• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Yibolar'da okuyup doktor olarak döndüler

Yibolar'da okuyup doktor olarak döndüler
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde ikamet eden ve yıllarca Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) okuyan Mehmet Şerif Akdeniz ve Mehmet Gafur Arıcı, memleketlerine diş hekimi olarak geri döndü.

Hakkari’nin Şemdinli nüfusuna kayıtlı Mehmet Şerif Akdeniz, 8 nüfuslu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitimine Şemdinli YİBO’da başlayan Akdeniz, 8 yılın ardından eğitimine Şemdinli Lisesi'nde devam etti. Onca yokluk ve imkansızlığa inat okuyarak Kayseri Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü'nü bitiren Akdeniz, Şemdinli Devlet Hastahanesi'ne gönüllü olarak geldi.

Akdeniz, okulu bitirdikten sonra ilk görev olarak kendi ilçesine tercih ettiğini anlatarak, “Memleketimde hizmet vermekten mutlu ve gururluyum. Buradaki insanların hizmet alması ve mutlu olmaları en büyük arzumuzdur. İlk başlarda tek başıma olduğum için çok yoruluyordum fakat halimden hiç şikayetçi olmadım. Her gülün mutlaka bir dikeni vardır. Biz bu dikenden mutluyuz.

Yeni gelen Mehmet Gafur Arıcı arkadaşımız da bu hizmet kervanına katıldı. İnşallah uzun bir süre burada hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

Ortalama günde en az 50 hastaya baktığını ifade eden Akdeniz, “Bölgemizin genetiğinden kaynaklı, coğrafik özelliğinden kaynaklı diş çürüğü çok yaygın. Küçük yaşlardan itibaren diş çürüğü çok fazla. Olabildiğince tedavi yapmaya çalışıyoruz. Ağız hijyeni konusunda halkı bilinçlendirmek ve bunun eğitimini vermek istiyoruz. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak, temel hedeflerimizden biridir. Koruyucu tedbirleri uygulamayı düşünüyoruz. Genç ve yetişkinlerde ise dolgu talebi oldukça fazla. Bu coğrafyanın çocuğu olduğumuz için Kürtçe biliyoruz. Hastalarımız daha rahat dertlerini anlatabiliyor. Biz de hastaları daha iyi anladığımız için doğru tedavi uyguluyoruz. Bizim için çok büyük bir avantajdır. Gafur Arıcı ile el ele vererek hizmetlerimize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARI YARI ANESTEZİ UYGULAYARAK TEDAVİ EDİYORUZ”

Diş çekimi korkusu olan küçük çocuklar ve özürlü olan kişilere anestezi uyguladıklarını anlatan Akdeniz, “Çocukların hayallerinde büyüttükleri acı, tedavi etmemize engel oluyordu. Çocukları yarı baygın hale getiriyoruz. Bu esnada gerekli tedavilerini yapıyoruz. Yapılan tedaviden sonra çocuk yaklaşık 2 saat müşahede altında tutulup bir sıkıntısı yoksa taburcu ediliyor. Yapılan işlemler sırasında çocuk hiçbir şey hatırlamıyor ve bu da çocuğun korkusunu zamanla yenmesini sağlıyor. Daha sonraki diş tedavilerinde sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.

7 kardeşi olduğunu ifade eden Dr. Mehmet Gafur Arıcı ise, “Ben de Şemdinli YİBO’da okudum. Çok zor şartlar altında eğitimimi tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni bitirdim. Tek tercihim olarak burayı seçtim. 1,5 ay önce Şemdinli Devlet Hastanesi'nde göreve başladım. 3 yıldır burada çalışan ve işin ceremesini çeken Dr. Akdeniz arkadaşım sayesinde hiç yabancılık çekmedim. Öğrencilik hayatımızın sıkıntılarının meyvesini şimdi aldık. Buranın insanı olduğumuz için çok rahat bir şekilde hastalarla iletişim kuruyoruz. Onlar da memnuniyetlerini bizlere iletiyor. Burada olmaktan dolayı çok memnunum” dedi.

Cafer Gezer isimli vatandaş ise, çocuğunun dişlerinin çok kötü olduğunu ifade ederek, “Şemdinli Devlet Hastanesi'ne geldim. Çocuğum diş ağrısından dolayı 1 aydır ne bir şey yiyebiliyor ne de yatabiliyordu.

Diş çektirmekten çok korkuyor. Doktorlarımız sayesinde birazdan ameliyata alınacak ve tedavisi yapılacak. Doktorlarımız olmasaydı buradan 40 kilometre uzaklıktaki Van'a gitmek zorunda kalacaktık. Kendilerinden çok memnunuz. Onlardan Allah razı olsun” dedi.Haber:Ahmet Kavak(İHA)

01-mm.jpg

02-dd.jpg

Bu haber toplam 4347 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim