Erdoğan ve Zelenskiy’den ortak basın toplantısı
Kaynak:Ajanslar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile İstanbul’daki Dolmabahçe Ofisi’nde bir araya geldi. Görüşmede Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı, Karadeniz’deki güvenlik durumu ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi.
Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’da çatışmaların devam ettiğini ve savaşın yol açtığı kayıp ile yıkımın her geçen gün arttığını belirterek, barışın sağlanmasına yönelik diplomatik girişimleri değerlendirdiklerini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın çabalarıyla savaşın diplomatik yollarla sona erdirilmesine yönelik girişimlerin yeniden hız kazanmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin daha önce Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelere ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
Erdoğan, “Adil bir barışın kaybedeni olmaz” diyerek, barışa giden yolun açılması için Türkiye’nin elinden gelen gayreti göstermeye hazır olduğunu vurguladı.
Karadeniz’de güvenlik mesajı
Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğinin yeniden sağlanmasının önemine değinen Erdoğan, son dönemde çatışmaların Karadeniz’e de sıçradığına dikkat çekti.
Sivil gemilere yönelik saldırıların ve bölgede gerilimi artıracak adımların hiçbir tarafa fayda sağlamayacağını belirten Erdoğan, saldırıları kim gerçekleştirirse gerçekleştirsin kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Tüm taraflara sorumlu hareket etme çağrısında bulunan Erdoğan, Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğinin yeniden tesis edilmesi amacıyla görüşmelerin sürdürüleceğini kaydetti.
Bu konunun Rusya ile de ele alınacağını belirten Erdoğan, Karadeniz’de güvenliğin sağlanmasına yönelik bir mutabakatın Ukrayna’da kalıcı barış çabalarına katkı sunacağına inandığını dile getirdi.
10 milyar dolarlık ticaret hedefi
Türkiye ile Ukrayna arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Erdoğan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına yönelik Türkiye’nin desteğini yineledi.
İki ülke arasında 2022 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girmesinin ekonomik ve ticari ilişkiler açısından önemli bir adım olduğunu belirten Erdoğan, anlaşmanın 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
Erdoğan ayrıca, savaş koşullarına rağmen Ukrayna’da faaliyetlerini sürdüren Türk şirketlerinin ülkenin yeniden imar sürecine önemli katkılar sunacağına inandığını söyledi.