• BIST 9883.9
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Sınır'da bir katliam daha

Sınır'da bir katliam daha
Van’ın Saray ilçesinde mazot ticareti yapan Doğu Kürdistanlı Senar Xalibi askerler tarafından katledildi. Olay ardından yüzlerce kişi Saray Kaymakamlığı'na yürüdü.

Bu olayı protesto için yaklaşık 150 kişi Saray Kaymakamlığı önünde toplandı. Kalabalık, güvenlik güçleri tarafından havaya ateş açılarak dağıtıldı. Olay bugün saat 05.30 sıralarında Saray İlçesi'ne bağlı Kapıköy Köyü'nde meydana geldi. Atıyla kaçak 2 mazot bidonu taşıyan ve gizlice sınırı aşıp köye doğru giden bir kişiyi gören güvenlik güçleri, 'dur' ihtarında bulundu.

İhtara uymayan İranlı kaçakçı Senar Halidi, köye doğru gitmeye başlayınca güvenlik güçleri de ateş açtı. İranlı Halidi, sırtına isabet eden bir kurşunla olay yerinde hayatını kaybederken, yaklaşık 4 saat otopsi için savcının gelmesi beklendi.

Savcının gelip olay yerinde yaptığı incelemenin ardından cenaze, jandarma eşliğinde köylüler tarafından alınıp, Saray İlçesi'ne getirildi. Köylüler daha sonra cenazeyi Kaymakamlık binası önüne getirdi. Saray Kaymakamı Ahmet Canpınar ile görüşmek isteyen yaklaşık 150 kişinin bu talebi reddedilince, göstericiler binaya girmeye çalıştı. Güvenlik güçleri gelenleri havaya ateş ederek dağıttı.

Kaymakamlık binası önünden ayrılmayan köylüler bu kez de oturma eyleminde bulundu. Ölen İranlı kaçakçının cesedi ise sağlık ocağına götürüldü. Oturma eylemi devam ederken, Van Valisi Aydın Nezih Doğan da Saray İlçesine gelmek üzere yola çıktı.

Kaymakamlık önünde tepkilerini dile getiren bazı köylüler ise "dur" ihtarının ardından askerlerin yoğun şekilde ateş açtıklarını, tepkilerini de bundan kaynaklandığını söyledi. Köylüler, askerler tarafından yüzlerce kez ateş edildiğini ileri sürerek, "O saatlerde çocuklarımızda okula gidiyor. Bu kurşunlar onlara da isabet edebilirdi. Vurulan kişi İran'ın sınır bölgesinde bulunan Razi köyündendir ve bizim de akrabamızdır. Böyle bir olayın bir daha yaşanmasını istemiyoruz" diye konuştu. Bu arada Özalp İlçesi'nden de takviye Jandarma ve Emniyet ekipleri, Saray İlçesi'ne sevkedilirken, ilçede yoğun bir güvenlik önlemi alındı.

HALİDİ'NİN AKRABALARI SARAY'A GELDİ

Van'ın Saray İlçesi'ne bağlı Kapıköy Köyü'nde, atla kaçak mazot getirirken, askerlerin açtığı ateşle ölen İranlı Senar Halidi'nin yakınları cenazeyi almak için 30 yakını yürüyerek Saray İlçesi'ne geldi. İran sınırındaki Kapıköy Köyü'ne 3 kilometre uzaklıktaki İran'ın Razi Köyü'nde yaşayan 30 yaşındaki Senar Halidi'nin iki çocuk babası olduğu belirtildi. Halidi'nin cenazesi otopsi için Van Bölge ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Olayların ardından Saray Kaymakamlığı önünde ve Kapıköy'de jandarma ve polis geniş güvenlik önlemi aldı.

VALİ DOĞAN SARAY'DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Saray İlçesi'ne bağlı Kapıköy Köyü'nde kaçakcılık yapan İran uyruklu Senar Halidi'nin ölümü ve çıkan olayların ardından Van Valisi Aydın Nezih Doğan, ilçeye gelerek incelemelerde bulundu. Vali Doğan, Kaymakam Ahmet Canpınar ve ilçedeki diğer yetkililerle yaklaşık 3 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantının ardından kaymakamlık binası önünde gazetecilere açıklama yapan Vali Doğan, olayla ilgili adli ve idari inceleme başlatıldığını anlattı. Olayın sabah erken saatlerde olduğunu belirten Vali Doğan, şuları söyledi:

"Sabah, hudut karakollarımızın sınırda aldığı bir görüntü var. Bu görüntü çerçevesinde bir takip yapılıyor. Burada kaçakçılık yaptığı iddia edilen iran uyruklu şahıslar, Kapıköy civarında Türkiye'ye giriş yapıyorlar. Bunlardan biri ateşli silah yarası alarak hayatını kaybediyor. Cumhuriyet savcımız durumu adli açıdan inceliyor. Cenaze şu anda Van'da otopsi yapılıyor. Ölüme sebebiyet veren ateşli silahın ne olduğu kim tarafından kullanılmış olabileceği konusunu cumhuriyet savcısı kendi görevi olması hasebiyle inceleyecek. Devletin diğer birimleri de kendisine destek sağlayacak."

Vali Doğan, olayın ikinci boyutunda ise köylülerin olayı protesto etmek için ilçeye gelip kaymakamlığa yürüdüğünü belirterek, ""Kapıköy köyümüzden bir grup vatandaş hadiseyi protesto etmek gayesiyle ilçe kaymakamlığına yürüyor ve burada güvenlik kuvvetlerimiz vatandaşlarımızın ileri bir taşkınlık yapmalarını engelliyorlar. Daha sonra kaymakam, diğer arkadaşlarımız, belediye başkanımız, siyasi parti yöneticileri, muhtarlarımız vatandaşlarla yaptıkları görüşmeler sonucunda iş normal boyutlarına geliyor. O sırada biz de buraya geldik ilgililerle görüştük. Her şey kontrol altında" diye konuştu. Vali Doğan ise olayla ilgili şu ana kadar herhangi bir gözaltınını da olmadığını söyledi.

BDP’nin verilerine göre ise 2003-2013 yılları arasında sadece Van-Doğu Kürdistan sınırında 58 kişi yaşamını yitirdi 75 kişi de yaralandı.

 

 

Bu haber toplam 4035 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Şırnak'ta Trafik kazası 4 ölü, 1 yaralı16 Nisan 2024 Salı 08:48
  • Van'da 20 kişi tutuklandı15 Nisan 2024 Pazartesi 08:48
  • Yargıtay’dan 16 milyon emekliyi ilgilendiren emsal karar13 Nisan 2024 Cumartesi 13:55
  • Hakkari'de dereye düşen bir kişi hayatını kaybetti10 Nisan 2024 Çarşamba 10:16
  • Dereye düşen at böyle kurtarıldı09 Nisan 2024 Salı 08:30
  • Hakkari dahil 71 İlde Mercek-16 Operasyonu08 Nisan 2024 Pazartesi 10:37
  • Hakkari'de kaza 5 yaralı!07 Nisan 2024 Pazar 17:06
  • Hakkari-Van yolunda askeri araç kaza yaptı07 Nisan 2024 Pazar 14:20
  • Hakkari Zap'ta kaza: 2 yaralı06 Nisan 2024 Cumartesi 00:28
  • Yerlikaya "6 şehirde 89 gözaltı var"03 Nisan 2024 Çarşamba 14:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim