• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Hakkari'de meyve ve sebze fiyatları cep yakıyor!

Hakkari'de meyve ve sebze fiyatları cep yakıyor!
Hakkari’de de sebze ve meyve fiyatlarının iki katına çıkması üzerine vatandaşlar gramla sebze almaya başladı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Hakkari’de de sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor.  Dövizdeki artışın ulaştırma ve gübre maliyetlerini artırmasının yanı sıra geçen yıllarda fiyatın düşük olması nedeniyle çiftçilerin üretime yanaşmaması, sel ve dolunun üretimi azaltması sebze ve meyve fiyatlarını yükselttiği belirtildi.

Sebze ve meyvede yaşana artışlar nedeniyle vatandaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine esnafları ziyaret eden  Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, sebze ve meyve fiyatları karşısında şaşırdığını söyledi.

 Başkan Akboğa,”Yazın gelmesi ile birlikte, sezonluk sebze ve meyveler raflarda yerini aldı. Fakat bu yıl geçen yıllardan farklı olarak sofralarda kendine yer bulan gıdaların fiyatları tüketicinin cebini zorluyor.

Bunda, kurdaki artışa bağlı olarak çiftçinin başlıca maliyet kalemlerinden mazot ve gübrenin fiyatının yükselmesi etkili oldu. Ancak tama meyve ve sebze sezonu iken fiyatların yükselmesi ençok Hakkari’deki vatandaşlarımızı etkilediğini söyleyebiliriz. Hakkari’de fabrika ve iş alanları bulunmadığı için dar gelirli aileler çoğunluktadır”

-Gramla sebze alma dönemi başladı
  Sebze ve meyvelerin üzerindeki etiketleri göstererek artışların nasıl vatandaşları mağdur ettiğini anlatan Başkan Akboğa,” Bakın soğan 7, Limon 8, patates 7, domates 7, şeftali 8, salatalık 4 lira iken vatandaşların en az tükettiği kabak fiyatı ise 4 liraya çıkmış durumda.

Alım gücü olmayan vatandaşlar artık sebze ve meyveyi gram işi olarak almaktadırlar. Bu durumda dolayı esnaflarımız da üzüntülerini dile getirerek artışların bir ayda yüzde 400 arttığını ifada ettiler. Yani kilo işi olarak alınan meyve ve sebzeler artık gramla alınmaya başladı. İnşallah bu böyle gitmez ve acilen önlemler alınarak bu yükselişin önüne geçilir” dedi.

 -Bakmakla yetiniyoruz
  Alışveriş yapmaya gelen bazı vatandaşlar ise sebze ve meyve fiyatlarına bakınca bakıp geri döndüklerini ifade ettiler.

Vatandaşlar,”İlk defa fiyatların uçtuğuna şahitlik ediyoruz. Batı da olabilir ancak burada sebze ve meyve sezonu çıkmasına rağmen fiyatlar baya yüksektir.

Hakkari başka illere nazaran çok farklı bir ildir. Her evde 10 ile 15 nüfus veya daha fazla nüfusu vardır. İki kilo domates ile ne yapacaklar ki ancak bir yemek çıkar. En çok tüketilen domates ve soğanı maalesef artık raflarda görüyoruz. İnşallah fiyatlar en kısa sürede aşağı çekilir şeklinde konuştular”

-Esnaf dertli
Sebze ve meyve satan esnaflar ise artışlardan dolayı alışveriş yapamadıklarını belirterek, birçok vatandaşların meyve ve sebzedeki fiyatları görünce geri döndüğünü belirttiler.

Bazılarının yarım kilo bazılarının ise gramla sebze aldığını belirten esnaflar vatandaştan ziyade bu durumdan ençok kendilerinin etkilendiğini ifade ettiler. Haber: Feyzullah Taş

ismail-akboga-hakkari-m.jpg

 

 

Bu haber toplam 3297 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim