves ettim, babam, karşı geldi; git, oku, adam ol, şeklinde bir meslek yönlendirmesi yapmıştı. Annemin ise devlet memuriyeti yönünde bir yönlendirmesi oldu. Yeteneklerimizin, meslek seçiminde önemli olduğunu anladığımda, sağlık sektöründe yer almamam gerektiğini düşündüm. Güçlü olan yönlerinizi tanıyarak sizi, mutlu edecek meslek neyse, onun peşinden gidin.

“Keşkeler, geçmişe tutulan el feneri gibidir;  geleceği aydınlatmak dururken neden geçmişi aydınlatalım.”

Öğrenci: Hayatta hiç keşkeleriniz oldu mu? Bir tanesini paylaşır mısınız?

VALİ ÇELİK: Varoluşsal olarak hata yapmaya yatkınız. Keşke dediğimiz her şey yaptığımız hatalardır ve yani sizi, siz yapan şeyler. O yüzden, keşke dememeye çalışıyorum. Yaşadıklarımız kendi tercihlerimizdir, bu günü yaşamak önemlidir. Keşkeler, geçmişe tutulan el feneri gibidir, geleceği aydınlatmak dururken, geçmişi aydınlatmaya çalışmaktır. Hatalarımızdan ders almalı, aynı hatayı tekrarlamamalıyız. Dünde olup bitmiş şeylere takılıp kalmamalıyız. 

 “Ne kadar okursanız, o kadar var olursunuz”

Öğrenci:Hayatınızda farkındalık yaratan ve bize önerebileceğiniz bir kitap var mı?

VALİ ÇELİK: Platon’un yazmış olduğu “Sokrates’in Savunması”adlı kitap, severek okuduğum, sizin de okumanızı tavsiye ettiğim bir kitaptır. Okuma alışkanlığını geliştirmek çok önemli, her kitap bize farklı alemlerin kapısını açar; ama yazma alışkanlığı edinmenizi de mutlaka tavsiye ederim. Ne kadar okursanız o kadar var olursunuz.

ÖĞRENCİ: Zamanı değerlendirme hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?

VALİ ÇELİK: Sorunları çözebilmenin ana konusu, durum tespiti yapmaktır. Eksiklerinizi tespit edip çalışırsanız, zamanı da iyi değerlendirmiş olursunuz. Odaklanarak ve programlı çalışmak, çok önemli. O zaman, zaten zamanı da verimli kullanmış olursunuz. 

“Düşündüklerinize dikkat edin, inançlara dönüşür, inançlarınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür.

ÖĞRENCİ: Biz gençlere hayata nasıl bir pencereden bakmamızı önerirsiniz? Hayata bakış açımız nasıl olmalı?

VALİ ÇELİK: Geçmişe takılmayın, anı yaşayın, geleceğe odaklanın. Sahip olamadıklarınıza değil, elinizde olanlara odaklanın. Karamsar olmayın. Düşündüklerinize dikkat edin, inançlara dönüşür, inançlarınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür. Olumlu ve güzel şeylere odaklanın. Güzel şeyler düşünürseniz, güzel şeyler yaşarsınız.

ÖĞRENCİ: Hayattaki en önemli sermeye sizin için nedir?

VALİ ÇELİK: Sağlık ve yine sağlık. Ruh ve beden sağlığınız yerindeyse, sevdiğiniz ve sizi seven insanlar da varsa en iyi sermaye budur. Başka da bir şeye ihtiyacınız yok.

 “Disiplinli çalışın ve farklı alanlarda bilgi sahibi olun.”

ÖĞRENCİ: İrademizi güçlendirmek için ne yapmalıyız?

VALİ ÇELİK: 24 saatini programlarsanız ve programa da uyarsanız bir disiplin sağlar ve iradenizi güçlendirirsiniz.Satranç oynamanızı da tavsiye ederim. Kendi alanlarınızın yanı sıra farklı alanlarda da bilgi sahibi olun. Çünkü çoklu bilgiye maruz kalan insanların düşünce yapısı daha fonksiyonel hale geliyor.

Ne kadar çok yeteneğiniz ve bilgi alanınız varsa diğerlerinden bir adım önde olursunuz. Disiplinli ve planlı çalışarak amaçladığınız hedefe ulaşabilirsiniz. Disiplin yalnızca  çalışmak değil sorumluluklarınızı da yerine getirme iradenizdir. Bunu hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. 

“Gitmek istediğiniz yere sizi götürecek bilgiler kıymetlidir. Kendi bilgilerinizi inşa edin.” 

ÖĞRENCİ: Bütün bilgiler, kıymetli midir? Bir okuyucu olarak seçici olmalı mıyız?

VALİ ÇELİK: Bütün bilgiler değil, sizi mutlu edecek ve hedeflediğiniz yere sizi götürecek bilgiler, kıymetlidir. Başkasının ideolojik fikirleriyle, anlattıklarıyla yola çıkmayın. Kendi bilgilerinizi inşa edin. Neden-Sonuç ilişkisi kurun, düşünün, yorumlayın. Başkasının kullandığı aracın yolcusu olmayın.

ÖĞRENCİ: Eğer bir mucit olsaydınız, ne icat etmek isterdiniz?

VALİ ÇELİK: Öldürme, hırs ve zarar verme dürtüsünü ortadan kaldıracak bir aşı geliştirirdim.

Elimde sihirli bir değnek olsa Hakkari’de, 10 bin kişinin çalışabileceği ve herkesin gelir elde edebileceği bir iş sahası oluşturmayı çok isterdim.

“Hayatımda iz bırakacak bir şehir daha var artık; Hakkari.”

ÖĞRENCİ: Hakkari toplumuyla, insanı ve coğrafyasıyla ilgili görüşleriniz nelerdir?

VALİ ÇELİK: Hayatımda iz bırakacak bir şehir daha var artık; o da zor bir coğrafyada kurulmuş olan mutluluğun ve samimiyetin kenti, Hakkari. Tohum fırsat bulup gün ışığı ile buluşunca, meyve veren bir ağaca dönüşür. Hakkari’yi, toprağa atılan o tohuma benzetiyorum.

Burada ciddi bir sevgi ve saygı ortamı var. Birbirimizi kucaklamalı böylece büyümeliyiz. Hakkari’ye hizmet etmekten gurur duyuyorum. Sizin yetişmenize fırsat veren bir şehre hizmet ediyor olmak, ayrıca gurur verici bir duygu. 

ÖĞRENCİ: Öğrenciyken en sevdiğiniz ders nedir? Sebebi ne!

VALİ ÇELİK: Coğrafya dersini çok severdim. Dünyanın küre haritası ve yeryüzü şekilleri, çok ilgimi çekmişti. Coğrafya derslerini ben anlatırdım.

ÖĞRENCİ: Kendinize ayırdığınız bir zaman dilimi var mı? Bu zaman dilimini nasıl geçiriyorsunuz?

VALİ ÇELİK: Sabah ve akşamları spor yaparım. Cumartesi ve pazar günleri kitap okur, dünyada yaşanan gelişmeleri takip ederim. Günde, ortalama 2-3 saati kendime ayırırım..

Bu haber toplam 2367 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim