Kene İle Mücadelede Doğru Bilinen Yanlışlar
Kaynak:İHA
Havaların ısınmasıyla birlikte İç Anadolu başta olmak üzere birçok bölgede kene ısırığı vakaları ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) artış gösterdi. Uzmanlar, özellikle çocuklar ve tarım işçileri için ciddi uyarılarda bulunuyor.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, kene ile temas halinde yapılan yanlış müdahalelerin hayati risk taşıdığını belirtti. "Keneyi çıkartırken sigara basmak, kolonya dökmek veya ateş tutmak gibi uygulamalar, kenenin taşıdığı virüsü doğrudan insan vücuduna enjekte etmesine neden olur" dedi.
Dr. Okur, keneye karşı alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
Açık renkli giysiler tercih edilmeli,
Pantolon paçaları çorap içine sokulmalı,
Tarım ve doğa faaliyetleri sonrası vücut dikkatle kontrol edilmeli.
Okur, keneyi çıkartmanın da dikkat gerektirdiğini vurgulayarak, "Eğer bir sağlık merkezine ulaşma imkanı varsa, keneyi uzman kişilerin çıkarması en güvenli yöntemdir. Ancak evde çıkarılması gerekiyorsa, ezmeden ve kenenin ağzı içeride kalmayacak şekilde çıkarılmalı. Aksi halde virüs bulaşma riski artar" diye konuştu.
Türkiye’de 50’den fazla kene türü bulunduğunu hatırlatan Okur, “Her kene KKKA taşımaz ama risk büyüktür. Bu nedenle her temas sonrası kişilerin kendini gözetim altında tutması gerekir. Kene çıkartıldıktan sonra hastaneye başvurulmalı ve tür tespiti yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.