• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Bırakabilirsin…

Murat Taş

Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir.
Alkol, Sigara ve madde bağımlığı hem zihin hem de bedene fazlaca zarar vermektedir. 
Bağımlılık, bedeni alışık olduğu çalışma düzeninden çıkartarak, farklı bir düzen oluşturmaya çalışmaktadır.
Tütün ve sigara kullanımı toplumun tamamını ilgilendiren bir sorun olarak görülmektedir. Öte yandan gelişme çağındaki çocuk ve ergenler üzerinde daha kalıcı etkiler bırakmaktadır.
Sigaranın her dozu zararlıdır. Vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerir. Yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir. Sadece kullanana değil, maruz kalana da zarar verir. 
Dünyada 1.5 Milyara yakın kişi sigara içmektedir. Ülkemizde ise 17. Milyon kişi içmekte. Ülkemizde başta sigara, tütün, alkol ve her türlü madde bağımlılığıyla mücadele konusunda büyük çaba sürdürmekte. 
Bu konuda mücadele eden ülkeler arasında 17. Sırada.
Tütün ürünlerinin kullanımı, dünya çapında önlenebilir kardiyovasküler ölümlerin en yaygın nedenidir. 
Her yaştaki bireylerde sigara kullanımının sona erdirilmesi, sağlık için oldukça faydalı olduğu kanıtlanmış bir durumdur. 

Birçok hastalık için risk faktörü olan sigaranın bırakılması, kronik böbrek yetmezliği gibi çeşitli hastalıklarda ilerlemenin durmasına da yardımcı olur.

Ülkemizde kamu kurumları olsun, sivil toplum kuruluşları olsun bu konuda büyük mücadele etmekte. Her kesim bu konuda duyarlı olması içinde sürekli bilgilendirilmektedir.

Bizlerde spor camiasının fertleri olarak her türlü madde bağımlılığına karşı olduğumuz gibi, bu konuda her zaman yardımcı olmayada hazırız.

Ülkemizde madde bağımlılığıyla ilgili başlatılan mücadele ve çalışmalar meyvelerini yavaş yavaş vermekte.
Sigara bırakma tedavisinde psikolojik destek ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. Bırakma yöntemleri ve bırakma süreci ile ilgili hastaneler ve hekimler büyük çaba sarf etmekteler.
Sigarayı bırakmanın zor olacağı düşünebilir ve bu süreci ertelemek isteyebilirsiniz. Ancak ilk adımı atmaya karar verdiğinizde ve bu süreçte bir uzmandan destek aldığınızda; sürecin çok daha kolay ilerlediğini görebilirsiniz.
Hasta ve doktor işbirliğiyle yürütülen tedavi, 2-6 hafta arasında sürmekte. 

Ülkemizin her ilinde sigara bırakma poliklinikleri açılmış, belirli günlerde deneyimli hekimlerle hizmet vermekte.
Hakkâri Devlet Hastanesinde hizmet veren sigara bırakma polikliniğine başvuranların sayısında büyük artış olmakta. 
Yapılan araştırmalarda sigara bırakma polikliniğine başvuran kişilerde, iyi sonuçlar elde edilmiştir.

Hakkâri Devlet Hastanesi Göğüs hastalıkları ve sigara bırakma polikliniğinde görev yapan, Uzm. Dr. Şükrü Egemen Demir, Hakkâri halkına hizmet vermekte. Beyefendiliği, mütevazi ve anlatım tarzıyla Hakkârililerin gönlünü kazanan Uzm. Dr. Şükrü Egemen Demir, Bu konu hakkındaki düşünceleri şu şekilde dile getirdi.” Göğüs hastalıkları polikliniği yanı sıra sigara bırakma polikliniğinde, Hakkârili hemşerilerime hizmet vermekteyim. Sigara bırakma polikliniğimiz her Cuma günü halkımıza hizmet vermekte. 

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız bizlere ulaştıkları takdirde her konuda onlara yardımcı olacağız. Sağlık Bakanlığımız bu konuda hiçbir ücret almamakta, verilen ilaçlarda Sağlık Bakanlığımız tarafında ücretsiz olarak vatandaşlarımıza verilmekte. 

Sigarayı bıraktığınız anda sağlığınızda, vücut fonksiyonlarınızda meydana gelen iyileşmeler, bırakma sürecine bağlı kalmanızı sağlayacaktır. 

Kişi sigarayı bıraktıktan hemen sonra, herhangi bir dumana maruz kalmazsa vücudunda hemen tamir başlar. Nabız sayısı ve kan basıncı normale döner, koroner arter hastalıklarına yakalanma ihtimali düşer.
En iyi korunma yolu hiç başlamamaktır.”

e31ba25c-eb0c-4ccd-9094-fca8ac74e20c.jpg7d88b623-6ffe-43f4-b233-84c5c687717a.jpg

Bu yazı toplam 2986 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim