• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Meskan Dağı tepkisi sürüyor

Meskan Dağı tepkisi sürüyor
Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu, son günlerde Meskan Dağı’nda kurulacağı iddia edilen kalekol ve askeri hareketlilikle ilgili bir açıklama yaptı.

Belediye Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, İHD Başkanı İsmail Akbulut, BDP eş başkanları, ilçe eş başkanları ve beraberindeki STK’lar Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önünde toplanarak buradan da yürüyüş halinde valilik önüne geçtiler.

meskan-m.jpg

Burada Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan İHD Başkanı İsmail Akbulut, 30 yıldır bölgemizde süren savaş ortamı, halkımızı psikolojik, ekonomik, sosyal kısaca her alanda yıpratmış ve büyük bedeller ödetmiştir dedi.

Kan ve gözyaşının eksik olmadığı bu topraklarda tarihi Amed Newroz’unda Sayın Abdullah Öcalan tarafından başlatılan Barış ve diyalog sürecinden itibaren bir yılı aşkın bir süredir  çatışmalar yaşanmamış ve dolayısıyla ölümlerin olmadığını belirten Akbulut, böylece  ülkemizde olumlu bir hava yaratıldığını söyledi.

KALEKOLLERİN İNŞAASI VE ASKERİ HAREKETLİLİK HALKI ENDİŞELENDİRİYOR

Hakkari’de il genelinde son dönemlerde askeri hareketliliğin fazlalaşması, hakim tepelere asker indirilmesi, belirli yerlerde yeni askeri kontrol noktalarının oluşturulması insanlarda kaygı ve tedirginlik yarattığını söyleyen Akbulut, sürecin ağır, aksak yürüse de çok ciddi bir kamuoyu desteği alan  barış ve diyalog süreci ne yazık ki hiç bir makul açıklaması olmayan Kalekol ve Karakol yapımıyla darbelenmek istenmektedir dedi.

Akbulut,”Başta Meskan olmak üzere Şemdinli, Yüksekova, Çukurca ve tüm bölgede hızla devam eden askeri yığınaklar yeni kalekol yapımlarının ön adımlarıdır. Düşük yoğunluklu savaş döneminde bile askeri bir mevzinin dahi bırakılmadığı alanlara adeta işgal ediliyormuş gibi askeri yığınağın yapılıyor olmasının barışçıl bir yaklaşım olmadığı görülmektedir.

Özellikle Meskan Dağları ve çevresinde bulunan bölgede askeri hareketliliğin ve çok yoğun güvenlik önlemlerinin alınması ve askeri yığınağın yapılmış olması sonucunda çevre köylerinde yaşayan halk ve meralarda hayvan otlatan, pancar veya odun toplamaya giden vatandaşlar bile zor durumda kalmakta ve mağdur olmaktadırlar”

MESKAN DAĞIN’DAKİ YÜRÜYÜŞE SERT MÜDAHALEDE BULUNULMUŞTUR

Gerek bölge insanının mağduriyetini ve gerekse de barış ve diyalog sürecine olan desteğinden dolayı Meskan Dağlarında askerlerin konumlandırılmasına karşın halkın göstermiş olduğu tepki ve yürüyüşe karşılık güvenlik güçlerinin sert bir müdahalede bulunduğunu ve 4 kişinin çeşitli yerlerinden yaralanmasına neden olduğunu söyleyen Akbulut,” Çıkan olaylardan önce ve sonra  sivil toplum örgütleri  yapmış olduğu açıklamalarda konunun önemine değinerek,  ilin valisiyle  diyaloga geçerek askerlerin geri çekilmesini istemiştir. İlin valisi daha önce seçim nedeniyle askerlerin bu bölgede konumlandıklarını açıklamasına rağmen seçimlerin üzerinden bir ay geçmiş ancak askerlerin konumu günden güne kalıcılaşmaya devam etmiştir” 

STK’LAR 11 GÜN BOYUNCA MESKAN DAĞIN’DA NÖBET TUTTU 

Hakkari merkez ve ilçelerinde yaşayan halk ve STK lar 11 gün boyunca Meskan dağında Barış Nöbeti tutmak üzere çadır kurduğunu ifade eden Akbulut,”Bu bağlamda barış nöbetinde bulunan halk askerlerin bulunduğu tepeye çıkıp basın açıklaması yapmak isterken tekrar asker ve polisin müdahalesine maruz kalmış ve çok sayıda vatandaş atılan gaz ve taşlardan etkilenmiştir. Bu tutuma sebebiyet veren yetkililerin ne amaçladıklarını bilme istiyoruz.

Bu anlamda Hakkari STK’ları olarak Meskan ve diğer yerlerdeki askeri yığılmaların son bulması ve süreci bozacak provokasyonlara dönüşmemesi için her kesi başta ilimizi yöneten mülki amirleri sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Ve buradan ilin mülki amirlerine soruyoruz; Başta Meskan olmak üzere Şemdinli sınır hattında askeri hareketliliğin ne amaçla yapıldığını bilmek istiyoruz ve bu yapılanlar sürecin diğer tarafı olan hükümetin bilgisi dahilinde midir? Meskan Dağları başta olmak üzere ilimiz genelinde yeni oluşturulan kontrol noktalarının kaldırılmasını ve dağlara indirilen askerlerin geri çekilmesi için mülki amirlere çağrıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu. Haber: Serkan Kaya (İHA)

 

Bu haber toplam 5937 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Hakkari'de kurtlar 60 koyunu telef etti16 Nisan 2024 Salı 10:21
  • Şırnak'ta Trafik kazası 4 ölü, 1 yaralı16 Nisan 2024 Salı 08:48
  • Van'da 20 kişi tutuklandı15 Nisan 2024 Pazartesi 08:48
  • Yargıtay’dan 16 milyon emekliyi ilgilendiren emsal karar13 Nisan 2024 Cumartesi 13:55
  • Hakkari'de dereye düşen bir kişi hayatını kaybetti10 Nisan 2024 Çarşamba 10:16
  • Dereye düşen at böyle kurtarıldı09 Nisan 2024 Salı 08:30
  • Hakkari dahil 71 İlde Mercek-16 Operasyonu08 Nisan 2024 Pazartesi 10:37
  • Hakkari'de kaza 5 yaralı!07 Nisan 2024 Pazar 17:06
  • Hakkari-Van yolunda askeri araç kaza yaptı07 Nisan 2024 Pazar 14:20
  • Hakkari Zap'ta kaza: 2 yaralı06 Nisan 2024 Cumartesi 00:28
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim