• BIST 10189.06
  • Altın 2470.889
  • Dolar 32.1326
  • Euro 34.9943
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Şırnak'da Newroz coşkusu

Şırnak'da Newroz coşkusu
Şırnak'ta, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla Newroz Bayramı kutlaması yapıldı.

Şehir merkezindeki kutlamalara Demirtaş'ın yanı sıra, BDP Şırnak milletvekilleri Selman Irmak ile Faysal Sarıyıldız, BDP İl Başkanı Baki Katar, BDP Merkez İlçe Başkanı Üzeyir Kılınç, BDP il örgütünün yanı sıra Kürt sanatçılar ile çok sayıda kişi katıldı.

Burada konuşan Demirtaş, sokak eylemlerinde esnafa zarar verenlerin BDP ile herhangi bir ilgisinin olmadığına vurgu yaparak gençlere sağduyu çağrısında bulundu. Demirtaş, "En yoksul il 81 il içinde Şırnak 79 sırada. Şırnak’tan sonra Bitlis ondan sonra Muş geliyor. Yani Türkiye’nin en fakir en yoksul şehirleri buralar.

Gelip buralarda ne kadar büyük yatırımlar yaptıklarını anlatıyorlar. Buralara yatırım yaparken BDP’nin engel çıkardığı yalanını söylüyorlar. Sizin Şırnak halkı olarak son 5 yılda, devlete ödediğiniz ortalama kişi başına vergi, 3 milyar 156 bin vergi ödemiştir. Devlet bunu sizden almış ama yatırım olarak kişi başı 1 milyar 600 bin yatırım yapmış. Bununda önemli bir kısmı karakol yatırımıdır. Ben buradan yurtdışındaki Şırnaklı bütün iş adamlarımıza sesleniyorum.

Gelin yatırımı biz birlikte yapalım. Bunların bu toprakları zenginleştirme gibi bir dertleri yok. Daha yoksul bir Şırnak yaratmak istiyorlar. İnanınki yoksulluğumuzu işsizliğimizi çözmek bizim elimizdedir. Önümüzdeki dönem yerel yönetimlerimizin en büyük çalışması işsizliği, yoksulluğu önlemek üzere, kooperatifleşme, ortak şirketler kurma ve burada tarımı ve hayvancılığı sizin hizmetinize sunacağız.

En büyük sorunlarımızdan biri de eğitim sorunu. Üniversite sınavlarında başarısızlıkta Hakkari 81.’dir, Şırnak 80.'dir. Türkiye’nin en başarısız iki ili ortalamanın çok altında başarı gösteriyorlar. Ankara’dan İstanbul’dan bakanlar zannediyorlar Şırnaklı gencin kafası çalışmadığı için başarısız oluyor. Burada Kürt gençleri ve çocukları anadilde eğitim yapamıyor. Sadece 5 yıl-10 yıl sadece Türkçeyi öğrenmek için derslerle debelleşiyor. Hiçbir dersi öğrenemeden üniversite sınavına giriyor.

Antalya’da, İstanbul’da kendi anadilinde Türkçe eğitim alan o gençlerle yarışıyor. Bu topraklardaki gençlerimiz anadilinde eğitim almadığı müddetçe eğitimde başarı asla mümkün olmayacak. Buradaki gençlerimiz üniversiteyi bitiremiyor ne yapacak? Antalya’ya gidip orada sınav yapacak. Gidip orada lüks otellere bulaşık yıkayacak. Ucuz işçi yapmak için Kürt gencine anadilde eğitime izin vermiyorlar.

Bu sorunu kendi ellerimizle çözeceğiz. Belediyelerimiz anadilde kitap basacak, eğitim için altyapıyı hazırlayacak. Kürt çocukları matematik kitabını Kürtçe okuyacak ve öğrenecek. İşte biz onun için anadilde eğitim diyoruz. Kürt edebiyatına ve sanatına sahip çıkacağız. Gençler, kadınlar Kürtçe şiir, Kürtçe roman okumalı. Kürtçe tiyatro, Kürtçe sinema izlemeli" dedi.

Demirtaş’ın konuşmasının ardından Newroz ateşi BDP’li yöneticiler tarafından yakıldı.
Kutlama Kürt sanatçıların verdiği konserle devam ediyor. Kaynak (İHA)

sirnak-newroz-m.jpg

sirnak-1.20140320172144.jpg

Bu haber toplam 6590 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim