• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Katı Entegre Atık Tesisi değerlendirme toplantısı yapıldı

Katı Entegre Atık Tesisi değerlendirme toplantısı yapıldı
Hakkari’de Katı Entegre Atık Tesisinde değerlendirme toplantısı yapıldı

Hakkari'de kent genelinde katı atık sorunun ortadan kaldırılması amacıyla yapımı süren, katı atık tesisinde çalışmalar devam ediyor.

Avrupa Birliği, Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hakkari'deki belediyeler ve İl Özel İdaresi Katı Atık yönetim Birliğince finanse edilen proje kapsamında, Akçalı ve Bağışlı Köyleri arası Beyaztaş Mevkiinde 43,4 hektarlık alana kurulan tesiste aylık değerlendirme toplantısına gerçekleştirildi.

İncelemeler yapmak üzere bölgeye giden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Çevre Mühendisi Selen Gültekin, İnşaat Mühendisi Burak Yılmaz , Hakkari Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Nazmi Yakar bölgede incelemede bulunarak değerlendirme toplantısına katıldı.

776138d0-8787-479b-9e89-d2b0aab7ad35.jpg

Sahada incelemelerde bulunan heyet daha sonra Şirketin Müşavirin Teknik Personeli İbrahim Kale tarafından bilgilendirildi.

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Entegre Katı Atık Tesisi Proje Başkanı Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar Hakkari 8 belediye ve İl Özel İdaresi tarafından hazırlamış olduğu projeyle birlikte % 85 Avrupa destekli hibe ile %6.75  Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve %8.25 ise kurduğu  ortak birlik tarafından karşılanacağını söyledi.

a32f83cb-508b-42fc-8fd5-bae6600a1f65.jpg

Başkan Dündar  ‘’Çukurca vahşi çöp depolama alanı Hakkari merkez vahşi çöp depolama alanına taşınarak yerinde rehabilite edilecek, Şemdinli, Derecik ve Esendere vahşi çöp depolama alanlarını da Yüksekova vahşi çöp depolama alanı taşınarak yerinde rehabilite edilecektir.

Hakkari Entegre Katı Atık Tesisi işin Fiziki kısmı  %70 ve Nakdi kısmı ise %60 aşamasındayız. Hakkari Entegre Katı Atık Tesisi projesi 1 Temmuz 2020 tarihinde yapımına başlandık ve 2023 yılının Mart ayında ise faaliyete geçeceğini kaydetti.

eb89a341-a5d3-4044-9e92-63bf976230fa.jpg

Değerlendirme toplantısı  ve denetlemede bulunan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Nazmi Yakar ise Avrupa Birliği, Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan Hakkari Entegre Katı Atık Projesini devam eden çalışmalarını yerinden incelemek ve aylım değerlendirme toplantısına katılmak üzere bölgeye geldiğini söyledi.

Cumhuriyet tarihinden bölgeye yapılan en büyük yatırımın olduğunu belirten Yakar, şunları kaydetti.''Tesisin maliyetinin 30 milyon Avro olarak belirlenmiştir. Çalışmalar devam ediyor. Şuan yapılan işin seviyesi yüzde 70 seviyelerinde.

4-379.jpg

Firma ve bakanlığımızın personelinden aldığımız bilgilere göre tesisin 2023 yılının ortalarından faaliyete geçecektir. Tesisi içinden idari ve yardımcı binalar Mekanik ayırma ve ayrıştırma tesisi, Kompost Tesisi,Tıbbi atık sterilizosyon tesisi, Sızıntı suyu ( çöp suyu) tesisi, gaz toplama ve bertaraf tesisi, düzenli depolama tesisi yer almaktadır.

Bu projeye katkı sunan Başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkan Vekilimiz İdris Akbıyık’a, Entegre Katı Atık Tesisi Proje Başkanı Ensar Dündar’a, tüm paydaş kurumlara ,şantiye alanından değerlendirme toplantısına katılan tüm katılımcılara teşekkür ederim.’’

Gündoğu İnş. Mim. Müh. Ltd .Şti ve Mesegeos Contracting Companya S.A İş Ortağı Şirketin Müşavir Yetkilisi İbrahim Kale ise projenin Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından orak finanse edildiğini söyledi.

Toplam bütçenin 30 Milyon Avro olduğunu ve projenin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından denetlendiğini ifade etti.

Projenin denetimine gelen Katı Birliğine ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekibine teşekkür etti.

Değerlendirme toplantına Katı Atık Birliği Müdürü Mesrur Demir, Takım Lideri Yürgen Pries ve Katı Atık Birliği teknik heyeti ile yüklenici firma yetkileri katıldı.

Bu haber toplam 1574 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim