• BIST 10045.74
  • Altın 2412.19
  • Dolar 32.2444
  • Euro 34.5848
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Van’da iki aile barıştırıldı

Van’da iki aile barıştırıldı
Van’da yaklaşık 5 ay önce iki ailesi arasında başlayan ve 1 kişinin ölümü, onlarca kişinin yaralanması ile sonuçlanan olayların ardından süren gerginlik DBP’nin araya girmesi ile son buldu.

DBP, HDP ve DTK temsilcilerinin katıldığı barış yemeğinde bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi barışarak aralarındaki husumete son verdi.Van’da geçtiğimiz Temmuz ayında aralarında husumet bulunan Xelilan ile Brukan aşiretlerine mensup şahıslar arasında çıkan kavga sonucunda başlayan ve Sabri Tomay adlı vatandaşın ölümü, 4 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan olaylar DBP Van İl Başkanlığı’nın girişimlerinin ardından barışla sonuçlandı.

Van’ın Edremit İlçesinde bulunan bir otelde verilen barış yemeğine HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, DBP  Van İl  Başkanı Musa İtah,Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, İlçe Belediye Eş Başkanları,  Barış Anneleri Meclisi Aktivistleri, Van İmamlarla  Dayanışma Derneği (VADAY-DER) Başkanı Muğdat Mirekoğlu ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Barış ve Özgürlük şehitleri adına düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan DBP Van İl Başkanı Musa İtah, halkın kendi içinde küçük nedenlerden dolayı kavga ettiğini ve bu kavgaların bazen üzücü hadiselere yol açtığına dikkat çekti. Kürt halkının büyük bir özgürlük mücadelesi verdiğini ifade eden İtah, “Bizler sonuç ne olursa olsun barıştan yanayız. Barış kaçınılmaz bir sonuçtur. Büyük bir özgürlük mücadelesi verirken içimizde yaşanan küçük kavgaları asla kabul etmeyeceğiz. Bizim zaten yeterince düşmanımız var. Bakın her gün Kobanê’den şehit cenazeleri geliyor. Bu yüzden artık bu brakujiye son verelim, kardeş kavgasına girmeyelim. Biz birlikte yaşıyoruz. Çocuklarımıza kavga, ölüm dolu bir gelecek bırakmayalım. Bu barışımız herkese kutlu olsun” dedi.

İtah’ın ardından konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer de, yaşanan barışın kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti. Artık bu tür şeylerin yaşanmaması gerektiğini söyleyen Üçer, “Her gün 18-19 yaşında genç arkadaşlarımızı toprağa veriyoruz. Maalesef şehitlerimizi anlayamıyoruz. Onlar ülkemizde barış olsun, özgürlük olsun diye canlarını feda ederken, bizler buralarda çoğu zaman küçük hesaplarımız yüzünden kavga ediyoruz ve bunlar çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor. Bugün ülkemiz ateş altındadır. Zulme karşı bir savaş verilmektedir. İslam dininin de kabul ettiği tek savaş zulme karşı verilen savaştır. Önemli olan vicdanımız, ahlakımız ve gönlümüzdür. Ebedi olan tek şey şereftir, haysiyettir ve onurdur. Her şey ölür ama insanın şerefi ölmez” şeklinde konuştu.

HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ise şunları kaydetti: “Ben burada DTK adına bulunuyorum. Bizim amacımız Kürt halkının birliğidir, ittifakıdır. Bugün burada bu barışı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Bugün bizi kendi topraklarımızda 4 parçaya ayırmışlar. Bizi parçalayanlar bize büyük zulümler uyguladı. Buna son vermek için Sayın Öcalan 2 yıldır Kürt Konferansı$nın yapılmasını öneriyor. Maalesef bunu şimdilik başaramadık. Ama Kürtler eninde sonunda birleşecek. Bunu gerçekleştirdiğimiz gün artık kimse bize dokunamayacak.”

Son olarak söz alan aile mensupları ise barışın önemine değinerek DBP, HDP ve DTK’ye barış için gösterdikleri çabadan ötürü teşekkür etti. Konuşmaların ardından barış yemeği yenildi.

Bu haber toplam 3430 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim