• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

MODERN KÖLELER

Dr. Tahir Yaşar

Bu gün ülkemizde bir buçuk milyonun üzerinde devlete ait işlerde taşeron firmalar adına devlet işlerinde çalışan şirket işçileri veya firma elemanları  denilen işçiler vardır. Bu işçiler asgari ücretle çalışıp bulundukları kurumlarda her biri kendileri gibi hizmetli sınıfında aynı işi yapması gereken kadrolu elemanların üç katı daha fazla çalışır veya çalıştırılırlar.

 

Bu işçiler için modern köleler ifadesini bilerek kullanıyorum çünkü ; bu insanlar her zaman işten atılma korkusuyla yaşar. Çok fazla bir güvenceleri olmadığı için taşeron firma istediği zaman işten uzaklaştırır ve gıkları bile çıkmaz. Devlet kurumlarında müdür, şef, düz memur, kadrolu işçiler ve hizmetliler her kes bu garibanların amiridir. Yapılacak bir angarya iş olunca firma elemanları gitsin yapsın denir. Sesleri çıkmaz koşarlar. Herkesten önce mesaiye gelsinler, olur geliriz derler. Hafta sonu gelin iş yapılacak olur geliriz.

Yok yoktur bu garibanlarda çünkü her an işten kovulabilir ve evine götürmek zorunda kaldığı ekmeği elinden alınabilir. Çocuklarına ölümü pahasına bir ekmek götürmekten başka hiçbir amacı yoktur. Varsın fazla çalışsın, herkes amiri olsun, ne çıkar. Bu elemanların yüzde doksanının karşılaştığı en büyük sorun her iş  sözleşmesi yenilendiğinde firma kendilerinden değişik adlar altında para alır işlerini kaybetme korkusuyla sesleri çıkmaz, maaşları geç ödenir sesleri çıkmaz çünkü birileri rahatlıkla kapıyı dışardan kapat diye bilir, onun için sesleri çıkmaz.

Maaşlarını firma aldıktan birkaç gün sonra öder sesleri çıkmaz sebep aynı. Derdini kimseye açamaz, kendisini savunamaz çünkü işini kaybetmeye karşı hiçbir güvencesi yoktur. Her biri bir aileyi geçindiren bu insanlar tüm bu sıkıntıları çekmelerine değecek bir ücret de almazlar. Aldıkları 700 veya 800 TL dir. Yakın zamanda eğer hükümetler bu işle ciddi bir şekilde ilgilenmez, bu insanların tıpkı bir köle gibi her kes tarafından kullanılmasına devam edilirse korkarım bu insanların bu sessizliği sosyal patlamalara neden olur.

O zaman da iş işten geçmiş olur. Peki nedir bu işin çözümü? Diye sorulabilir. Çözüm kolaydır. Devlet zaten bu insanların maaşlarını yıllık bütçeden ödüyor. O zaman aracı taşeron firmaya ne gerek var. Ona kalan karı işçine direkt ver maaşı artsın adam gibi geçinsin. Bu insanlara mutlaka kendi haklarını  savunmak için sendikal haklar verilmelidir. Maaşlar en düşük devlet memuru maaşını seviyesine yükseltmeli ki en az  çoluk çocuğuna karşı utanılacak duruma gelmesin.  

Özel firmalar da, fabrikalar da kısacası özel sektörde de asgari ücretle işçi çalıştırılıyor diyebilirsiniz. Doğrudur ama özel sektör verimliliğe bakar. İyi çalışan insanlar mutlaka taltif edilir orada. Patron iyi çalışan verimli işçisine mutlaka bir yükselme sağlar ücretinde veya pozisyonunda. Devletin taşeron işçisinde bu yok.40 yıl bile çalışsa görevde yükselme yok, Devlet çalışanı olarak kabul görmez, hayatı patronun iki dudağı arasında çıkacak lafa bağlıdır. Asgari ücretlerin belirlenmeye çalışıldığı bu günlerde bu sosyal soruna değinmeyi bir görev saydım.  

 

 

 

 

Bu yazı toplam 2298 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim