• BIST 9918.56
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Rojava dayanışması

Rojava dayanışması
KNK, Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde “Rojava Kürdistan’ına Ulusal Destek” konulu bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan M. Emin Pencewini, Rojava’nın özgürlük talebinin kazanması için Rojava etrafında birleşen ulusal bir Kürt politikasının bugün hayati önem taşıdığını belirtti. Rojava’nın Qamışlo kentinde 2004 yılında yaşanan katliamın yıldönümüne denk getirilen basın açıklamasına Rojava’dan kantonlar adına Salih Gedo ve kantonlara katılan Partiya Çepe Suri başkanı Mihemmede Muse birer konuşma yaptı.

Süleymaniye Kütüphanesi’nin Meme Mele Kerim salonunda düzenlenen basın toplantısı Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) bünyesinde yer alan 19 parti adına düzenlendi. Basın açıklamasını Mıhemed Emin Pencewini okudu.

12 Mart 2004’te Suriye rejiminin saldırıları sonucunda Qamışlo’da 34 kişinin katledildiği, yüzlercesinin yaralandığı ve binlercesinin gözaltına alınarak, ağır işkencelerden geçirildiğini belirten Pencewini, “Qamişlo’daki katliama cevaben Rojava halkımız büyük bir direniş göstererek serhıldana geçti. Kürdistanlı siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve halkı olarak Qamişlo katliamında şehit düşen insanlarımız şahsında bir kez daha Rojava şehitlerini saygıyla anıyor ve 2004’ten bugüne kadar serhıldanda olan Rojava halkımızı selamlıyoruz” dedi.

Rojava’nın coğrafik olarak, Kürdistan’ın en küçük parçası olmasına rağmen, son iki yılda gösterdiği efsanevi direnişiyle salt Kürdistan’ın değil, uluslararası siyasetin de gündeminde olduğunu belirten Pencewini, şunlara dikkat çekti: “Rojava’da halkımıza karşı yürütülen savaş kuralsız, kaidesi ve tüm insanlık değlerinden arındırılmış barbarlık savaşıdır. Bir yandan çete grupların saldırıları diğer yandan ambargo siyasetine rağmen Rojava halkımız zalimlere boyun eğmedi, her şeye rağmen direndi.

Kürdistanlı yurtsever güçler olarak bizler ruhumuz ve düşüncelerimizle daima Rojava’da devrimini geliştiren halkımızın yanındayız.”

Rojava’nın özgürlüğünü kazanmasının Kürdistan’ın kazanması olduğunu da söyleyen Pencewini, Rojava halkının Ortadoğu’nun gerçeğini en doğru okuyarak, doğru çözüm üreten tarihi adımlar attığını da ifade etti.

“Rojava Kürdistan’ı çözümünde Arapları, Asuri-Süryani-Keldani, Çeçen, Ermeni, Ezidi, Alevi ve Sunnillerden oluşan tüm toplumları da kucaklayarak, halkların düşmanlığı üzerinde kurgulanan Ortadoğu siyasetini önlemiştir” diyen Pencewini, bu açıdan Rojava Kürdistan’ının çözümünün Ortadoğu’da emsal bir devrim olduğuna da dikkat çekti.

‘KENDİ KADERİNİ TAYİN ETME HAKKI KANTONLARDA SOMUTLAŞTI’

Rojava’da Birleşmiş Milletler’in (BM) kendi kaderini tayin etme hakkını kendi somut gerçeğine uyarlayarak, kanton sistemine tercih ettiğini de söyleyen Pencewini, “Yurtsever Kürdistanlı güçler olarak bizler halkımızın özgür iradesiyle gelişen kendi kaderini tayin etme modelini saygıyla karşılıyor, başarısı için de hizmetlerimizi sunacağımız belirtmek isteriz. Suriye’nin demokratikleşmesinde de halkımızın öncelikle Rojava Kürdistan’ın da kendi çözümünü yaratarak, bunun başta ulusal Kürt kurumları, Suriye rejimi ve uluslararası güçler tarafından da resmi olarak kabul edilmesi için yürttüğü ulusal-siyasal mücadele de daha fazla kanın dökülmesini engelleyen önemli bir yaklaşımdır” dedi.

‘ULUSAL BİRLİK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR’

Rojava halkının özgürlük talebini kazanması için Rojava etrafında birleşen Kürt ulusal birlik politikasının bugün hayati bir önem taşıdığı da belirtilen açıklamada, tarihsel olarak büyük bir ulusal kazanım olan Güney Kürdistan’ın üzerine daha büyük sorumluluklar düştüğü de ifade edildi.

Rojava’nın partiler üstü, ulusal bir kazanım olduğunu vurgulayan Pencewini, “Bu nedenle Rojava’nın dar politik çıkarlara heba edilmesi ulusal birlik siyasetine ters düşmektedir. Kürdistan’ı her parçasında halkımızın direnişiyle elde edilen tüm kazanımları kendi kazanımı olarak gören ve bununla gurur duyan bir ulusal birlik siyasetine ihtiyacımız bulunmaktadır.

Bu çerçevede Kürt Ulusal Kongresi’nin bir an önce toplanarak başta Rojava olmak üzere halkımızın kendi kaderini tayin etme hakkı çerçevesinde bir Kürtulusal vizyonun açığa çıkarması çağrımızı yineliyoruz” dedi.

Kürt halkının meşru hakları için amansız bir mücadele verdiğini de hatırlatan Pencewini şöyle devam etti: “Kürdistan halkının mutlaka kazanması, biz siyasal güçlerin şehitlerimize ödeyeceğimiz borcumuz gereğidir. Mart ayında gerek Qamişlo gerek Halepçe’de gerekse de Güney Kürdistan’da isyanlarda direnerek şehit düşen insanlarımız, özgür bir Kürdistan’ı hayal ettiler bunun için savaştılar. Ortadoğu’nun değişen gerçeğinde kendi kaderimizi tayin etmek için fazladan imkanlarımız bugün var. Bunun için bizi güçlü kılacak olan ulusal birlik politikalarımızdır. Rojava’da bunu uyglamanın tarihsel sorumluluğuyla karşı karşıyayız. Rojava etrafında ne kadar birleşirsek Rojava o kadar erken kazanacaktır.”

‘ROJAVA ETRAFINDA KENTELENMELİYİZ’

Basın toplantısında Rojava’dan Kantonlar adına Salih Gedo ve Partiya Çepe Suri başkanı Mihemmede Muse de birer konuşma yaptı.

Muse, Rojava devriminin başarısı için herkesin katılması gerektiğine dikkat çekti. Bahaneler öne sürerek katılmayanları eleştiren Muse, “Herkes gelsin toprağımızda mücadele etsin, halkla birlikte olsun. Bizim kapımız herkese açıktır. Biz bahanelere dayalı olan eleştirileri kabul etmiyoruz” dedi.

Güney Kürdistan hükümetinin de Rojava devrimine destek sunması gerektiğini belirten Muse şunları ifade etti: “Bu projenin başarısı için diğer parçaların Rojava devrimini kendi devrimi olarak savunması gerekiyor. Rojava şu anda kritik bir durumda ve Rojava etrafında ulusal birlik sağlanmalı.”

Kantonlar adına konuşan Salih Gedo ise, kantonların çok iyi çalıştığını söyledi. Halkın kantonların ilanı ile birlikte çok büyük moral aldığını da sözlerine ekleyen Gedo, “Bu da en doğru çözümün kantonlar olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor” dedi.

Bu haber toplam 8695 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Japonya’daki Müslümanlar Ramazan Bayramı namazı10 Nisan 2024 Çarşamba 23:18
  • israil'de halk sokaklara döküldü07 Nisan 2024 Pazar 01:47
  • Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi06 Nisan 2024 Cumartesi 16:59
  • 120 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da saf tuttu06 Nisan 2024 Cumartesi 16:56
  • İsrail, İran savaşın eşliğinde04 Nisan 2024 Perşembe 23:26
  • 6 büyüklüğünde deprem04 Nisan 2024 Perşembe 14:44
  • Tayvan'da 7.2 büyüklüğünde deprem!03 Nisan 2024 Çarşamba 12:24
  • İsrail, İran Büyükelçiliğini hedef aldı!02 Nisan 2024 Salı 11:07
  • Çocuk yapana 75 bin dolar!01 Nisan 2024 Pazartesi 21:21
  • ABD’den İsrail’e askeri mühimmat ve savaş uçağı yardımı30 Mart 2024 Cumartesi 13:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim