• BIST 8792.48
  • Altın 2238.284
  • Dolar 32.3368
  • Euro 35.0772
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Onları hiçbir ülke istemiyor

Onları hiçbir ülke istemiyor
Önceki gün İtalya açıklarında ahşap bir tekneden kurtarılan 450 mülteci uluslararası krize dönüştü. İtalya’nın kabul etmediği mülteciler şimdilik geçici olarak Malta’da, fakat akıbetlerinin ne olacağı bilinmiyor.

Libya’dan ahşap tekne ile yola çıkan 450 mülteci önceki gün İtalya’nın Lampedusa adasına birkaç mil uzağına ulaşmayı başardı. Avrupa Birliği’nin sınır koruma güçleri Frontex ve İtalyan sınır polisine ait iki gemi ise tekneye yaklaşarak mültecileri Akdeniz’de boğulmaktan kurtardı.

Ancak İtalya’nın sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin öncülüğünde Roma hükümetinin geçtiğimiz günlerde “Akeniz’de kurtarılan hiçbir mülteciyi almayacağız” kararında ısrar etmesi üzerine mülteciler gemilerle Malta’ya götürüldü.

Salvini önceki gün sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada Akdeniz’de boğulmaktan kurtarılan sığınmacıları almayacaklarını açıkça deklare etmişti. Salvini “Malta, kaçakçılar ve herkes çok iyi bilmeli ki bu tekne İtalya’ya demir atmayacak” şeklinde konuşmuştu.

Mültecileri ne Malta, ne de İtalya istiyor

Aynı şekilde Malta hükümeti de mültecileri istemediğini belirtti.

Maltalı yetkililere göre mülteciler İtalya’ya yakın bir noktada yakalandı ve bu yüzden onlardan Roma hükümeti sorumlu.

Mültecilerin gidebileceği tek ülke şimdilik Libya gibi görünüyor. Fakat Libya hükümeti de yoğun bir mülteci yükü altında olduğunu söyleyerek sınır kapılarını 450 mülteciye kapattığını açıkladı.

Ne olmuştu?

Mültecileri taşıyan geminin “Acil yardıma ihtiyaç duyan çocukları taşıyoruz” mesajı üzerine İtalyan gemileri mültecileri kurtarmak zorunda kalmıştı. Akdeniz’de yaşanacak bir trajedinden dolayı suçlanmamak için Frontex’e ve İtalya’ya ait gemiler harekete geçmişti.

Gemiden kurtarılan mültecilerden sağlık durumu kötü olan 8 kadın ve çocuk Lampedusa adasında tedavi altına alınmıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerine göre 2018’in başından bu yana 1400 mülteci Akdeniz’de boğuldu. Bunlardan en az 1074’ü Libya’dan İtalya’ya ulaşmak için yola çıkan mülteciler.

Sadece geçtiğimiz Haziran ayında Akdeniz’de 557 göçmen hayatını kaybetti.

Bir ay gibi bir sürede bu kadar insanın hayatını kaybetmesinin nedeni olarak İtalya’nın sınırlarını mültecileri taşıyan gemileri kapatması gösteriliyor.

Şimdiye kadar çok sayıda mülteci gemisinin milliyetçi lider Salvini’nin talimatıyla İtalya’nın kıyılarına yanaşmasına izin verilmedi.

Aynı zamanda başbakan yardımcısı olan Salvini “Aldığımız bu kararla artık Avrupa’nın paspası olmadığımızı gösterdik” şeklinde ırkçı ifadeler kullanmıştı.

Bu haber toplam 1845 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim