Ergenekon soruşturmasında kritik gelişme

Ergenekon soruşturmasında kritik gelişme

Kaynak:Ajanslar

Ergenekon dosyasında 21 eski hakim ve savcı hakkında verilen zamanaşımı kararı kaldırıldı.

Kamuoyunda "Ergenekon" olarak bilinen soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde görev yapan 21 eski hakim ve savcı hakkında yürütülen soruşturmada yeni gelişme yaşandı.

FETÖ/PDY'nin amaçları doğrultusunda yargı yetkisinin kullanıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen "son soruşturmanın açılmasına yer olmadığı" yönündeki karar, yapılan itiraz üzerine kaldırıldı.

21 eski hakim ve savcı hakkında soruşturma

2008-2010 yılları arasında İstanbul'da yürütülen Ergenekon soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde görev yapan 21 eski hakim ve savcı hakkında soruşturma başlatıldı.

Dosyada, şüphelilerin FETÖ/PDY'nin amaçları doğrultusunda hareket ederek yargı yetkisini kullandıkları ve soruşturma süreçlerinde hukuka aykırı dinleme, sahte delil oluşturma ve haksız tutuklama gibi eylemlerde bulundukları iddia edildi.

Bakırköy Mahkemesi zamanaşımı gerekçesiyle karar verdi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının 20 Ocak 2022 tarihli iddianamesiyle şüpheliler hakkında "son soruşturmanın açılması" talep edildi.

Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Mart 2026 tarihli ek kararıyla isnat edilen suçlara ilişkin olağan ve olağanüstü zamanaşımı sürelerinin dolduğu gerekçesiyle "son soruşturmanın açılmasına yer olmadığına" karar verdi.

Başsavcılıktan itiraz

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin kararına İstanbul Anadolu 26. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz etti.

Başsavcılık, şüphelilere atfedilen sahte delil oluşturma, usulsüz arama, gözaltı, tutuklama ve dinleme gibi eylemlerin münferit adli hatalar olarak değerlendirilemeyeceğini savundu.

İtiraz dilekçesinde, söz konusu eylemlerin FETÖ/PDY'nin amaçları ve hiyerarşisi doğrultusunda gerçekleştirildiği ileri sürüldü.

Zamanaşımı kararı kaldırıldı

İtirazı inceleyen İstanbul Anadolu 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Temmuz 2026 tarihli kararıyla Başsavcılığın itirazını kabul etti.

Mahkeme, Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesinin "son soruşturmanın açılmasına yer olmadığına" ilişkin kararını kaldırarak dosyayı yeniden değerlendirilmek üzere Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Kararla birlikte 21 eski hakim ve savcı hakkında yürütülen soruşturmada zamanaşımı gerekçesiyle verilen karar kaldırılmış oldu.

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.