• BIST 9072.68
  • Altın 2907.527
  • Dolar 34.2418
  • Euro 37.644
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C

BAŞKAN EPCİM’LE…

H. Aziz Hatipoğlu

Uzun bir süredir görüşmek istediğimiz, ancak yoğun çalışmaları sonucu ulaşamadığımız ve yeni yılın bu ilk günlerinde bizi kabul eden Kayyum Başkan Cüneyit Epcim’le Hakkâri’yi konuştuk.

İşte o konuşmanın satır başları…

1.1. Sayın Başkan son bir yılınızı değerlendirir misiniz?

2017 yılı bizim için çok başarılı ve mutlu geçmiştir. Bu yıl için hazırladığımız Dönüşüm programları çerçevesinde işleri ele aldık ve bir yol haritası belirledik. Dönüşüm programına uygun olarak öncelikle Hakkâri’nin alt yapı ve üst yapı sorunlarına el attık. Gerçi halkımıza çok toz yutturduk ama gelinen çalışmalar sonucunda alt yapının %80’ni ve üst yapının da %40’nı tamamladık.  Yaptığımız asfalt çalışmalarında alt kodu baz alarak çalışmaları başlattık ve şehrin alt kısmından başlayarak yukarı kesimlerine çıkmak suretiyle sıcak asfaltımızı döşedik. Şu an için merkez yollarının tümü asfaltlanmış durumda ve halkımız çamur ve tozdan kurtulmuş vaziyetteler.

2. 2. Nasıl bir Hakkâri devraldınız?

İmar planının uygulanmadığı ve kaçak yapılardan oluşmuş ve ayrıyeten şehri bir mantar gibi saran barakalı bir Hakkâri’yi devraldık. İmar planının olmadığı ve imar planının uygulanamadığı bir Hakkâri’yi devraldık.  Belediye hizmeti olarak çoğu hizmetin yapılmadığı bir Hakkâri’yi devraldık. Yaşana bilirden çok yaşanmaz durumdaki bir Hakkâri’yi devraldık. Buna rağmen yılmadık ve bu halka en iyisini sunmak için çalışmalarımıza bir an önce başladık.

3. 3. Çalışmalarınızda ilk önceliğiniz neydi?

Bizim için öncelik olan bu ili bir an önce nasıl iyileştirebiliriz ve bu ilin sorunlarını nasıl çözebiliriz sorularına cevap aramak oldu. Bunun için hemen komisyonlar ve acil müdahaleler birimleri oluşturduk. Bunun da olumlu sonuçlarını aldık. Önümüze öncelikle içme suyu ve kanalizasyon sorunu çıktı.

4. 4 Göreve geldiğinizden bugüne neler başardınız?

Belediye kaynakları, İller bankası, Karayolları ve DSİ destekleri ile bu ile çok şey kazandırdık. Dar alanda kurulmuş Hakkâri gibi dağlık arazisi bulunan bir yerde bir yıl gibi kısa bir zaman diliminde alt ve üst yapıya başlamak ve alt yapının %80’ni ve üst yapının da %40’nı başarmak çok zor olsa gerek. Biz olaylara ve hizmete siyasi bakmadığımız ve önceliğimiz halka hizmet şiarı içerisinde olduğu için çalışmalarımızda halktan yoğun destek aldık. Bir Hakkâri’nin bundan iki-üç yıl önceki durumunu bir de Hakkâri’nin bugünkü durumunu göz önüne alırsanız yaptığımız çalışmaların neler olduğu daha net görülecektir. Hizmetlerimizin aksamaması için WATSAAP hattımızı devreye sokarak vatandaşların bir yerde gördüğü eksik ve yanlış bir çalışmayı anında bize haber vererek bunun düzeltilmesi ve hizmetin devamlılığı için önemli bir karar aldığımızı düşünüyorum.    

5. 5. Bu güne kadar Hakkâri için harcadığınız meblağ nedir?

Daha önce söylediğim gibi gerek belediye kaynakları ve gerekse İller Bankası, Karayolları ve DSİ ile birlikte yaklaşık 200 milyon liralık bir harcama yaptık. Tüm bunlar Hakkâri halkı için helal hoş olsun. Biz bunu yaşanabilir bir Hakkâri için yapıyoruz.

6. Nasıl bir Hakkâri arzu edersiniz veya nasıl bir Hakkâri’yi bırakmak istersiniz?

Sorunları büyük ölçüde bitmiş, yeşil alanları fazla, çocuk oyun parkları, halkın rahat gezip dolaşacağı, alt yapı ve üst yapısı tamamlanmış ve yaşanabilir bir Hakkâri’yi arzu ederim. Böyle bir Hakkâri’yi bırakmak isterim. Ancak gerçekçi olmak lazım! Hakkâri’nin bu sorunlarının üstesinden gelmesi için daha on yıllar var. Bu da başarılmayacak bir şey değil. Sabırlı ve kararlı olmak gerekiyor. Yapılan çalışmalarda halkın önceliği gerekiyor. Biz bunun ilk adımlarını atıyoruz. Sanırım bizden sonra gelecekler bizim bıraktığımız yerden çalışmalarına devam edecekler.

7. Tüm yaptığınız bu çalışmalarınızdan İller Bankasına olan borcunuz ne kadar oldu?

Biz belediyeyi 105 milyon lira devirle aldık. Bilirsiniz ki belediyeler İller Bankasından nüfus oranlarına göre pay alırlar. Ne yazık ki bizden önce belediyeyi yönetenler sadece bu pay ile sınırlı kalmış su, emlak, tabela ve belediyenin birçok diğer gelir kaynaklarını yeterince toplayamamıştır. Her ne kadar Hakkâri’nin nüfusu tabelada 56 bin diye gözüküyorsa da şu an için Hakkâri’nin merkez nüfusunun 70 binlerin üstündedir.

Bu fazla olan nüfus köyde kayıtlı olmalarına rağmen Hakkâri’de ikamet edenlerin sayılarıdır. Resmiyette olmayan bu nüfusun da belediyeye artı bir maliyet ve masraf çıkarttığı aşikârdır hizmet babında. Biz belediyenin yukarıda söylediğim gelir kaynaklarını uygulamaya koyarak arttırdık. Bu da önemli bir meblağ oldu. Vermeden almak Allah’a mahsustur. Her hizmetin mutlaka bir karşılığı olacaktır. Bunu uygulayan ve işleten kurumların borçlanması tabi ki olacaktır. Ama borcumuz öyle sanıldığı gibi çok değildir.

8. Sizden sonra belediyeyi alacaklara nasıl bir belediye bırakıyorsunuz? Borçlu belediye tabiri sizce geçerli mi?

İnsanlara hizmet etmeyi sağlayan ve sürekliliği olan belediyeyi, borcu yönetebilen bir belediyeyi bırakacağız. Belediye gelirlerini zamanında ve tam olarak tahsil edildiğinde ve İller Bankasından gelinen hisse ile Hakkâri’nin çözülmeyecek ve üstesinden gelinemeyecek bir sorununun kalacağını sanmıyorum. Her belediyenin yaptığı ve götürdüğü hizmetlerden dolayı borçlanması tabiidir.

İş o borcun doğru yerlere ve doğru işlere finanse edilmesidir. Başka kaynaklara ve meçhul yerlere giden paralar önlendiğinde neler yapılacağını halk daha iyi idrak edecektir. Halk kendilerine yapılan ve yapılmayan hizmetleri sorgulamalı ve yeri geldiğinde hesap sormalıdır. Borçlu belediye tabirini doğru bulmuyorum.

9. Şu anki belediye çalışanlarınızın sayısı nedir?

Şu an için Hakkâri Belediyesinde taşeron işçiler de dâhil olmak üzere çalışan sayımız 250 kişidir. Son çıkan KHK ile taşeron işçilerinin kadroya alınması için müracaatlar başlamış ve bunun için gerekli çalışmalar başlanmıştır. Biz bu kadro ile Hakkâri halkına hizmetin en iyisini sunmak için çalışıyoruz.

10. Çalışmalarınızdan Valilikten destek aldınız mı?

Tabii ki. Valimiz Cüneyt Toprak her çalışmamızın destekleyicisiydi. Buradan Hakkâri halkı adına kendilerine şükranlarımızı sunarım. Bunun yanı sıra İl Özel İdaresi, MEM ve diğer kamu kurumları da bize desteklerini esirgemediler.

11. Hakkâri’nin çehresini değiştirdiniz. Bu çalışmanız nasıl oldu? 

Bir yol haritası belirledik. Onu 2017 yılı için Dönüşüm Programı adı altında programladık. Neler yapılacak ve önceliklerimiz nelerdir? Sorularına cevap arayarak önceliklerimize yer verdik ve bugünkü duruma geldik. Hakkâri halkına bir şeyler verebildimse kendimi mutlu ve bahtiyar addedeceğim. 

12. Bir İl’e hizmet etmek nasıl bir duygu?

Bunun için gurur ve onur duyuyorum. Hakkâri halkı her türlü hizmete layıktır. Biz de bu hizmetlerde bulunmuş olmuşsak kendimizi mutlu hissediyoruz.

13.Hizmette haz aldığınız en önemli çalışmalarınız ne oldu?

Yeşil alanı olmayan Hakkâri’ye yeşil alan kazandırmak ve nüfusunun %45’nin genç olduğu bir Hakkâri’de Çocuk park ve oyun alanlarını kurmak en büyük haz aldığım çalışmalardı. Özellikle o park ve oyun alanlarının açılışlarında çocukların o neşeli ve sevinçli halleri bana dünyalar kazandırdı. Onları mutlu görmek beni de mutlu etti ve büyük bir haz aldım yaptığımız çalışmalardan.        

14. Hakkâri halkından çalışmalarınız için nasıl bir destek aldınız?

İnanılmaz düzeyde destek aldık. Bunu beklemiyorduk doğrusu. Ama halk kendilerine hizmetin yapıldığını gördükçe bu desteğini giderek artırdı. Çoğu yer ve çalışmalarda vatandaşın bu engin sağduyusu ve desteği sayesinde çoğu işleri başardık. Hakkâri halkına müteşekkiriz.

15. Özellikle çocuk parklarında aile ve çocukların yoğun sevgisini kazandınız? Neler söylemek istersiniz?  
Hakkâri genelinde 20 çocuk oyun grubu ve 5 büyük çocuk parkı yaptık. Tekrar söylüyorum Hakkâri gibi nüfusunun %45’nin genç olduğu bir yerde bu güne kadar çocuk parkının bulunmaması çok büyük eksiklik olarak görüyorum. Çocukların eğlenip, stres ve enerjilerini harcadıkları ve aileleriyle dinlenecekleri bu yerleri kurmak ve hizmete sunmak bize kısmet oldu. O da 2017 yılı için düşündüğümüz Dönüşüm Programı çerçevesinde yer edindi.

Aile ve çocukların sevgisini kazanmışsak ne mutlu bize! Çocuklarımız geleceğimizdir. Çocuklarına sahip çıkmayanlar yarınlarına sahip çıkamazlar. Geleceğimiz olan çocuklarımız her şeyin alasını hak etmektedirler. Gözlerinden öpüyorum.

16. Çalışmalarınızın çoğunu iş başında geçirdiniz. Makamınızda çok az oturdunuz. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Maalesef Hakkâri’de işin başında bulunmuyorsanız o iş yürümüyor, başarılı olamıyorsunuz.  Böyle bir uygulama süregelmiş. Eğer işin başında değilseniz ya o iş savsaklanıyor veya bir eksiklik söz konusu oluyor. Biz de buna mahal vermemek için mümkün mertebe yapılan çalışmaların başında bulunuyor ve işleri öyle takip ediyorduk.

Ayrıyeten iş başında bulunmakla çalışanlarda bir motivasyon ve kendine özgüven duygusu gelişerek daha bir dikkat ve özenle işler yapılıyordu. Sanırım biraz da işi alan müteahhitlerin iş ahlakından kaynaklanıyordu bu durum. 

17. 17. Alt yapı, yol ve içme suyunda gelinen son nokta nedir?

Alt yapının %70’ini tamamladık. Ancak Hakkâri gibi arazisinin sarp ve dağlık olduğu yerde alt yapı çalışmalarının çok uzun zaman alacağı aşikârdır. Biz bunu söylerken Hakkâri’nin alt yapısının tamamen bittiğini söylemiyoruz. Bu yaz içme suyunu şehre verdiğimizde su sızmaları, patlamalar olabilir.

Defaten tekrar tekrar kazılar yapılabilir. Uzun bir zaman alacak alt yapının tamamen ve sağlıklı bir şekilde işleyişi için. İçme suyunun da %70’ni tamamladık. 2018 yılı için bu şebekenin faaliyete girmesiyle hala hazırda şehre akan suyun dört katı kadar bir su akışı olacaktır.

Şehrin muhtelif yerlerinde on iki sondaj çalışması yaptık Çoğunda da olumlu sonuçlar aldık. Saniyede 140 litre su akıtan yeraltı yani sondaj kuyusuna ulaştık. Bunu şehrin içme suyuna kattığımızda içme suyu için bir sıkıntı söz konusu olmuyor. Ne yazık ki bizim en büyük sıkıntımız dağıtımda ve aşırı kaçak kullanımında. Bunu önlediğimiz ve minimum seviyesine indirdiğimiz gün Hakkâri’nin su ihtiyacı giderilecek ve şehrin her yerinde gün 24 saat gürül gürül musluklardan su akacaktır.  

18. Suyu her daim akan ve susuzluk çekmeyen bir Hakkâri özlemimiz oldu? Bunun için neler söylemek istersiniz?

2018 yılı hedefimiz bu. Dediğim gibi Hakkâri merkezine yeraltı ve Berçelan’dan gelen kaynak suları bağlandığında su sıkıntısının çekilmesi söz konusu olmuyor. Dağıtımdaki aksaklık ve kaçakları önlediğimizde Hakkâri halkımız da diğer yöreler gibi gün aşırı değil musluklarından her gün gürül gürül su aktığı bir yerde yaşamanın sevincine kavuşacak.

19.  Tüm  yapmak bu kadar zor muydu? Niçin hizmetler bu kadar gecikti?

Tabi ki zor! Arazisinin %90’nın eğimli ve sarp olduğu bu yerde bu hizmetlerin sağlıklı bir şekilde götürülmesi çok zor. Bir de üstelik aşırı göç almış, çarpık yapılaşma ve hizmetlerin yerinde denetlenmemesi, aksatılması, kaçaklara göz yumulması bunu tetiklemiştir.

20. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen Aralık ayında Hakkâri’ye geldiler. Zat-ı Alilerden nasıl bir destek aldınız Hakkâri için?  

Başta içme suyu, yaşanabilir bir Hakkâri için alt yapı ve üst yapı çalışmaları ve doğalgazda ilk talimatı veren Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dır. Zatı-ı Alilerinin bu desteği olmasaydı bugünkü konuma gelemezdik. Kendilerine Hakkâri halkının şükran ve muhabbetlerini ilettik.

21. Hakkâri’nin ilçe statüsüne düşürülmesi söz konusu? Neler söylemek istersiniz? Bu kadim kent bunu hak ediyor mu? 

Bu siyasilerin işi. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 22. 2018 yılı için neler söylemek istersiniz?

Yarım kalmış çalışmalarımızı tamamlanmak, Hakkâri’yi daha ileri seviyeye çıkarmak, çocuklarımıza yaşanabilir bir Hakkâri için çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ettiğini söylemek isterim.

23. Son olarak Hakkâri halkından beklentiniz ve Hakkâri halkına söyleyeceğiniz bir şey var mı?

Halkımızın desteğini önemsiyoruz. Tüm Hakkâri halkına selam ve sevgilerimi sunarken onların Hayır dualarını beklediğimi belirtmek isterim. 

Bu yazı toplam 4856 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim