• BIST 10045.74
  • Altın 2427.372
  • Dolar 32.4375
  • Euro 34.7804
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Kürdistan Soma için ayakta

Kürdistan Soma için ayakta
Kuzey Kürdistan kentleri, Soma halkının acısına, kitlesel yürüyüşlerle ortak oldu.

Genel greve giden emekçiler, okulları boykot eden öğrencilerin de katıldığı eylemlerde, AKP Hükümeti'nin sorumluluğuna dikkat çekildi.  “Roboskî’den Soma’ya, katilleri biliriz”, “kadere değil düzene isyan’’, “hükümet istifa” pankartları dikkat çeken pankartlardı. 

CİZRE

Soma'da yaşanan facianın ardından Şırnak'ın Cizre ilçesinde bugün başlaması planlanan ve 4 gün sürmesi beklenen Cizre 8. Kültür Sanat Festivali, Soma'daki faciadan kaynaklı iptal edildi. Aralarında HDP milletvekilleri, BDP, HDP yöneticileri, KESK, DİSK ve çok sayıda STK ve sendika temsilcisinin de bulunduğu binlerce kişi, Cumhuriyet Parkı'nda bir araya gelerek, Sanat Sokağı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüş ardından konuşan Şırnak Tabip Odası Başkanı Azad Karagöz, Soma'da yaşanılanların bir kaza değil, iş cinayeti olduğunun altını çizerek, "Bu katliamın faili, kömürün tonunu 130 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatanlardır bu katlimın sahipleri Roboski’nin katilleridir” diye konuştu.

Şırnak'ta da Emek ve Demokrasi Güçleri, Soma'daki faciaya tepki amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'ne yürüyüş gerçekleştirdi.

SİLOPİ

Manisa’nın Soma içesinde yaşanan maden ocağı faciası, Şırnak’ın Silopi ilçesinde protesto edildi. Silopi’de KESK Şubeler Platformu tarafından Soma'da hayatını kaybeden işçiler için eylem düzenlendi. BDP binası önünde bir araya gelen ve aralarında Silopi Belediyesi Eşbaşkanları Emine Esmer ile Seyfettin Aydemir’in de bulunduğu kalabalık grup Sanat Sokağı'na doğru yürüyüşe geçti. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması okundu. Öte yandan, KURDİ-DER Silopi temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı programlarının Soma'da yaşanan facia nedeniyle iptal edildiği ifade edildi.

SİİRT

KESK Siirt Şubeler Platformu ile BDP Siirt İl Örgütü ve İHD Siirt Şubesi de iki koldan Kızılay İş Merkezi’ne yürüdü.

Yürüyüşe binlerce kişinin yanı sıra Siirt Belediye Eşbaşkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, Eruh Belediyesi Eşbaşkanları Eda Kilis ve Hüseyin Kılıç da destek verdi. “Roboskî’den Soma’ya, katilleri biliriz”, “İş kazası değil, bu bir cinayet”, “Taşerona karşı omuz omuza” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, “Karanlıkta aydınlık arayan adamlar, mekânınız cennet olsun” dövizleri taşındı. Bugün tam sayfa Soma’da yaşanan iş cinayetini manşet alan Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin açıldığı yürüyüşte, bazı eylemciler beyaz iş kaskı takıp “yanık ekmek” taşıdı.

Yapılan basın açıklaması ardından Siirt Üniversitesi Düş Sanat Topluluğu üyesi öğrenciler, yüzlerini siyaha boyayarak Soma’da yaşanan iş cinayeti konulu bir tiyatro gösterisi yaptı.

Eylem ardından, Siirt Devlet Hastanesi’ne kadar yürünerek, hastane bahçesinde 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

MARDİN

Mardin’de bir günlük iş bırakma çağrısına uyan binlerce emekçi ‘’Soma halkı yalnız değildir’’ sloganı eşliğinde Sosyal Sigortalar Kurumu SGK binasına yürüdü.

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı üzerine iş bırakan Mardin Emek Platformu üyesi binlerce emekçi KESK binası önünde bir araya gelerek buradan Diyarbakır yolu üzerinde bulunan SGK binasına kadar yürüdü.

