ŞGC: Provokatif paylaşımlar toplumsal barışı tehdit ediyor

ŞGC: Provokatif paylaşımlar toplumsal barışı tehdit ediyor

Kaynak:Hakkarihabertv.com

Şırnak Gazeteciler Cemiyeti (ŞGC) Başkanı Halil Azizoğlu, sosyal medyada kontrolsüz ve doğrulanmamış paylaşımların toplumu provoke ettiğini belirterek, bu tür içerikleri yayanlar hakkında yasal süreçlerin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Azizoğlu, yaptığı açıklamada, son dönemde dijital mecralarda artan sorumsuz içerik paylaşımlarının toplum huzurunu tehdit eder boyuta ulaştığını ifade etti.

“Dijital kaosa değil, sorumlu haberciliğe ihtiyacımız var” diyen Azizoğlu, beğeni ve tıklanma uğruna doğruluğu teyit edilmemiş, etik ilkelerden uzak paylaşımların toplumsal gerilimleri yeniden alevlendirdiğini kaydetti.

İki gün önce iki aile arasında yaşanan olayın ardından sağlanan sükûnet ortamının, sosyal medyada yayılan bir video nedeniyle yeniden zedelendiğini aktaran Azizoğlu, özellikle gençler arasında öfke ve karşılık verme eğiliminin arttığını belirtti.

Haberciliğin bir meslek ve sorumluluk gerektirdiğini vurgulayan Azizoğlu, “Her duyulan söz, her elde edilen görüntü haber değildir. Gazetecilik; etik kurallar, doğrulama süreçleri ve kamu yararı gözetilerek yapılır.” ifadelerini kullandı.

Provokatif içeriklerin olayları büyüttüğünü ve toplumsal barışı tehdit ettiğini belirten Azizoğlu, bu tür paylaşımları yapan kişi veya kişiler hakkında başlatılacak yasal süreçleri desteklediklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi.

ŞGC olarak sosyal medya kimlik doğrulama düzenlemesini desteklediklerini ifade eden Azizoğlu, bu adımın dezenformasyonla mücadelede önemli bir eşik olacağını kaydetti.

Yetkili kurumlara da çağrıda bulunan Azizoğlu, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi görevinin gazetecilere ait olduğunu, sosyal medya üzerinden yürütülen kontrolsüz bilgi akışının hem mesleki etiği zedelediğini hem de kamu düzenini riske attığını ifade etti.

Bazı durumlarda mağdur vatandaşlara doğrudan destek sağlanması gerekirken bunun sosyal medya fenomenleri üzerinden yapılıyor gibi gösterildiğini belirten Azizoğlu, kamu kurumlarının vatandaşlara doğrudan ve etkin şekilde ulaşması gerektiğini vurguladı.

Toplumun tüm kesimlerine sağduyu çağrısı yapan Azizoğlu, “Paylaşımlarımızın sonuçlarını düşünelim. Gerilimi artıracak içeriklerden uzak duralım. Dezenformasyona karşı birlikte dur demek hepimizin sorumluluğudur.” değerlendirmesinde bulundu. Haber: Necmi Ertuş

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.