“Amerikalılar gitti, IŞİD geldi” diyen Barzani’den uyarı

“Amerikalılar gitti, IŞİD geldi” diyen Barzani’den uyarı

Kaynak:Muhammed Mehdi Aydın

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani, Bağdat ile yapılan siyasi anlaşmaların uygulanmaması halinde hükümette kalmalarının anlamı olmayacağını söyledi.

Barzani ayrıca silahların devlet kurumlarının kontrolünde toplanması gerektiğini belirterek, aksi durumda Irak’ın ciddi sorunlarla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

KDP Başkanı Mesud Barzani, Al Şarqiya kanalına verdiği röportajda Irak’taki siyasi süreç, hükümetin oluşumu, silahların kontrolü ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ülkeden çekilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Barzani, KDP'nin hükümete katılım kararının KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile Şii Koordinasyon Çerçevesi'nden Hadi Amiri arasında imzalanan anlaşmaya dayandığını belirtti. Anlaşmanın uygulanmaması halinde hükümette kalmalarının gerekçesinin ortadan kalkacağını ifade etti.

Barzani, anlaşmanın içeriğinin yakında kamuoyuna açıklanacağını belirterek, metinde anayasa dışında herhangi bir hüküm bulunmadığını söyledi. Meselenin bakanlık veya makam paylaşımından ziyade haklar ve siyasi ortaklık olduğunu ifade etti.

“Sadr ve KDP olmadan hükümet felç olur”

Irak'taki siyasi dengelere de değinen Barzani, Sadr Hareketi, KDP ve diğer temel siyasi aktörlerin hükümet dışında bırakılması halinde yönetimin işlevsiz hale geleceğini savundu. Barzani ayrıca siyasi süreçte gerçek bir ortaklığın sağlanması gerektiğini belirtti.

“Amerikalılar gitti, IŞİD geldi”

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesi konusuna da değinen Barzani, 2011 sonrasında yaşanan güvenlik boşluğuna ve 2014'te IŞİD'in ortaya çıkışına dikkat çekti. Barzani, benzer bir senaryonun tekrarlanmasından endişe duyduğunu ifade etti.

Silahların kontrolü konusunda uyarı

Barzani, silahların devlet kurumlarının kontrolü dışında bulunmasının Irak açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. Silah meselesinin çözümünün çatışmaya dönüşmemesini umduğunu söyleyen Barzani, sorunun çözülememesi halinde ülkenin büyük sorunlarla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Barzani ayrıca barışın savaştan, diyaloğun ise çatışmadan daha önemli olduğunu vurgulayarak sorunların siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.