• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

İran Futbol Takımı

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Dünya Kupası maçında milli marş okunurken sessiz kaldı

Takımın kaptanı daha önce yaptığı açıklamada, "Ülkemizde durumun iyi olmadığını ve insanımızın mutlu olmadığını, hoşnutsuz olduğunu kabul etmeliyiz."

İran'ın erkek milli futbol takımı, Pazartesi günü Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda ülkenin milli marşını söylemeyi, artan ve kışkırtıcı protestoların hedefi haline gelen hükümetlerine karşı bariz bir meydan okuma olarak reddetti.

Takım, İngiltere'ye karşı oynadıkları açılış maçından önce kollarını birbirlerinin omuzlarına atarak bir sıra halinde durdular, ancak geleneksel olduğu gibi marşı söylemek yerine, oyuncular taş gibi suratlarıyla dümdüz ileri baktılar.

İngiltere'nin oyuncuları ise aksine, milli marşlarını söylediler.

O anları İran'da devlet televizyonunda gösterilmedi      

İran takımı, 2018 Dünya Kupası ve 2020 Asya Kupası da dahil olmak üzere önceki turnuvalarda marşı coşkuyla söyledi.

Daha önce İran kaptanı Ehsan Hajsafi, ülkesindeki yaygın memnuniyetsizliği kabul ederek protestocuları destekleyen birey oldu.

Hajsafi düzenlediği basın toplantısında, "Ülkemizdeki durumun iyi olmadığını ve insanlarımızın mutlu olmadığını, hoşnutsuz olduklarını kabul etmeliyiz." ya da onlara saygı duymamalıyız. Bizde ne varsa onlarındır."

Elimizden gelenin en iyisini yapmalı, goller atmalı ve bu golleri incinmiş İran halkına adamalıyız” dedi.

Onun açıklaması, İran'ın, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ülkedeki katı kıyafet kurallarını çiğnediği iddiasıyla polis tarafından gözaltına alınmasından günler sonra Eylül ayında öldürülmesinin yol açtığı protestoları alenen desteklemiş olan bir dizi önde gelen İranlıyı cezalandırma kararının ardından geldi.

Resmi haber ajansı IRNA ve hükümet yanlısı Tasnim'in Pazar günü bildirdiğine göre, tanınmış İranlı aktörler Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi tutuklandı.

Ghaziani, Instagram hesabında kendisini başörtüsü olmadan gösteren bir video yayınladı

"Belki de bu son yazım olacak. Ghaziani, Cumartesi günü Instagram'da şu mesajı paylaştı: "Bu andan itibaren başıma ne gelirse gelsin, bilin ki her zaman olduğu gibi son nefesime kadar İran halkının yanındayım."

Devlet onaylı IRNA haber kaynağı, "son birkaç gün içinde isyanları desteklediğini ve isyanları kışkırttığını" söyledi.

Yarı resmi ISNA haber ajansının Cumartesi günü bildirdiğine göre, İran'ın en ünlü takımlarından biri olan Tahran'daki Persepolis FC'nin baş antrenörü Yahya Golmohammadi yetkililer tarafından çağrıldı ve sorgulandı.

Golmohammadi, Tahran'da savcılıkta sorgulandı ve İran milli takımının "halkın sesi olması" ve protestoları desteklemesi gerektiğini söylediği Instagram paylaşımları nedeniyle maaşının yüzde 20'si kadar para cezasına çarptırıldı.

Haber, devam eden protesto hareketi ve güvenlik güçlerinin muhalefeti bastırma girişimlerinin hafta sonu ve Pazartesi gününe kadar daha fazla huzursuzluğa yol açmasıyla geldi.

ISNA'nın haberine göre İran güvenlik güçleri Mahabad, Boukan ve Piranshahr'da düzeni yeniden sağladı ve "Cuma gününden itibaren şehirleri güvensiz hale getirenleri tutuklamaya başladı."

İngiltere'ye 6-2'lik bir mağlubiyetin ardından Dünya Kupası tarihindeki en ağır yenilgiyi aldı. Futbol değil milli marş okunurken sessiz kalınma konuşuldu.

Spor hiçbir zaman sadece spor değildir.

Bu yazı toplam 1177 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim