• BIST 10319.96
  • Altın 2466.756
  • Dolar 32.2483
  • Euro 35.1194
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Van ve Hakkari kültürü AB yolunda

Van ve Hakkari kültürü AB yolunda
Van Belediyesi'na bağlı Mavikent A.Ş. bünyesinde bulunan kilim atölyelerinde üretilen kilimler ABD’deki uluslararası festivalde sergilenecek.

Haber: Erkan Çapraz - ABD’de düzenlenecek olan uluslararası kültür festivalinde (Santa Fe İnternational Folk Art Market) bu yıl Van ve Hakkari yöresine ait kilimler de yer alacak. Hakkari ve Van illeri bu festivalde kilimleri, kilim tezgahları, şel u şepik, kiras-fistanları ile tanıtılacak. Festivale Hakkari ve Van yöresi kültürünü tanıtmak üzere Enver Özkahraman, Fatma Belli ve Seden Etler katılacak.

Konu ile ilgili İHA muhabirine bilgi veren Van Belediyesi Kilim Atölyesi Yöneticisi Enver Özkahraman, “Van Belediyesi Mavikent A.Ş. bünyesindeki kilim atölyelerimizde üretilen kilimlerin tanıtım ve satışından tutun atölyelerdeki kızların eğitimi ve sağlığı ile de yakından ilgilenip katkıda bulunan Hisar Anadolu Destek Derneği geçen sene Van ve Hakkari yöresinin folklorik fotoğraflarını içeren bir dosya ile adı geçen festivale katılım seçmelerine katılmıştı. Van’dan Van yöresi folklorü ile 3 kişinin festivale katılması uygun görüldü. Biz de Van ve Hakkari folklorünü ABD’ye götürüyoruz.”dedi.

On üç yıldan beridir güç şartlar altında ayakta durma ve yaşam mücadelesini verdikleri ulusal kültürlerini deprem şartlarına rağmen inatla devam ettirmeye kararlı olduklarını belirten Özkahraman, “Bu kültür azim, emek, sabır ister. Bu kültür inat ve direnmek ister. Kolay şartlarda oluşturulmadığı gibi, kolay da silinmeyecek, çünkü kökleri çok derinliklerdedir. Elbette kolay gelinmedi bu seviyeye.

ABD Mexico City eyaleti Santa Fe kentinde Dünya Halkları Fokloru Festivali’nde kültürümüz evrensel boyutta marka olma yolunda tanıtılacaktır. Günlük yaşamın tüm ögelerini, bu tarihin derinliklerinden süzerek, ilmek ilmek işleyen ve asla kaybolmayacak bu kültürümüz şimdi de deprem enkazları altında dirilerek ve direnerek uluslararası folklor festivalinde bizleri ve kentimizi temsil edecektir” dedi.
“Zengin yaşam kültürünü yansıtan ve geleneksel el sanatlarımızın bu evreye gelmesinde emeği geçen herkesi kutlamak, saygı duymak gerekiyor” diyen Özkahraman şöyle devam etti:

“Kültürel kimlik aynı zamanda ulusal kimlik temelidir. Sosyo kültürel bilimcilerin penceresinden “dokuma tezgahı” sözünden yola çıkarak “…tarihin farklı ipliklerinden ve çeşitli renklerinden oluşan bir bütün..” Ulusal kimliği oluşturmaktadır. Bizleri ve bizlere ait tüm değerlerimizi her zaman olduğu gibi en iyi derecede başarıyla temsil edeceğimize gönülden inanıyoruz. Kıtalar ve uluslararası evrensel boyutta kültürel değerlerimizin tanıtılması konusunda başta alın teri, el emeği, göz nurunu işleyen kadınlarımıza, kurum görevlileri ve yöneticilerine, bu alanlarda devamlı destek sunan Hisar Anadolu Destek Derneği’ne şükranlarımızı sunuyor, başarılı çalışmaların devamını diliyoruz.”
 

 

Bu haber toplam 4718 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim