• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

CANAN İLE YOLA DEVAM !

Hakan Taş

Barolar,  yasaların bir meslek kuruluşu olarak kendi üzerlerine yüklemiş durumda olduğu görevlerinin beraberinde, yargı sisteminin önemli bir parçası olarak avukatların kurumsal örgütü niteliğine sahiptir ve hukukun gelişmesine önemli katkıda sağlarlar.

Hakkari’de BARO 2005 yılında kuruldu. İlk kurucu başkan rahmetli Abdulhalik Özdinç idi. 17 yıldır varlığını sürdüren Baro’nun 10’nuncu olağan genel toplantısı HATSO konferans salonunda yapıldı. Pazar günümü bu toplantıya ayırdım ve objektif gözlerle onları izledim, yazdım. İşte detaylar;

KATILIM ZAYIFTI
Baro’muza kayıtlı Avukat sayısı 200 kişidir.  Seçmen sayısı 167, stajyer ise 16 kişidir. 142 kişi oy kullandı. HATSO’da toplantı salonunda yerimi alarak çok dikkatli toplantıyı izlemeye başladım.

Divan oluşturmak için telaş vardı. Kimse yerinde sabit oturamadı, biri kalkıyor, diğeri oturuyordu. Amatör bir hava esti toplantı salonunda. Bayan Avukatlarda ciddiyet ve heyecan göze çarptı. Bu ciddi seçim için ön çalışma yok gibiydi. Nezaket gereği ilimizde önemli görevlerde bulunan sivil inisiyatif temsilcileri misafir olarak davet edilebilirdi. 

ÇOBANOĞLU İLGİMİ ÇEKTİ
Hakkari siyasetinin duayeni, Aşiret Lideri ve Gazeteci Abdurrahman Keskin’in torunu Av.M.Salih Çobanoğlu kürsüye çıkarak Genel Sekreter sıfatıyla faaliyet raporunu okudu. Tıpkı dedesi ve dayıları gibi mikrofon ve kürsüye tanıdık rahatlığıyla akıcı üslubu, uzun boyu ve yakışıklığıyla dikkat çekti.

BARO’YA ELEŞTİRİ
Aday Avukatlar Erdal Sefalı, Gülabi Seven ve Davut Uzunköprü, birer konuşma yaparak projelerini ve BARO’nun eksiklerini anlattılar. “Kırmamak adına eleştiri kültürümüz yok. İzmir’de haksızlığa uğrayan bir avukat için Baro harekete geçerken ilimizde iki Avukat arkadaşımıza büyük haksızlık yapıldı ama Baro kılını kıpırdatmadı. Baro’muzun bir takvimi yok. Israrcı ve istekli değiliz.

BARO hizmet binamız yok. Mevcut Baro’da oturup iş yapabilecek bir ortamımız yok. Toplumsal ve mesleki olarak bir çok hak ihlali sorunumuz var. Hak ihlallerinin en çok yaşadığı yer Hakkari’dir. Örgütlü Baro değiliz. Staj Eğitim Merkezimiz yok. Adliye binası içinde bile Baro odamız yok.” Açıklamalarında bulundular.

MAHSA AMİNİ’YE DESTEK
İran’da katedilen ve dünyayı ayağa kaldıran Mahsa Amini’nin resmi bu defa ilimizde görev yapan tüm Avukatların kalbinin üstünde, sol yakalarındaydı. Hakkari Barosu Kadın Merkezi kongre sonrası alkışı hak eden bir basın açıklamasında bulundular.

AV.CUMHUR KESKİN
Her oluşumda olduğu gibi Hakkari Barosu yine şehit olan meslektaşları Tahir Elçi ve Cumhur Keskin’i unutmadılar. Kürsüye gelen her konuşmacı şehit meslektaşlarını saygı ile yad ettiler. Adliye’de kurulan büroya “Av. Cumhur Keskin” ismi de verildi.

KISA BİR GERGİNLİK
Özgürlükçü Hukukçular Derneği yöneticisi Av. Onur Düşünmez, gündem dışı söz alarak bir konuşma yaptı. Avukat ve aynı zamanda Ak Parti MDK üyesi ve Genel Merkez Teşkilat Koordinatörü Abdulmecit Tarhan, Avukat Düşünmez’in konuşmasına müdahale etti. Karşılıklı kısa bir söz düellosu yaşandı ve araya giren Avukatlar tarafından gerginlik önlendi.

BAROLAR BİRLİĞİNE SİTEM
Kısa vadeli banka kredisi gibi 24 ay taksitle iki yılda bir seçim mi olur. Bu sistemin değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Birinci yıl her başkan için ısınma, tanıma, kolları sıvama sürecidir. Tam verimli olacakken, projelerini hayata geçirecekken kongreye giriyor. BARO seçimlerinin 3 yılda bir yapılmasını basın olarak biz talep ediyoruz.

VE ERGÜN CANA İLE DEVAM
Üç dönem üst üste seçilmek onur verici bir durumdur. Canan ile aynı binada komşuyuz. Herkes onu beyefendiliği, dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla bilir. Önceki seçimde yoğun bakımdan çıkarak hasta haliyle seçilmişlerdi. Türkiye’nin neresinde bir insan hakları ihlali varsa Canan oradaydı.

Kadın ve çocuk merkezi kurarak yargı bağımsızlığı için her platformda yer aldı. Kurumsal kimliklerini güçlendirmek adına ilimiz ve bölgemizde oluşan her türlü sosyal sorunlara karşı duyarlı davranarak basın açıklaması yapmıştır. Bana göre eksiği veya kendisinden beklenen şey çok acil BARO hizmet binasıdır.

Söz verdiler, iki yıl içerisinde ilimizi modern bir Baro hizmet binasına kavuşturacaklarını belirttiler. İlimizde yargı herkes için var kendileri için yok. Çünkü hem Adliyemiz hem de Baro’muzun sağlam bir çatısı yok.

BARO’YA ÖNERİM
Av. Cumhur Keskin ölüm yıldönümlerinde mezarı başında her zaman anılıyor. Adı yaşatılıyor ama yetmiyor. Tıpkı Tahir Elçi Vakfı gibi ilimiz Baro’su bünyesinde “Av. Cumhur Keskin Vakfı”nın kurulmasını öneriyorum.

TEBRİKLER
Yeni başkan ve yönetimini tebrik ediyoruz. İlimizde olup biten her şeyden kendilerini sorumlu ve mecbur hissederek halka biraz daha inmelerini, kültürel ve sosyal anlamda yeni projelerle var olmalarını bekliyoruz. Çünkü BARO hepimize lazımdır.

Bu yazı toplam 1286 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim