• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Marunis köyü sakinleri Rûdaw'a konuştu

Marunis köyü sakinleri Rûdaw'a konuştu
Hakkari’nin Marunis köyünde maden faaliyetlerine karşı iki haftadır eylemde olan köylüler maden ocaklarının kapatılmasını istiyor.

Hakkari’nin Marinus (Kavaklı) köyünde 2007’den bu yana devam eden maden faaliyetlerine karşı köy halkının 22 Nisan’da başlattığı eylem sürüyor.

Jandarma tarafından yoğun güvenlik önlemi alınan bölgede köylüler maden ocağı önünde nöbet tutuyor. Marinuslular 7’den 70’e maden faaliyetinin yarattığı tahribatın ortadan kaldırılmasını istiyor.

Rûdaw’a konuşan köy sakinlerinden Pürmüz Kurt, “70-80 yaşındayım, bu köyde yaşadım, kimse bize bize zulüm etmedi. Şimdi adamın biri Ankara’dan, biri Başkale’den, biri Yüksekova’dan, biri Çukurca’dan, biri de Hakkari’nden bir grupla birlikte gelmişler. Anlaşmalarını yapmışlar ve 3 yıldır bu madeni kazıyorlar. Ne yaptıysak topraklarımızı terk etmiyorlar. Bu vadiyi öyle bir hale getirmişler ki ne hayvanlarımız otlayabiliyor ne de kirlenen suyu içebiliyorlar” dedi.

Marinus sakini Ramazan Özmen de, “10-15 yıldır topraklarımızı kazıyorlar ve çıkardıklarını saklayıp kendilerine götürüyorlar. Fakirler ne olduğunu anlamıyorlar. Biz kapanmasını istiyoruz, olaylar yaşanmasın diyoruz. Kimse için bela olmasın, arazimizden çıksınlar. Başka da bir şey istemiyoruz” diye konuştu.

Sedex Resources adlı şirket 2007’den beri buradaki madenden demir çıkarıyor. Bu nedenle Şinê deresinde su bulanık akıyor. Köy halkı hayvanların yanı sıra dere yatağındaki üzüm, ceviz ve elma ağaçlarının da etkilendiğini söylüyor.

Köy sakini Zübeyir Duman, “Yaklaşık 20 yıldır kazmaya devam ediyorlar. Kimse bu madeninin başını ve sonunu bilmiyor. Vadiyi çürüttüler, toprağımızı çürüttüler. Millet hırsızlık yapıldığı dışında ne yapıldığını bilmiyor. Hırsızlığı da kabul etmiyoruz, kabul edilebilir mi? Hayır” diyerek tepkisini dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan köy sakileri, ilgili bakanlığın şirkete sadece 5 madende kazı için onay verdiğini ancak bölgede 20’den fazla maden olduğunu söyledi.

Köylülerden Eyüp Tekin, “Burada sadece Sedex Resources şirketi çalışıyor. İlerigelenlerimizle iki haftadan beridir buradayız. Marinusluların tümü burada, hepimiz de aynı düşüncedeyiz. Biz Sedex’in buradan gitmesini ve maden çalışmalarına son vermesini istiyoruz. Başka da bir isteğimiz yok” dedi.

 Köy halkı maden şirketinin faaliyetlerini sona erdirmesini ve zararlarının tazmin edilmesini istiyor.

Bu haber toplam 1002 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim