• BIST 9888.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Başkan Taş, Bakan Soylu’ya Hakkari sorunlarını iletti

Başkan Taş, Bakan Soylu’ya Hakkari sorunlarını iletti
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, Hakkari’de ziyaretlerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ilimizin ekonomik ve sosyal kalkınması ile ilgili sorunları iletti.

Başkan Taş Bakan Soylu’ya ilettiği sorularda”İlimizin batısından Durankaya Beldemiz, Geçitli ve Aksu Köyleri güzergâhından, Van’a uzaklık 100 Km.’dir. Bu güzergâhta hem karayolu hemde demiryolu ulaşımı hayata geçirilmesi İl’in kalkınmasına ve hızla gelişmesine büyük katkı sunacaktır.

Geçmişte Terör olayları nedeniyle söz konusu güzergâh üzerindeki boşalan köyler sonucu meralar şu an atıl durumdadır.

Devletimizin artık güvenliği tam anlamıyla sağlamış olması sebebiyle, ilimize alternatif yolun yapılması ile hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan küçük ve büyük baş hayvan besiciliğinin en geniş mera ile yaylalarına sahip bu güzergâhlar canlı hayvan besiciliğine,

et ve süt ürünleri üretimine açılacak bölge ve ülke ekonomisine kazandırılmış olacaktır.Ayrıca ilimize dışarıdan yüksek nakliye maliyetleri ile temin edilen başta inşaat olmak üzere gıda, giyim, mobilya vb. ürünlerin satışını yapan firmalarımızın karayolundan ziyade demiryolu ulaşımı ile her türlü eşya ve malzemeyi tüketici olan bölge insanımıza ulaştırmaları halinde nakliye maliyetlerinden büyük fayda elde edilecek ve gelir düzeyi düşük insanlarımıza da uygun fiyatta satışlarını gerçekleştirebilecektir.

Ekonomik ve sosyal kalkınma başta olmak üzere ticaret, eğitim, sağlık ve her alanda ilimizin kalkınmasına büyük ivme kazandıracak, ilimizden Van’a alternatif karayolu ile demiryolu ulaşımının hayata geçirilmesi hususundaki talebimizdir.

Hakkari ilimiz ve bölgesi çinko-kurşun maden rezervi açısından zengin bir potansiyele sahiptir.

İlimizde faal olarak faaliyet gösteren 6 maden firması bulunmaktadır. Maden firmalarımızın çalışmaları neticesinde son yıllarda gelişen maden sektörünün ülkeve bölge ekonomisine kazandırılması önem arz etmektedir.  

 İlimiz Esendere Gümrük Kapısı’ndan İran’a gerçekleşen ihracatta maden firmalarımızın ihraç ettiği için kove kurşun madeni büyük bölümünü oluşturmaktadır.

Bölgedegerçekleştirilenİhracattamadenlerimizbirincisıradayeralarak, maden sektörünün hızla gelişmesi ile istihdama büyük katkı sağlanmaktadır.

Maden firmalarımız ilimizde yaklaşık olarak 1000 kişiyiistihdametmektedir.Yalnızşuansektörüngelişmesiönündekimevcutsorunlarınbaşındamadenlerinmetaledönüştürülmesiiçinfabrikanınbulunmamasıdır.

Firmalarımız tarafından ihraç edilen çinko madeni ham olarak İran’a ton başına 150-170 $ (ABD Doları) arasında ihraç edilip, İran ülkesi Çinko madenini işledikten sonra külçe halinde tekrar ülkemize 2.500-3.000 $ (ABD Doları) arasında geri satmaktadır.

Bölgemizde Çinko’yu metala çevirecek bir fabrika bulunmadığından hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine büyük maliyet oluşturmaktadır. İlimizde Metalurji Fabrikası’nın kurulması halinde, bölgenin ekonomik kalkınması ve istihdamına katkı sağlanacağı gibi ülkemizdeki sanayi bölgelerinin de metal ihtiyacı karşılanacaktır. 

Üzümlü sınır kapısının kısa zamanda altyapısının tamamlanarak, ticarete açılması önemi vurgulanarak bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacağı dile getirildi.

HATSO Başkanı Servet TAŞ, Şu an geçici bir süreliğine kapalı olan Üzümlü sınır kapısının tekrar yolcu giriş çıkışına açılması hususunda İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU’ya taleplerini ileterek, Bakan SOYLU en yakın zamanda mevcut sorunun giderilerek Üzümlü Sınır Kapısının tekrar açılacağını ve faaliyette olacağını belirtti. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 3723 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim