• BIST 10173.13
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Türkiye'nin yaşanabilir şehirleri

Türkiye'nin yaşanabilir şehirleri
Türkiye'nin en yaşanılır kentleri belli oldu. Buna göre Türkiye'nin en yaşanabilir kenti Ankara. İstanbul listenin 5'inci sırasında yer alıyor.

 Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business, Türkiye'nin en yaşanabilir kentleri araştırmasının üçüncüsünü açıkladı.

Buna göre geçen yıl Türkiye'nin en yaşanılır kenti, genel sıralama itibariyle yine

Ankara olurken, ikinci sırayı ise 2008'de olduğu gibi Eskişehir kaptırmadı. İstanbul listeye 5'inci sıradan girerken, İzmir ise 9'uncu sırada.

Daha önce 7. sırada bulunan Isparta ise 3. sıraya yükseldi. Altı ana kategoride ve 37 alt parametreye göre hazırlanan bu yılki çalışmanın sonuçları, derginin
Ekim sayısında yer aldı.

Türkiye'nin en yaşanılır kentleri araştırmasında genel sıralamada birinci olan Ankara, 6 ana kategori içerisinde bulunan
eğitimde ilk, ekonomide ikinci sırada yer alırken, sağlıkda 9'uncu, sanatda 11'inci, güvenlikde (zemin güvenliğive suç istatistikleri itibariyle) 25'inci ve kent hayatında ise 71'inci.

Başkent refah göstergesi sayılan pek çok alanda da iddialı. Altsektörlerden, yetişkin başına düşen
otomobil sayısı ve yetişkin nüfus içindekiüniversite mezunu oranında Ankara yine ilk sırayı alırken, kişi başına düşenkonut sayısında ve kişi başına düşen banka mevzuatında ise ikinci, ilköğretimdekiöğretmen yeterliliğinde ise ancak 68'inci sırada.

Eskişehir 2. sırada

"Türkiye'nin En Yaşanılır Kentleri" genel sıralamasında ikinci olan Eskişehir ise 6 ana sektör içerisindeki eğitim, sağlık ve sanat'da 4'üncü, ekonomide 9'uncu, güvenlikde 18'inci ve kent hayatında ise 24'üncü sırada yer aldı.

Türkiye'nin
üniversite ve sanat kenti durumunda da olan Eskişehir, altsektörlerde yer alan tiyatro seyircisinin ve sinema koltuk kapasitesinin nüfusaoranında da ilk sırada, üniversite mezunu oranında ikinci, okur yazar oranındaise üçüncü oldu. Ayrıca kişi başına düşen doktor ve hastane yatağı sayısında vekişi başına düşen mevduat miktarında beşinci olan Eskişehir'in anaokullarındaise öğretmen sıkıntısı mevcut.

2008 yılındaki aynı araştırmada, genel sıralamada 7'inci sırada bulunan Isparta, geçen yıla ait sıralamada 3'üncü sıraya yerleşti. Gül diyarı Isparta'nınen
büyük
refah göstergesi sağlık alanındaki kıskandıran performansı. Ana sektörolarak sağlıkda birinci sırada yer alan Isparta, alt sektörlerde yer alan kişibaşına düşen doktor ve hastane yatağı sayısında ikinci sıraya yerleşti.

Yine Isparta, ana
sektörlerden 3'üncü, sanat da 9'uncu, ekonomide 20'inci,kent hayatında 23'üncü ve güvenlikde de 68'inci sırada yer aldı. Alt sektörlerden yetişkin nüfus içindeki üniversite mezunu oranında isebeşinci sırada kendine yer bulan Isparta'nın, tiyatro ile arası ise hiç yok.(İHA)

 

 

Bu haber toplam 3514 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim