• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

Hakkari'de yeni bir "Akar" türü bulundu

Hakkari'de yeni bir "Akar" türü bulundu
Hakkari Çölemerik Meslek Yüksekokulu Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay tarafından eklem bacaklılardan olan akarların 2 yeni türü bulunduğunu ifade etti.

Hakkari Çölemerik Meslek Yüksekokulu Öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay, Hakkâri ve Hatay’da yaptığı araştırmalar sonucunda eklem bacaklıların 2 yeni türünü keşfetti.

Yaklaşık 1.5 yıllık bir çalışmanın ardından Hakkâri il merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Ördekli köyü, Doğanca mezrasında yeni bir tür keşfetti.

Hakkâri’nin Ördekli köyü Doğanca mezrası (Bervari) bölgesinde bulunan yeni akar türüne; yöre halkının isteği ile ‘Stigmaeus berwariensis’ bulunduğu bölgenin ismi verilirken, Hatay’da bulunan cinse ise ‘Stigmaeus ceylani’ ismi verildi.

Yapılan bu araştırmanın makalesi, Türk Entemoloji ve Amerikan International Journal of Acarology dergilerinde yayınlandığı belirtildi. Araştırmayı yapan Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay: “Akarlar, eklem bacaklılar grubundan 8 bacaklı gözle görülemeyen kene benzeri hayvanlardır.

Geçen seneden bu yana devam eden çalışmalarımızın sonucunda Hatay’dan ve Hakkâri’den bilim dünyası için iki yeni tür daha keşfettik. Hatay’da bulunan örneğe “Stigmaeus ceylani” adı verilerek sayın rektörümüze ithaf edildi. Diğer türe ise bulunduğu yöredeki halkın isteği ile “Stigmaeus berwariensis” adı verildi.

Bu türler Türk Entemoloji Dergisi ve Amerikan International Journal of Acarology’de yayınlanarak literatüre girdi. Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan ve  üniversitesinin destekleriyle Hakkâri’de akarlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

İmkânlarımız her ne kadar sınırlı da olsa Hakkâri’de sakin, huzurlu ve geniş çalışma ortamına sahibiz yöre halkına ve bana yardım eden arkadaşlara teşekkür ederim” dedi.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan ise, " Hakkâri bu tür akademik çalışmalar için bakir kalmış zengin bir bölgemizdir.

Hocamız da bu konuda çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Kendisini bu başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Umarım bu çalışma başka akademisyenlere örnek olur ve bakir olan bölgemizde çalışma yapmaları için onları teşvik eder” şeklinde konuştu. Haber: Feyzullah Taş

1-031.jpg
 

 

Bu haber toplam 5049 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim