• BIST 10045.74
  • Altın 2405.878
  • Dolar 32.4753
  • Euro 34.6738
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Zeki Noyan ile söyleşi

Murat Taş

Değerli okurlarım köşemizin bu haftaki konuğu Hakkari spor camiasına ve futboluna katkılarını hiç birimizin unutamadığı, Hakkari’nin en renkli, en çalışkan ve en özverili insanı,aramızdan ayrılışını içimize bir türlü sindiremediğimiz ve keşke burada olsaydı da Hakkari futbolunu tekrar canlandırsaydı dediğimiz değerli spor adamımız sayın Zeki NOYAN.

Aslında  Necmi Hocamızla birlikte hazırladığımız,eski spor adamlarımız köşemizi ilk gördüğünde baya bi içerlendiğini, kendisinin de hayalinde Hakkari’de böyle bir faaliyet yapma düşüncesi olduğunu bizlere ifade etti.Bizleri ta uzaklardan takip eden, ülkemizin başkentinden kırmayarak söyleşimize katıldığı ve değerli görüşlerini,özlemini,memleketimize olan hasretini sizlere ulaştırma önerimizi kırmayıp bizlerin aracılığı ile sizlerle paylaşan değerli spor adamımızla oldukça keyifli bir sohbete başladık. Sizlerinde büyük keyif almanız dileği ile…

clip_image002.20120709150240.jpg Zeki NOYAN kimdir, biraz kendinizden bahsederimsiniz?

Öncelikle Hakkari Haber TV Yönetimine ve spor bölümü organizasyonu Murat kardeşime biz spor adamlarına bu şansı vererek mazimizi yeniden yaşattıkları için teşekkür ve şükran duygularımı sunuyorum.Zeki NOYAN’I Hakkari’de yaşayan pek çok insanımız tanır bilir.Yinede kendimi kısaca tanıtayım.1962 Hakkari doğumlu olup,ilk,orta ve lise öğrenimimi Hakkari’de yaptım.Anadolu üniversitesi işletme fakültesi mezunuyum.evliyim, iki çocuk babasıyım. 2004 yılında naklen atama yaparak Ankara iline yerleştim.

 Futbol’a ilk girişiniz ve neden futbolu seçtiğinizi okurlarımızla paylaşırmısınız?

Futbola 1976 yılında Hamamspor da başladım. Bulak mahallesinde bulunan şehir hamamı sahibi Yusuf İLTER Mahallenin takımına yardım ettiğinden biz oyuncular takımın ismini Hamamspor olarak Belirledik. Hakkari futbol tarihinin en köklü iki kulübü olan Zapspor ve sümbülspor’a en zengin alt Yapı, o yıllarda Hamamspor ve Bulak mahallesi gençlerinden sağlanmıştı.

Neden futbolu tercih ettiğim sorunuza yanıtım ise futbol beni tercih etti. Yıl 1976. Ay şubat. Hafta sonu günü sabah evimde kitap okurken (Bulak mahallesi vali konağı karşısı özel idare lojmanı)yaşlar benden küçük mahallemiz gençleri bana dışarıdan seslenince pencereden baktığımda gençler :’’Zeki abi karşı mahalle ile maçımız var,maçı yönetecek hakem bulamıyoruz,ne olursun bize hakemlik yap’’dediler. Ben onlara : ‘’Futboldan ve hakemlikten anlamıyorum başka birini bulun’’ deyince gençler ‘’Abi zor değil top dışarı çıkınca hangi takım dokunmuşsa diğer takım lehine kararı düdükle ver,bunlar bizi geçen hafta kendi sahalarında yendiler.bu maç bizim için önemli ‘’dediler.Bu sözleri duyunca gençleri kırmayıp aşağı indim.maçı yönettim.Bizim mahalle maçı kazandı.Maç sonrası gençler : Abi bizimle hamamcı Yusuf abi ilgileniyor ama işlerinden dolayı bize fazla zaman ayıramıyor.bizlerin başında bir ağabey olarak seni görmek istiyoruz.’’dediler.Kabul ettim ve mahalledeki yaşıtım arkadaşlarla bu genç takımın üst takımı olacak şekilde bir A takımı oluşturup A’da oyuncu olarak genç takımın başında da hem ağabey hem yönetici-hoca misali üç ayrı görevle futbol hayatıma başladım.HAMAMSPOR’un benim ve arkadaşlarımın spor yaşantısında yeri anılarla doludur.

 Hiç futbol oynadınız mı, futbola başladığınız ilk takımınız hangisidir?

1976 yılında Hamamspor adlı mahalle takımında başlayan ilk futbolculuğum ardından Zapspor, ve Sümbülspor genç takımlarında , ardından bu iki güzide kulübün gençlerinin birlikte kurduğu demirspor ‘da 1988 yılına kadar devam etti

 Hakkari Demir spor ilk kurulduğu yıl

 Hakkâri futboluna emeğiniz oldukça fazla oldu, sizin döneminizde Hakkâri futbolu ne durumdaydı, halkın futbola bakışı nasıldı?

Hakkari futbolunda emeklerimi halkımız biliyor;
1976 -2004 yılları arası toplam 28 yılımı Hakkari’de spora verdim.2004-2008 arası Ankara ‘da ikamet etmeme rağmen Hakkari amatör spor kulüpleri federasyonu il genel başkanlığı görevimi devam ettirerek Hakkari ilini temsilen Türkiye geneli Konfederasyonumuzun toplantı ve kurullarına katıldım.Bu dört yılı da dahil ettiğimizde genel olarak 32 yıl spora hizmet sundum.. A-)32 yıllık spor hayatımda Antrenörlük yaptığım kulüpler ve takımlar: Hamamspor, Zapspor genç takımı, Şengençler spor A ve genç takımı,Hakkari İdman yurdu A takımı ve genç takımı,Hakkarispor amatör spor kulübü A ve genç takımı, Bulakspor mahalle takımı, B-)Başkanlık ve yöneticilik yaptığım federasyon ve kulüpler: Beş yıl Türkiye amatör spor kulüpleri konfederasyonu bünyesinde Hakkari amatör spor kulüpleri federasyonu il genel başkanlığı, Hakkari,İdmanyurdu, Şengençler, Bağışlıspor kulüp başkanlığı, Zapspor, sümbülspor, kavaklıspor, Hakkari belediyespor, Hakkari spor amatör kulübünde yöneticilik,C-)Futbol hakemliği: Üç yıl Türkiye futbol federasyonu bünyesinde Hakkari amatör ligi ve okul liglerinde futbol hakemlik,.bunun dışında yıllarca özel ve hazırlık maçlarında gayri resmi hakemlik,

zeki-2.jpg

Hakkari Demir Spor (Hababam Spor)
Ç-) Futbol il temsilciliği :
Üç yıl Türkiye Futbol federasyonu bünyesinde Hakkari futbol il temsilciliği,
D-)futbolculuk :
1976- 1990 arası Hamamspor mahalle takımı,Zapspor, sümbülspor genç takımları,Demirspor A takımında futbolculuk,
E-) spor sunuculuğu ve basın hizmetlerim:
1984-2004 yılları arası 20 yıl boyunca Hakkari’deki yerel basında,radyo ve televizyonda ağırlıklı spor olmak üzere spor ve toplumsal sorunlar ile ilgili gazetecilik,sunuculuk ,yayıncılık hizmetleri yaptım..
F-)Profesyonel spor kulüplerimizden sırası ile belediyespor ve Hakkarispor kulüplerinde genel kaptanlık ve basın sözcülüğü yaptım. 
G-) 32 yıllık spor yaşantımda birçok Spor kulübüne yarar sağlamak amacıyla müzik konserleri,halk oyunu ve müzik yarışmaları organize ettim.
H-)11 amatör spor kulübünün kuruluşunda aktif rol aldım.
Zapspor genç takımına antrenörlük yaptığım yıllarda il içi ve dışı oynadığımız toplam 74 maç boyunca yenilgi yüzü görmeyip erişilmesi çok güç bir rekora imza attık.75 nci maçta mağlup olduktan sonra oynadığımız 43 maç boyunca yine içeride ve dışarıda bileğimiz bükülmedi.Bu rekorlar Türkiye basınında spor sayfalarında yer aldı.Bu başarıda en büyük pay disiplin,birlik ve inançlı bir takım ruhunun oluşuydu.
O zamanlar Hakkari’de futbol nasıl hangi durumdaydı ,halkın bakışı nasıldı sorunuza gelince ;
Halk sporu seviyordu,Halkla birlikte varlıklı insanlar da destek sunuyorlardı.Bu durumda İl mülki amirlerinin, kurum ve kuruluşlarının çok ciddi desteklerine ihtiyaç duyulmuyordu.Hakkari’den başka bir kente maç yapmaya gitme ihtiyacı duyulduğunda iki saat içinde 4-5 varlıklı insana gidip tüm Kafilenin ulaşım, beslenme, barınma v.b ihtiyaçlarını karşılayabilecek yardımı almak mümkün oluyordu.

Bir Sümbülspor-Zapspor maçı hafta sonu oynanacak ise Hakkari halkı büyük bir heyecanla hafta sonunu beklerdi.Adeta GS-FB ezeli rekabeti havası yaşanırdı.Sümbül-zap maçı için uçak biletlerini erteleten sporsever insanlara şahit olduk. Benim 20 yıla yakın bir süre gördüğüm tablo sadece gençler değil,orta yaşlı ve yaşlı çok insan Hakkari ‘deki futbol ortamına koşup eşlik ediyordu. Biz Zap ve Sümbül kulüplerinin alt yapısında yer alan gençler kışın maç bitiminde ağabeylerimizin ayaklarındaki tozlukları ve kramponları zevkle çıkarır,formaları ile birlikte toplayıp kulüp binasına (kiralık 1 oda halinde)götürür ve hemen gelecekler kaygısı ile büyük çaydanlıklarda çayları hazırlardık.Bizde ve sporsever halkta spor aşkı ve heyecanı bu denli büyüktü. Spor zevki ve heyecanı sadece amatör spor kulüplerinde değil mahalle ve okul maçlarında da halkla bütünleşerek yaşanırdı.Kulüp başkanı ve yöneticilerimiz genel değerlendirmeler yapmak üzere evlerinin kapılarını biz sporculara her zaman açık tutardı.sadece sahada değil,yaşamın her alanında birliktelik sergilenirdi.Biz sporcular akşamları yöneticiler ve futbolcu ağabeylerimiz bizleri görürler diye saygıdan çarşı-pazara inmekten çekinirdik.Hakkari futbolunda İlk kuşak büyüklerimiz Mustafa ATAY,(rahmetli)Mahmut PALA (Karayolları şb.)Mesut ERTUŞ, Necdet ERDOĞAN,Sait NOYAN,Koray

SAĞLIK,Selim ASLAN,Ekrem ÖZKAN ,Musa ERTUŞ,Nihat TURGUT,Rahmi KESKİN, Hüseyin ÜMİT ve diğer arkadaşları olmak üzere birçok sporcu ağabeyimiz…
Salih ERTUŞ,Gürbüz SITKI,Engin ÖNAL,Remzi ARKALTI,Ahmet ÜMİT,Ahmet ÇALLI, Sacit KESKİN,Necdet ÇETİN,Lütfi KESKİN, Kemal TANYÜREK,Kemal DAĞGÖL,Süleyman KAYA,Resul KAYA,Hüseyin ÖZKAN,Hasan GÜR, Abdurrahman KILIÇ,Naci OKAY,Ali ABİ,İsmail DİNÇ,Hamdi AKTAŞ,İlhami GÜLTEKİN,Mahmut AŞKAN,Selahattin AYKUT, Şakir GÜLDAL,Sabahattin GÜN,Kemal GÜN,Necmettin BAHADIR,Yaşar YÜCE ,Remzi AYDOĞAN ve diğer arkadaşları Hakkari futbol tarihine en hareketli ve en görkemli bir şekilde damgasını vuran Zapspor-Sümbülspor rekabetinin oyuncuları olarak yer aldılar.

 Hakkâri futbolunu şu an uzaklarda bile olsa takip etme fırsatını buluyormusunuz?         

 İnsanoğlu doğup büyüdüğü yeri yurdu unutamaz, Hakkari futbolunu genel olarak internet aracılığıyla ve Ankara’ya yolu düşen spor ailesi arkadaşlarımla paylaşıyorum. Yaklaşık sekiz yıldır gazetecilik yapmadığımdan dolayı ancak yukarıda belirttiğim imkanlarla Hakkari’deki sportif etkinlikleri takip ediyorum.

 Hakkâri, futbol konusunda bir türlü başarılı olamıyor nedeni sizce nedir?

Hakkari futbolu neden başarılı olamıyor? sorusuna yanıt vermek istersek ilgisizlik,imkansızlıklar başrol oynuyor.Kendi imkanları ile mücadele eden spor camiamız bütün şartları zorlamasına rağmen rakip yarışmacıların yakaladığı elverişli koşullar karşısında bir yerde tıkanmayı yaşıyor.Diğer illerde spor kamuoyu ve varlıklı insanlar ve devlet gücü iyi bir üçgen kurmakla başarı elde ediyor.Spor malzeme teçhizatından tutun,barınma,beslenme,tesisler,sıcak ilgi,Konuyu bilimsel ve çağdaş bir olgu içerinde sahiplenme en belirgin üstünlükler elde etmenizi sağlar.Hakkari’de spor tamamen sahipsiz bir ortama terk edilmiş konumda bulunuyor.Devlet ve varlıklı kesim sıcak yaklaşım ve destek sunmayınca ilerlemek imkansızlaşıyor. Amatör ligte il birincisi olup terfi maçlarına gittiğinizde maç başlamadan kazanma cesaretiniz yerine yüreğiniz kaybetme korkusu ile dolu,nedeni ise imkansızlıklar zinciri.1-0 yenik başlama gibi bir şey……Bana göre Hakkari spor kamuoyu çok acil Türkiye’yi kapsayan Büyük bir ‘’SPOR ŞURASI ‘’nı Hakkari ilinde organize ederek 81 ilin katılımını sağlayarak başta devletin ,spor bakanlığının,futbol federasyonu ve diğer spor federasyonlarının,profesyonel spor kulüplerinin,Spor yazarlarının,genel tüm medya ordusunun ,spor antrenörlerinin ve Hakkari’deki tüm mülki amirlerin,varlıklı insanların ve halkın katılımının sağlanacağı bu büyük ŞURA PLATFORMUNU gerçekleştirerek genel sorunların köklü çözüm yolunu açmalıdır.Spor ya eşit koşullarda yapılacak ya eşit koşullarda yapılacak.Buna imkan verilmediğinde yapılan sporun yaşama şansı biter.

 zeki-4.20120709150840.jpg

Hakkari Demir Spor 1981 yılı

 Alt yapı ve tesisler hakkında görüşünüz nelerdir?

Alt yapı ve tesislere gelince Hakkari’de alt yapı: Hakkari ‘ye Dünyanın en iyi tesislerini kursanız bile bu tesislerde sporculara eğitim veren spor adamlarının iyi bir eğitime sahip olmaları gerekir.Hakkari’de spor eğitmeni olan arkadaşların büyük çoğunluğunun aldıkları eğitim ağırlıklı olarak amatör düzeyde bir eğitimdir.Bende yıllarca antrenörlük yaptım,Tahir TEMEL,Adnan AYKUT,Mecit TEKİN,bizden önceki antrenör ağabeylerimiz..hepimiz nereden ne kadar eğitim görerek kendimizi eğitmen olarak ilan ettik? Kısa süreli kursa katılarak eğitimci belgesi almak amatör döngüde yağında kavrulmadan öte bir şey değildir.hangimiz spor akademisini bitirdik?Zaten geçmişten bu güne bu işi yapan emekçilerimiz sporu sevdikleri için ve spora sahip çıkan başka kişiler olmadığı için bu işte gençlere yardımcı olmak ve onlarla sporu yaşamak - yaşatmak anlamında bu ortamın birer parçası olmuşlardır.Bu emekçiler sadece eğitmenlik değil,aynı zamanda spor kulübünün ve sporcuların her türlü ihtiyaçlarını sağlamak üzere yöneticilik hizmetini de yapmak zorunda bırakılmışlardır.Hakkari iline özel sektör tarih boyunca ticari amaçlı halı saha hariç hiçbir spor tesisi ve alt yapı hizmeti sağlamadığı gibi ilin varlıklı insanlarının da bu konuda herhangi bir adım attığına şahit olmadık.Eğer devlet eliyle bir hizmet geldiyse halen o tesisler duruyor.Hakkari spor tesisleri ve alt yapı hizmetinden en az yararlanabilen illerin arasında yer almaktadır.Merkezi Ankara ‘da bulunan TASKK (Türkiye amatör spor kulüpleri konfederasyonuna bağlı olan ve Hakkari’deki tüm spor kulüplerinin üyesi olduğu Federasyonumuz için bir daire alımı gerçekleştirmek için yıllarca uğraştık,konfederasyon o yıllarda eski para hesabıyla 27 milyar bizden üstünü Hakkari ‘de tamamlayın bir daireniz olsun tüm kulüpler bu çatı altında spor hizmetlerinizi yürütün diye bize teklif yaptı.Şu an 60’a yakın ilin federasyon daireleri satın alındı.O zaman Yozgat ili 10 milyar konfederasyondan aldı.10 milyarda Yozgat Valilik ve varlıklı insanlardan yardım alarak 20 milyara daire aldı.aynı tarihlerde Hakkari’de ben ve Adnan AYKUT 50 milyardan aşağı daire bulamadık.Konfederasyon en yüksek yardımı Hakkari için 27 milyar olarak kararlaştırmıştı.
Hakkari’de hiçbir daire sahibi spora katkı yapma adına zerre kadar adım atmadı. İç Anadolulun göbeğindeki Yozgat ilinde daire 20 milyar ‘a spora katkı olsun diye veriyorlar bizde 50 milyar. Alın size Hakkari futbolu ve sporu nasıl başarı sağlasın? Eğer o daire alımı şimdide yapılsa tüm spor kulüpleri ve tüm branşlar bu çatı altında çalışma ve hizmetlerini ifa etme şansı doğar. Bu konuda İl federasyonu Konfederasyon ve il valiliği ile istişarede bulunarak bu daire alımı için yeni bir girişim başlatabilir.Hakkari iline spor tesisleri kazandırmak için öncellikle spor kamuoyunun ciddi bir duruşu ve birlikteliği gerekiyor.proje üretimi ve istemesini bilmek şart. Yarışmalarda günlük başarı elde etmek gibi düşünceler ve ben kazanayım zihniyeti genele yarar sağlamaz. Bu kısır çekememezlikler ve günlük başarı kovalamacaları çağdaş bir spor ortamı yaratmaya engel olmaktadır. Çağdaş spor ortamı çağdaş spor tesisleri ve alt yapısı ile mümkündür.Bu Çizgiye yakalamak için günü bırakıp genele yarayacak hizmetlerin oluşturulması için spor Hakkari’de bir bütün halinde ayağa kalkmalıdır.

Sizi Hakkâri’den koparan nedenler nelerdir?

Ben ayaklarımı yere bastığım günden bu güne kadar gerek Hakkari ‘de gerekse yaşadığım diğer mekanlarda spor başta olmak üzere sosyal-kültürel-ekonomik-siyasi-hukuki- basınsal-sendika olmak üzere toplumsal yaşamda gerekli olan bu alanların tümünde insanlara hizmet ve çalışmalarımla katkılar sunma mücadelesi verdim. Yaşlı,genç,özürlü,fakir,sanatçı,sporcu herkese gücümün yettiği kadar toplumsal ve bireysel sorunlarında yanlarında yer aldım.Buna Hakkari halkı tanık olmuştur.

İnanın çoğu kez 25.nci saatin olmasını isterdim.çünkü çok yoğun ve tempolu bir hummalı çalışmalar yapmaktayım. Bu hizmet ve çalışmalarım içerisinde en çok spor ve basın hizmeti ifa ettim. Sporda oyuncu, seyirci, amigo, hakem,antrenör,yönetici,spiker,organizatör olmak üzere bütün mevki ve kademelerinde görev aldım.hepsi amatörce oldu.Hakkari İl ve ilçe spor kulüpleri ildeki en üst spor makamları olan futbol il temsilciliği ve iki yıl sonra federasyon başkanlığına beni seçerek emeklerime karşılık vererek onurlandırdılar.Ben Federasyonun başkanlığını bıraktıktan sonra ilk kurucu başkan Adil ÖZER’e verilen onursal başkanlık ünvanı ikinci kez şahsıma da verildi. En son Ankara ‘da iki sezon gözlemcilik yaptım. Ben Hakkari halkını seviyorum,onlar için yaptığım hiçbir hizmet ve çalışmadan asla pişmanlık duymadım.Ömrümün sonuna kadar da yüreğimin onlarla beraber olduğunu da herkesin bilmesini istiyorum.Beni Hakkari ‘den ayıran önemli nedenler şunlardı :

Birincisi; Hakkari belediyesinde sağlıklı maaş alamıyorduk,
İkincisi; Hakkari’deki sağlık hizmetlerinin yetersiz oluşu,
Üçüncüsü:Eğitimin kaliteli olmayışı,(her iki çocuğum ilkokula Başkentte başladı.)
Dördüncüsü: benim ve eşimin ailelerinin çoğunluğunun Ankara ‘da ikamet ediyor olmaları.

Ankara’da sportif faaliyetlerle ilgileniyor musunuz?

Ankara ‘da 2008-2009 arası amatör ligde gözlemcilik yaptım. Başka bir faaliyetim olmadı. Genel olarak Türkiye’deki futbolu takip ediyorum. Hakkari’deki spor faaliyetlerini internet sitelerinden ve Ankara ‘ya yolu düşen spor adamlarıyla görüşerek takip ediyor.

zeki-6.jpg

Hakkari Spor 1992

Her ne kadarda Türkiye’nin 2. büyük şehri olması ile Ankara ve Hakkâri arasındaki futbol farkı  sizce nedir?

Ankara ile Hakkari arasında spor farkı çok büyük. Burada sadece devlet değil sponsor firma ve kuruluşlar profesyonel ve amatör spora ciddi anlamda yatırım ve katkı sunuyorlar. Alt yapı, tesis,malzeme, spor yarışmaları olmak üzere pek çok spor ihtiyacında bazen devletin katkılarına İhtiyaç bile duyulmuyor.Spor kültürü oldukça gelişmiş bir konumda .

Hükümetin ve iktidarın, sportif anlamda olsun tesisler bakımından olsun batı illerine ve kulüplerine yaptığı yatırımlar,maddi destekler ve tesisler ile ilimize YAPILMAYANLARI karşılaştırdığınızda Ankara’nın,Hakkariye bakışı nasıl?

Devletin büyük kentlerle küçük kentlere spor bakışını spor bakanına sormak gerekir. İl valileri spor alanında spor bakanlığını temsilen görev yapmaktadırlar. Devlet isterse bırakın spor tesisi yeni bir Hakkari kurulur. İlin spor kamuoyu yeter ki istemesini bilsin ve yeter ki il valisi olaya sıcak baksın her tür tesis yaptırılır.Varlıklı kesimin ve özel sektöründe katkı sağlaması gerek.

Sizce Hakkâri futbolu nasıl başarıyı yakalar?

Hakkari futbolu nasıl başarı sağlar sorunuz röportajınızın bana göre en zor sorusu. Futbol dalının devletin spordan sorumlu bakanlığına ve genel müdürlüğüne bağlı bir dal olmadığı bilelim ve ona hareket edelim. Türkiye genelinde profesyonel ve amatör spor kulüplerinin futbol dalı ile ilgili lig –kupa-hazırlık maçlarının organizesi, lisans ve yönetmeliklerin tümü Türkiye futbol federasyonun talimat ve izinleri ile gerçekleştirilmektedir.TFF ‘nin kendi stadyum ve sahaları çok az olduğundan tüm maçlar için gençlik ve spor il müdürlüklerine bağlı spor alanlarını kira veya kirasız kullanmaktadır.Son 15 yılda TFF kendi satın alabildiği veya spor kulüplerinin satın alabildiği veya bağış olarak elde ettiği alanlara saha ve stadyumlar yapmaya başladı.Ülke genelinde en çok tercih edilen spor dalı olduğu için halkın arsa bağışlarına iller bazında gidilmektedir.Örneğin Durankaya beldesi halkı bir arsa hibe etse TFF oraya hemen çağdaş spor tesisleri kurmaya başlar ve bu tesis yöreye ömür boyu kalıcı bir eser olarak kazandırılır. Durankaya, bağışlı,Üzümcü kendi yöresinde saha yaparsa her iki maçtan birini kendi sahasında oynama avantajını elde ederler.Tabi bu yöreleri örnek olarak sunuyorum.Bu her yöremiz için geçerli bir velinimet olarak önümüzde duruyor.Zor diyoruz.zoru başarmak için çaba göstermiyoruz ve başarılı olamıyoruz.Bu konu ile ilgili gerçek olan bir olayı anlatayım.Bağışlı sporda yöneticilik yaptığımda Kulüp yöneticisi Hikmet YAŞAR ve Abdurrahman KILIÇ hocamızla Bağışlı’da arsa bakmaya gittik.Abdurrahman hocamız ve kardeşleri tapusu kendilerine ait arsalarını Bağışlı yöresine saha yapılsın diye hibe etmeye karar verdiler.Bunu TFF ‘ye sunacağımız günlerde Bağışlı ‘da Spor harici bazı ciddi olaylar (adam öldürme)hasıl olunca Köyün tamamı etkilendi.Biz bu saha sorununu o zaman devam ettiremedik.
Bütün bu bilgiler ışığında Hakkari futbolu :
a-)halka ve varlıklı kesimlere sporu sevdirmek, teşvik etmek,sporun içine çekmek,
b-)Spor kamuoyu spor kulübü yöneticileri ve antrenörleri günlük başarıların peşinden koşmaktan vazgeçip futbol il temsilcisi,il federasyon başkanı ile bütünleşerek genel sorunları ele alıp il ve ülke bazında çözüm yollarına başvurmalıdırlar.HAKKARİ SPOR ŞURASI veya HAKKARİ FUTBOL ŞURASI adı altında büyük bir organizasyon çok yarar sağlayacaktır.
c-)Günümüz futbolunda sponsorluk, kulüplerin olmazsa olmaz en güvenilir kalesi haline gelmiştir. Hakkari’de bunu geliştirecek çalışmalara yoğunlaşmak gerekiyor.
d-)TFF başkan ve yöneticilerini Hakkari’ye çekmek, bazı önemli bölgesel spor organizasyonlarının Hakkari ve ilçelerinde yapılmasını sağlamak üzere TFF’ye teklifler sunmak,
e-)Futbol antrenörlerinin açılan tüm kurslar ve eğitim seminerlerine mutlaka katılımlarını sağlamak,
f-)futbolcu transferi sevdasından vazgeçip altyapıdan sürekli verim almaya çalışmak,
g-)takım giderlerini karşılamak üzere sürekli gelir sağlayabilecek iş alanı oluşturmak,

Tekrar Hakkâri’ye dönmek ister misiniz?

Tekrar Hakkari’ye dönmek istermisiniz? Sorunuza tek kelime ile: hayır dönmek istemiyorum.

 Hakkâri haber TV’yi takip ediyor musunuz spor köşemize bakışınız nasıl?

Sürekli olmazsa bile zaman zaman takip ediyorum. Bana göre Hakkari haber tv ‘yi daha canlı tutmak için spor kamuoyunun sahiplenmesi gerekir.Bir örnekle süslemek istiyorum: Hakkari’de sporun içinde ve dışında yer alan sporu seven herkes, FUTBOL ŞURASI ile ilgili bilgi ve görüşlerini Hakkari Haber Tv ‘de sizlerle paylaşabilirler.Bilgili,yetenekli bir çok spor adamı ve dostumuz var.Bunların tümü bir platform oluşturup ŞURA için teknik bir ekip hizmeti ni üstlenebilirler.Spor köşesinde Hakkari geneli günlük spor etkinliklerinin ve haberlerinin yer alması sağlanmalıdır.Böylece hem orada yaşayanlar, hem dünya sıcağı sıcağına olup bitenden haberdar olma şansı bulur.Futbolda yetki sahibi olanları (futbol il temsilcisi,federasyon başkanı gibi) zaman zaman sitenizde konuk ederek genel hizmet ve çalışmalarını değerlendirmeniz yararlı olur kanaatindeyim.

Son olarak Hakkâri Halkına ve futbolseverlere bir öneriniz var mı?

Halkımıza ve sporseverlere mesajım: spor herkese açık bir oyun. Bu oyunun içinde yer almıyor olsanız bile sizlerin aile bireylerinden biri, yakınlarınız, sevdiklerinizden birileri mutlaka yer alıyor.Spor halkın sevgi ve ilgisi ile güzelleşir,gelişir,spor çiçek gibidir.su,hava,güneş çiçek için ne ise halkımızda,spor için aynı şeydir.Ben 30 yılı aşkın spor

 zeki-5.jpg

 Hakkari Demir Spor 1981

ailesi ortamında bulundum.çok güzel yıllar yaşadım.81 il insanı ile yakınlaştım.spor anılarım ömür boyu hep benimle yaşadı.Maddi olarak hiçbir artım olmadı.Manevi olarak çok zenginlikler elde ettim. En önemlisi spor sayesinde hep sağlıklı bir yaşam şansı elde ettim. Birlikten güç doğar,Bir kente gittiğinizde eğer o kentin sporu gelişmişse orası huzur ve sağlık dolu bir yaşam alanıdır.Spor Kötü alışkanlıkların önüne kurulan bir settir.Bu setin yıkılmaması halkın sporu sahiplenmesi ile mümkündür.

Sorularımızı yanıtladıktan sonra kapanış bölümünde Hakkari Haber Tv spor yönetmeni Murat TAŞ kardeşime ve çalışma arkadaşlarına bu röportaj için teşekkür ediyor, başarı ve şükran duygularımı sunuyorum. Aslında Hakkari ‘nin futbolu için yazılıp söylenecek kitaplar dolusu konu ve sorunlar var.Ben bu yazımı çok yoğun çalışmalarım arasında rötar yaparak hazırlamaya gayret gösterdim.Hakkari’de zihinler değişmeli,spor için mücadele eden emekçilere herkes kol kanat olmalı.Tüm Hakkari ‘ye ve Spor kamuoyuna saygı ve sevgilerimi sunuyor,Yeniden görüşmek umuduyla herkese spor,dostluk,kardeşlik ve barış dolu mutlu bir dünya dileğiyle……

Evet oldukça içten ve samimi bir şekilde görüş ve düşüncelerini bizlerle paylaşan Zeki NOYAN bey’e sizler adına bizde teşekkürlerimizi sunarken diyoruz ki inş. Hakkari futbolunu el birliği ile tekrar eski günlerine kavuşturabiliriz. Zeki kardeşimizin görüş ve önerilerini, hepimizin içimizdeki tüm çekişmeleri bir tarafa bırakarak, el birliği, fikir birliği, gönül birliği ve kader birliği yaparak bir yol haritası olarak görüp hemen yarın harekete geçmeliyiz. Hepinize saygılar sunarız.

 

 

 

 

Bu yazı toplam 9224 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim