• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?
Taşınması sırasında risk teşkil eden maddelerin bir yerden bir başka yere taşınması süreci tehlikeli madde taşımacılığı hizmetinin konusunu oluşturur

Tehlikeli madde taşımacılığı lojistiğin en önemli alanlarından biridir. Tehlikeli madde taşımacılığı kapsamında alınması gereken önlemler ve taşıma sürecinin nasıl ilerleyeceği taşınacak olan maddenin özelliklerine göre değişebilir.

TET Global alanında önde gelen bir isim olarak tehlikeli madde taşımacılığı konusunda her madde özelinde en uygun standartlarda, güvenli ve kaliteli bir taşıma süreci gerçekleştirir. TET Global tehlikeli madde taşımacılığının yanı sıra intermodal taşımacılık alanında da sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak işlevsel çözümler sunar. Siz de TET Global ile iletişime geçerek kaliteli ve güvenilir hizmetlere erişebilirsiniz.

Tehlikeli madde taşımacılığı ve intermodal taşımacılık gibi önemli taşımacılık hizmetleri sunan TET Global, 300’den fazla özmal araçtan oluşan geniş bir filoya sahiptir. Bu sayede tüm sevkiyatlarını güvenli bir şekilde gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda TET Global’in hedefi, mevcut taşımacılık sektörünün kalitesini ve hizmet standartlarını yükseltmektir. Kaliteli, çevre dostu ve güvenli bir hizmet anlayışı benimseyen TET Global alanında uzman ve deneyimli profesyonellerden oluşan ekibiyle sektörünün önde gelen ismidir.

Sayfa: https://tetglobal.com/tehlikeli-madde-tasimaciligi/

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

Radyoaktif, patlayıcı, yanıcı ve asit gibi insan sağlığına ve çevreye zarar vermesi olası maddelerin güvenli bir şekilde taşınması tehlikeli madde taşımacılığı hizmetinin konusunu oluşturur. Bu yüzden, tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti mutlaka güvenilir, uzman ve deneyimli markalar tarafından sağlanmalıdır.

Taşınan malzemenin türü ile başlangıç ve varış noktasına göre kullanılacak olan taşıma yöntemi farklı farklı olabilir. Bununla birlikte tehlikeli madde taşımacılığında genellikle kara yolu taşımacılığı tercih edilir.

Aynı zamanda deniz yolu, demiryolu ve hava yoluyla taşımacılık yapılması da mümkündür. Taşımacılık hizmeti sırasında; taşınan tehlikeli maddenin türüne uygun araçların kullanılması, özel ambalajlardan ve etiketlemelerden faydalanılması gerekir.

Tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti sırasında ulusal düzenlemelere ek olarak uluslararası standartlara uyulması zorunluluğu da vardır. Taşımacılık sırasında uyulması gereken kurallar ile taşımacılık belgesi alınması için gereken eğitimler söz konusu standartlara göre belirlenmektedir. Taşımacılık hizmeti veren firmalar da tehlikeli madde güvenlik danışmanları tarafından düzenli olarak denetlenir.

Kimler Tehlikeli Madde Taşımacılığı Belgesi Alabilir?

Tehlikeli madde taşımacılığı belgesi alacak kişilerin lisans mezunu olması gerekir. Hangi bölümde eğitim alarak mezun olduğundan bağımsız olmak kaydıyla 4 yıllık bir fakülte mezunu olan kişiler tehlikeli madde taşımacılığı belgesi almak için bu alanda eğitim veren kurumlara başvurabilirler.

Tehlikeli madde taşımacılığı belgesi almak için 49 saatlik ve katılım mecburiyeti bulunan bir eğitim alınması gerekir. Eğitim tamamlandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği sınava girilir. Sınavdan en az 70 puan alan kişiler tehlikeli madde taşımacılığı belgesi alma hakkı kazanırlar. Alınan puan 70’in altında kaldığında 3 kez daha sınava girme hakkı bulunur.

Sayfa: https://tetglobal.com/intermodal-tasimacilik/

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti sırasında özel ambalajlama tekniklerinden faydalanılması gerekir. Araçlarda ve maddelerin ambalajlarında bulunması gereken uyarı işaretleri tehlikeli madde taşımacılığı sürecinin güvenli ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilmesi noktasında çok önemlidir.

Ulusal ve uluslararası standartların göz önünde bulundurulması yoluyla gerçekleştirilen tehlikeli madde taşımacılığı hizmetlerinde hem taşınacak malzemenin özellikleri hem taşıma mesafesi değerlendirilir, tercih edilecek taşıma yolları bu şekilde belirlenir.

Tehlikeli madde taşımacılığı yapılacağı zaman ilk olarak; karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu taşımacılığı yöntemlerinden hangisinin kullanılacağı belirlenmelidir. Taşıması yapılacak maddenin yapısal özelliklerine uygun araçlar kullanılmalı, taşıma sırasında yaşanması olası riskli durumlara karşı gerekli tüm donanım araçta bulunmalıdır. Aynı zamanda araçta uyarı işaretleri bulunmalıdır. Bu sayede taşıma sırasında güvenlik kusursuz bir şekilde sağlanabilir.

Tehlikeli madde taşımacılığı hizmetini verecek olan sürücü, tehlikeli madde taşımacılığı konusunda özel bir eğitim almış olmalıdır. Böylece sürece ilişkin olası riskleri minimize etmek ve kaza gibi durumlarda sürücünün atması gereken adımlar konusunda önceden gerekli bilgilendirmelerde bulunmak mümkün olur.

Tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti sırasında kullanılacak olan güzergah önceden belirlenmelidir. Güzergahın mümkün olduğunca şehir içinden geçmemesine özen göstermek ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde taşıma yapmamak önemlidir. Taşıma sırasında meydana gelmesi olası yangın ve patlama gibi durumlar sırasında acil müdahalede bulunabilmek için tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan araçlarda özel yangın söndürme sistemleri yer almalıdır.

Ayrıca tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti sırasında yaşanabilecek tehlikeli durumları önlemek için acil durum planları hazırlanmalıdır. Bu sayede acil durumlara hazırlıksız yakalanılması söz konusu olmaz.

Tehlikeli madde taşımacılığı yapılırken; Birleşmiş Milletler Küresel Uyum Sistemi’ne göre fiziksel ve kimyasal özellikler doğrultusunda gerçekleştirilen gruplandırma göz önünde bulundurulmalıdır. Bu doğrultuda tehlikeli maddeleri; patlayıcı maddeler, yanıcı maddeler, oksitleyici maddeler, toksik maddeler ve radyoaktif maddeler olarak sınıflandırmak mümkündür.

Tehlikeli madde taşımacılığında öne çıkan patlayıcı maddeler, ani bir şekilde genleşme ve yüksek miktarda enerji açığa çıkarma özelliğine sahiptir. Kinetik enerji patlayıcılar ve kimyasal enerji patlayıcılar olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar. Normal şartlarda yanma riski az olan yanıcı maddeler ise oksitleyici maddelerle bir araya gelip ciddi riskler doğmasına neden olabilirler.

Sayfa: https://tetglobal.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 653 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim