Hakkari Valisi Ali Çelik’in talimatı ve yakın takibiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve Hakkari’nin eğitim potansiyelini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilecek olan “Hakkari Eğitimi Geliştirme ve Takip Projesi”, Hakkari Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda, il protokolü ve eğitim paydaşlarının katıldığı bir programla tanıtıldı.
Proje, “Hakkari Başaracağım Diyor!” sloganıyla 2024-2025 eğitim- öğretim yılında uygulamaya konulacak.
Programa; Hakkari Valisi Ali Çelik, Vali Yardımcısı Abdulkadir Işık,, eğitim yöneticileri ve öğretmenler katıldı.
Toplantıda hitaplarını yapan Hakkari Valisi Ali Çelik, Hakkari Eğitimi Geliştirme Projesi hakkında bilgi edindiğinde, projenin kendisini heyecanlandırdığını ifade ederek şunları dile getirdi:
"Eğitime her türlü desteği sunacağım"
Bu proje, ilimizin eğitim kalitesini yükseltmek için önemli bir adım. Bu projedeki eylem ve faaliyetleri yerine getirmek zorunluluktan değil isteyerek ve gönüllülük temelinde olmalı. Ancak böyle kurumsal kapasitenizi artırabilirsiniz. Mış gibi yaparak bir gelişim kaydedemezsiniz. Kurumsal gelişim açısından, başladığınız yer ile bitirdiğiniz yer aynı olmamalı, hayırla yad edilmek için mesafeler katetmelisiniz.
Aslolan öğretmenlerinize, velilerinize , çalışanlarınıza ve öğrencilerinize değerli olmayı hissetirmek. Eğitimin tüm paydaşları, özellikle öğretmenlerimiz, istekle, heyecanla ve şevkle bu projeyi sahiplenirse ilimizin eğitimdeki başarı çıtasının yükseleceğine yürekten inanıyorum.
Bu projenin başarıya ulaşmasında, resmi/ özel tüm kurum ve kuruluşlar ile eğitimin en önemli paydaşları olan velilerimizin desteği, üniversitelerimiz, STK’lar, belediyelerimiz, hatta sağlık, emniyet ve jandarma güçlerimizin katkısını çok önemli buluyorum.
Bu süreci birlikte götürebilirsek o zaman Hakkari’de, eğitimin niteliğini, öğrencilerimizin başarı yeteneğini ve bu ülkeye ve millete faydalı birer insan olarak yetişmeleri noktasındaki karakter gelişimlerini de güzel bir şekilde temin etmiş oluruz. Kelebeğin kanat çırpması misali, büyük değişimler küçük adımlarla başlar. Bu projeye iradesini koyan, katkı sunan ve içini güzel dolduran herkesi, sırtımızda ve başımızda taşıyacağız.
“Eğitimde başarı, ortak dayanışma ve birlikte koşmakla yakalanır.”
Bu proje, toplum olarak en fazla ihtiyaç duyduğumuz konulardan biri olan eğitimin niteliğinin artırılması konusunda geliştirdiğimiz önemli bir proje. Günümüzde, başarılı olmanın ana ölçütü, akademik olarak soru çözmeye endekslenmiş, oysaki bunun yanına, yan etmenleri de eklemek gerekiyor. Ben, sportif ve sosyal yönü gelişmiş, iletişimi daha güçlü bireyleri yeğlerim.
Ailelerimizin her zamankinden daha etkin bir şekilde eğitim öğretim süreçlerine katılması çok önemli. Öğrencilerimizin başarılarını artırmak amacıyla hem ailede geçirilen zamanın iyi değerlendirilmesi hem de öğretmenler ve idarecilerimizle sık iletişim halinde olunması, çocuklarımızın gelişimine çok ciddi katkılar getireceğinden bu husus, büyük önem arz ediyor.
Özellikle de okuma alışkanlığının edinilmesini istiyorsak bizim de aile bireyleri olarak elimizde muhakkak bir kitap olmalıdır. Yine çocuklarımızı teknoloji bağımlılığından uzak tutmak için, teknoloji ürünlerini kullanırken daha dikkatli olmalıyız. Zira eğitim, dayanışmayla ve birlikte koşmakla olur.
Okullar, insanların karakter ve kişiliklerinin oluştuğu, yarınlarımıza dair beklentilerimizin olduğu yerlerdir. Eğitimin gayesi ve insan gelişimindeki temel parametre, davranış değişikliği oluşturmasıdır. Bu da bir süreç ve tekrar gerektiriyor; çünkü tekrar eden yapılar, başarıya ulaşır.
"Çocuklarımızın akademik başarısı kadar karakterli ve iyi bir insan olarak yetişmeleri de çok önemli.”
Malumunuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle yürürlüğe giren ve Türkiyemize özgü Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla yeni bir model ortaya konuldu. İşte yerelde başlatacağımız bu projemiz, yeni maarif modelinde vurgulandığı gibi evlatlarımızın başta erdemli ve iyi birer insan olarak çift yönlü yetişmesini sağlamaya yönelik bir proje.
Çocuklarımızın akademik başarısı kadar karakter ve insan olarak iyi yetişmelerini sağlamak üzere sosyal, spor, sanat dallarındaki aktiviteler ve kültürel faaliyetler de büyük önem taşıyor.
Yine herkesin ilgi ve bilgi alanına, yeteneği ve kapasitesine göre muhakkak bir mesleği olmalı. Bu nedenle öğretmenlerimizin velilerimiz ile birlikte sürekli iletişim halinde olarak, öğrencilerimizin durumunu iyi analiz etmelerini, bilgi ve beceri durumuna göre uygun alanlara yönlendirme konusunda, onlara rehberlik etmelerini de çok önemli görüyorum.
“Altın rozet almaya hak kazanan okullarımızı, bizler de ödüllendireceğiz.”
Valiliğimizin koordine ve takibinde yürütülecek bu proje ile Hakkari'de farklı bir dönemi başlatıp, okullarımızın başarısını her alanda ileri taşımak, okullarımızda sevgi iklimi oluşturarak çocuklarımızı, millî ve manevî değerlerimiz temelinde okuyan, Hakkari'yi her sene hiç olmazsa en az bir basamak daha ileri, belki 10 basamak, belki daha fazla ileri taşımanın gayreti içerisinde olacağız.
Taşıyamadık mı? Taşımayanlarla biz tekrar oturup konuşacağız. Ne oldu? Niye gitmiyoruz ileriye? Kusur bizdeyse, neyi eksik yaptık? Bilelim ki o eksiği tamamlayalım. Yanlışımız varsa onların üzerine gidelim. İlimizin hem LGS sınavlarında hem YKS sınavlarında hem de eğitimle ilgili bütün rekabet gerektiren alanlarda, başarılı çalışmalara imza atacağına yürekten inanıyor ve bu potansiyeli şu anda görüyorum.
Altın rozet almaya hak kazanan okullarımızı bizler de ödüllendireceğiz, yönetici ve öğretmenlerine başarı belgesi verme, yurt dışı gezisi hediye edeceğiz; ayrıca emsallerine göre başarılı olan öğrencilerimizi de yurt içi gezileri ile ödüllendireceğiz.
Bu vesileyle okullarımızı çiçek bahçesine dönüştüren çocuklarımıza, gönülleri ve kalpleri gibi güzel ve başarılı bir gelecek dilerken, projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum”, diyerek konuşmasını tamamladı.
Hakkari Eğitimi Geliştirme Projesinin içeriği ve çalışmanın nasıl yürütüleceği hakkında bilgiler aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz ise konuşmasında şu hususlara değindi:
“Eğitim, sadece akademik ve kültür derslerine indirgenemeyecek kadar geniş ve komplike bir olgudur.”
Hakkari gibi güzide bir kentimizde, eğitimle ilgili rekabet gerektiren alanlarda, çok iyi başarı öykülerinin yazılacağına olan inancımızla Hakkari Eğitimi Geliştirme ve Takip Projemizi yerelde hayata geçirerek okullarımızın, öğrenci ve öğretmenlerimizin, en nihayetinde, ilimizin her boyutuyla gelişimini sağlamayı hedefledik.
Öğrencilerimizi sadece akademik değil sosyal gelişimlerini de destekleyerek bütünsel bir gelişim içerisinde yetiştirmeyi de amaçlıyoruz; ancak günümüzde akademik sınavlardaki başarı, bir ilin, bir kurumun toplum nezdindeki bakış açısını değiştiriyor.
Eğer bir il ya da bir kurum akademik sınavlarda başarılı ise burada eğitim, her alanda başarılıdır, gibi bir algı var; biz eğitimciler, bu algıya her ne kadar katılmasak da hem bu algıyı değiştirmek hem de akademik hedefi olan öğrencilerimize, daha iyi imkanlar sunma adına il ya da kurumlar olarak bu alanda da başarılı olmalıyız. İlimizin eğitimde daha iyi sıralarda yer alması için tüm paydaşlarımızla birlikte yürüteceğimiz bu projemizin, eğitim camiamıza ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum,” dedi.
Program sonunda protokol ve davetliler, Hakkari Güzel Sanatlar Lisesi Türk Halk Müziği Topluluğu’ndan güzel eserler dinlediler.