“Roboski’den Soma’ya tüm acılar uzanır bana” pankartı açan emekçiler, “katil devlet hesap verecek”, “kaza değil cinayet”, “Soma halkı yalnız değildir”, “kadere değil düzene isyan’’, “hükümet istifa” sloganları attı.

Yürüyüş esnasında Diyarbakır yolu bir süre trafiğe kapatıldı.

KIZILTEPE

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasını protesto etmek için Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir araya gelen öğrenciler oturma eylemi yaptı. 

Soma'da 282 kişinin ölümü ile sonuçlanan maden ocağındaki faciayla ilgili Kızıltepe’nin bazı okullarından toplanan öğrenciler Özgürlük Meydanı'ndaki parkta oturma eylemi yaptı. Ellerindeki pankartlarla oturma eylemine katılan öğrencilerin protestosu yaklaşık 3 saat sürdü. Eylemlerini tamamlayan öğrenciler daha sonra sessizce bölgeden ayrıldı. 

VAN

Van'da, KESK Şubeler Platformu, Van Gölü Anadolu Endüstri Meslek Lisesi ve Cumhuriyet Lisesi öğrencileri, okul önünde bir araya gelerek Maraş Caddesi üzerinden SGK binası önüne yürüdü. Yolu trafiğe kapatan öğrenciler, dövizler taşıyarak, "Katil devlet hesap verecek", "Kader değil iş cinayeti", "Türkiye Soma'ya sessiz kalma" sloganları attı. Yüzlerini kömür karası ile boyayan öğrenciler, ellerinde taşıdıkları kömürlerle hükümeti protesto etti.

Konuşmanın ardından lise öğrencileri ise Hacıbekir (Xacort) Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Maden ocağında meydana gelen ve yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği, onlarcasının yaralandığı facia dolayısıyla resmi kurumların yanı sıra özel sektör alanında çalışan şirket ve firmalar da iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

DOĞUBAYAZIT 

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Rıza Ertuğrul Anadolu Lisesi öğrencileri, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler için dersleri boykot etti. Okul bahçesinde öğrenciler kravatları ile "Soma" yazıp yüzlerine kömür sürdü. Siyah kurdele takan öğrenciler maden işçilerinin sembolü olarak çizme ve kömür torbasını alana bıraktı.

HAKKARİ

Yüksekova’da da öğrenciler okulu boykot etti. Yüksekova Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçileri ise hastane önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından ilçe merkezinde bulunan KESK Temsilciliği'ne yürüdü.

Şemdinli ilçesinde ise, Soma'daki maden faciasına ilişkin Şemdinli Belediyesi çalışanları ve Tüm Bel-Sen Temsilciliği tarafından belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Muş'un Malazgirt ilçesinde, KESK ve DİSK bileşenleri Soma'da yaşanan katliamı protesto etmek amacıyla iş bırakarak, Özgürlük Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

VARTO 

Varto'da Soma'daki faciada yaşamını yitiren 282 maden işçisi için, SES, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, Genel-İş üyeleri iş bırakırken, esnaf bir saat kepenk kapatarak yürüyüşe katıldı. Belediye İş Hanı önünde toplanan ve aralarında Varto Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Güneş, BDP, HDP, MKM, PSAKD, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, SES, Genel-İş üyelerinin de bulunduğu binlerce kişi ilçenin ana caddelerinde yürüyüş düzenleyerek eylemlerini yeniden Belediye İş Hanı önünde noktaladı.

BİNGÖL

Bingöl'de de KESK öncülüğünde Dörtyol'dan Saat Kulesi'ne kadar gerçekleştirilen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüş boyunca, "Bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçilerini saygıyla anıyoruz!" yazılı pankart açılırken, Saat Kulesi'ne varan kitle burada faciada yaşamını yitirenler anısına 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Burada açıklama yapan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Metin Kılıç, Soma'da yaşananın bir kaza değil, katliam olduğunu ifade etti. Açıklamanın ardından KESK'liler oturma eylemi başlattı. 

BATMAN 

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etmek için Batman’da binlerce kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılan Batmanlılar kazma kürek alarak sloganlar eşliğinde yürüdü. 

Batman Demokrasi Platformu'nun düzenlediği yürüyüşe öğrenci ve gençlerin yanı sıra Batmanlı esnaf da destek verdi. Batman’ın dört bir yanında kortejler eşliğinde Dörtyol Kavşağı'na gelen gruplar sloganlar attı. Tüm gurupların toplanmasından sonra büyük yürüyüş gerçekleşti.

Atatürk Parkı'na kadar gerçekleşen yürüyüş sonrasında bir dakikalık saygı duruşu ile basın açıklaması yapıldı. Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Zelife Bulut, yüreklerinin yandığını söyledi. Bulut, "Türkiye işçi sınıfı Soma’da yitirdiği arkadaşlarının anısı önünde ayağa kalkıyor. Sadece işçiler değil, tüm Türkiye halkları onların anısını yaşatmak, yakınlarına başsağlığı dilemek, Soma’nın acısını paylaşmak ve sorumlulardan hesap sormak adına iş yerlerinden, sokaklardan meydanlarda bir araya geliyor" dedi. 
BİTLİS

KESK Bitlis Şubeler Platformu Soma’daki madenci katliamını, KESK Bitlis merkezinden 3 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirerek Sosyal Güvenlik Kurumu Bitlis İl Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti.

NURHAK

Maraş’ın Nurhak ilçesinde de sabahın erken saatlerinden itibaren emekçiler iş bırakarak, Eğitim Sen Temsilciliği önünden Postane kavşağına yürüdü.

ANTEP

Aralarında KESK, DİSK, TMMOB, TTB, BDP, EMEP, ESP, YSGP, SYKP, İHD, ÖDP, TKP, Mücadele Birliği Antep Platformu, HDP ve Zeugmadi LGBT oluşumu ve binlerce kişi Yeşilsu Parkı'nda bir araya gelerek, AKP Şahinbey ilçe binasına yürüdü.

AMED

Amed Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı DİSKİ Genel Müdürlüğü emekçileri Soma’da hayatını kaybeden yüzlerce madenci için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ve çok sayıda çalışanın katıldığı saygı duruşunda hüzün hakimdi. Saygı duruşunun ardından konuşan DİSKİ Genel Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mustafa Kaya olayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik haftasına denk gelmesine dikkat çekti. Kaya, 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun sadece kâğıt üzerinde kaldığını kaydetti. 

URFA

Urfa Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan aralarında HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, BDP üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinin de bulunduğu kitle, baret takıp yüzlerine kömür sürdü. Üzerinde "Dikkat bu ülkede kader var, yanan bizdik siz kömür zannettiniz" yazılı dövizler taşıyan kitle Soma’daki işçi katliamını protesto etti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası İl Başkanı Serdar Yazar, Soma'da yaşanan facianın iş kaza değil bir cinayet olduğunu söyledi.

Olayda hayatını kaybedenlerin saygıyla andıklarını belirten Yazar, "Soma'da meydana gelen patlamanın bir iş kazası değil, yetirince gerekli iş tedbirlerin alınmadığı için yüzlerce kişi göz göre göre hayatını kaybetmiştir" dedi.

Açıklamanın ardından grup, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

SİVEREK

Sosyal Güvenlik Kurumu ilçe binası önünde aralarında bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu kitle, baret takıp yüzlerine kömür sürdü. Eylemde, temsili tabutta omuzlarda taşındı.

Alanda bir süre slogan atan kitle adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Eğitim üyesi Mehmet Yücel, faciadan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, olayın kaza olmadığını söyledi.

Yücel, facianın sorumlularının bulunması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "İşçi katillerini affetmemek, unutmamak ve hesap sormak için mücadelemiz sürecektir. Soma'da yitirdiğimiz işçilerden bize kalan sadece acı ve öfke değil, bir daha böylesi katliamların yaşanmaması için mücadele görevidir. İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırma sistemi derhal yasaklamalıdır. Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenler derhal yeniden kamulaştırılmalıdır."

Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

VİRANŞEHİR

Genel-İş Sendikası İlçe Teşkilatınca organize edilen ve aralarında KESK'e bağlı sendikaların üyelerinin bulunduğu emekçiler, Maliye parkında çeşitli dövizler açarak sloganlar attı. Genel-İş Sendikası İlçe Temsilcisi Hikmet Burun, emekçiler adına yaptığı açıklamada Soma'da yaşanan olayın kaza olmadığını ifade etti. Açıklamanın ardından saygı duruşunda bulunan emekçiler, 3 dakikalık oturma eylemi yaptı. anf

Bu haber toplam 2495 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim