• BIST 8991.27
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Hakkari bu duruma nasıl getirildi

Mesut Keskin

Son dönem Hakkari’nin gündemini meşgul eden bir konu var ki akla mantığa ters ve elle tutulur hiçbir tarafı olmaya bu konu Hakkari Merkezini Yüksekova’ya taşınması konusudur.

Bu konu benim şehrimin insanını son derece kırmış ve üzmüş hatta toplumu son dönem ciddi bir toplumsan çöküntüye ve umutsuzluğa itmiştir. Memleketlimin ruh hali bozulmuş gizliden gizliye iç dünyasında bir buhran bir sürgün hatta bir göç dalgası hızla yayılmıştır.

  Henüz Hakkari’den Konya iline atanan eski valimiz Sayın Yakup CANBOLAT’IN bu konuda ki son sözleri hala aklımda konuyu şöyle özetlemişti ‘’ Evet Hakkari yerleşim alanı açısından henüz şehirleşememiştir olabilir ancak ülkenin bir çok yerinde görev yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki Hakkari halkı kesinlikle gerçek bir şehirlidir,

 medenidir, mütevazi ve kadirşinaz bir halktır’’Eski valimiz sadece iki yıllık kısa bir sürede sahip olduğu bu müsbet izlenimine sebep olan en önemli faktör Hakkari halkının sahip olduğu bu önemli meziyetini yaşadığı  coğrafyanın köklü tarihinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmasının bir tezahürüdür.

İlimizin başka bir yere taşınması konusu her ne kadar yeni oluşmuş bir konu gibi görünse de ben bu duruma planlı olarak adım adım sürüklendiğimizi düşünüyor ve zihnimde madde madde bu duruma zemin hazırlayan bu kumpası siz kıymetli okuyucuların takdirine sunmak üzere paylaşmak istiyorum.

1.2006 yılında Dönemin valisi Ayhan NASUHBEYOĞLUNUN Hakkari şehir merkezine alternatif yol olması için müthiş çaba sarf ettiği Berçelan yolu tam da bitecek aşamaya geldiğinde ne hikmetse hızlıca merkeze alındı. Alternatif Hakkari-Şırnak yolu ise halen Eski Başbakan Bülent ECEVİT’İN döktürdüğü asfalttan ibaret.

2.Hakkari Merkeze Devlet Hastanesi hizmete girdiği tarihten hemen sonra alan olarak neredeyse iki katı büyüklüğünde bir alana sahip daha büyük ve donanımlı devlet hastanesi ilçemiz Yüksekova’da hizmet vermeye başladı. Alan bulamadık dediler  Hakkari merkezden biraz uzak bir sürü geniş alanlar mevcut idi Şırnak İli Devlet Hastanesi buna  en güzel örnektir.

3.2007 yılında üniversite yetkisi almış şehirlerimiz yetersiz denetimler yüzünden kampüs alanının kimi odaklara peşkeş çekilerek heyelanlı araziler  bilerek ve isteyerek satın alınmış kamunun parası çöpe atılmış 7 yıldır bir üniversite hayali ile avutulan halkımın sesine kulak tıkanmış ve işte şimdi hadi üniversite kampüsünüze başka yere götüreceğiz denilmektedir.

4.Havalimanı memleketime  gelecek denildi yangından mal kaçırır gibi havalimanımızı bilerek ve isteyerek ilçemize  taşıdılar.Gerekçe  şehir merkezi uygun değilmiş ama Şırnak merkez havalimanına çok uygun,yani yine avutulduk.

5.İlk defa bir toplu konutlar sitesi memleketime geldi sanki Hakkari’de başka bir arazi yokmuş gibi bir dağın başına kayan bir zemine yine rantçılara peşkeş çekilerek konuldu şimdi binalarda çatlaklar başladı yine denetim yok yine başıboşluk ve yine kamunun parası çöpe.

6.İki ülkeye sınır tek il konumunda olmamıza rağmen sınır ticaretinden tamamen yoksun tek il sıfatındayız gerekçe güvenlik acaba ülkenin diğer sınır kapıları çok mu güvenli.

İşte bunun gibi illaki sizlerinde ekleyeceği birçok konuyu zihinlerde canlandırdığınızda bugün ilin başka bir yere taşınması konusa aslında uzun bir plan ve programdan sonra bu konuma geldi ve şimdi nihayete erdirmek istiyorlar. Burada tespit etmeye çalıştığım bir takım eksik ve yanlışlıklarının müsebbibi Hakkari halkı değildir.

Meydanı  rantçılara ve fırsatçılara bırakan denetlemeyen soruşturmayan  bir mekanizmanın dişilisi olan herkestir. Benim hemşerilerim uzun bir zamandır yanız ve bir başına kendi kaderine mahkum edilmiştir.

  Bu topraklarda yüz yıldır yaşayan Hakkari halkı bunu hak etmemiştir. Bizim şehrimiz mimari açıdan henüz bir şehre benzemiyor diye düşünenlere sesleniyorum amma unutmayın Hakkari halkı yüz yıldır yaşantısı, örf ve adetleriyle tam bir şehirlidir.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Başbakandan bir ricam var gelin siz bir el verin bu karardan vazgeçin ilimize icraatçı yetkililer yollayın bakın Hakkari ülkenin bir numaralı mega şehri nasıl oluyor.

 

 

Bu yazı toplam 5516 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim