• BIST 9774.49
  • Altın 2817.367
  • Dolar 34.0942
  • Euro 37.9234
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 22 °C

Öğrenciler İçin Ucuz ve Sağlıklı Beslenme

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Ülkemizde üniversite öğrencilerinin yeterli ve dengeli beslenme konusunda sorunlar yaşadığı, genellikle sağlıksız ve hızlı hazırlanan besinleri tercih ettikleri ortada.

Üniversite öğrencilerinin sağlıksız beslenmelerinin temel nedenleri arasında; maddi problemler, öğrenci yurtlarının şartlarının uygun olmayışı, erkek öğrencilerin yemek pişirmeye yatkın olmayışı ve sosyal ortamları yer alıyor. Üniversite öğrencilerinin yetersiz beslenme sonucu karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında; şişmanlık, aşırı zayıflık ve vitamin-mineral yetersizlikleri gelmektedir.

Üniversite öğrencileri için sağlıklı beslenme imkânsız değil!

Kalorilere veya belirli bir diyete odaklanmak yerine, farklı renkteki yiyeceklere odaklanın . Bej renkli yiyeceklere güvenmemeye çalışın. Yiyeceklerdeki çeşitli renkler genellikle besin maddelerinin göstergesidir, bu nedenle ne kadar çok renge sahipseniz, o kadar farklı besinler alırsınız. (Aynı şey koku için de geçerlidir - baharatları düşünün!)

İyi, besleyici yiyecekler de odaklanmanıza yardımcı olabilir - ders çalışmaya çalışırken her zaman kullanışlıdır.

  1. Formda kalmanıza yardımcı olacak yiyecekler

Aktif kalmanın yanı sıra, yemeğinize hangi makro besinleri aldığınızı düşünün. Bu, bir şeyden çok fazla almadığınızdan ve ihtiyacınız olandan yeterince almadığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.

Genellikle daha fazla lif ve kompleks karbonhidratlara ihtiyacınız olacaktır.

O zaman orta miktarda proteine ​​​​ihtiyacınız olacak.

Daha sonra yağları az miktarda alın (tercihen doymamış).

Bu eğilimi takip etmek ayrıca daha az şeker isteğine ve ardından daha az şeker tüketimine yol açar. Bu da odaklanmayı kolaylaştırabilir.

  1. Hem sağlıklı hem de lezzetli yiyecekler

Kinoa, kırmızı mercimek, tatlı patates ve tam tahıllı pirinç gibi lezzeti inanılmaz derecede iyi emen şeyleri deneyin. Bu temel gıdalarla çok farklı şeyler yapabilirsiniz. Mutfak dolaplarınızda bulundurabileceğiniz birkaç aroma ile farklı dünya mutfaklarına kolayca adapte edebilirsiniz.

Örneğin, kinoa, kırmızı mercimek, tatlı patates veya tam tahıllı pirinci alabilir ve:

Tay dili için balık sosu (veya bitki bazlıysanız deniz yosunu), limon suyu, bal ve biraz zencefil ve/veya biber ekleyin.

İspanyol aroması için şeri sirkesi, füme kırmızı biber, zeytinyağı, sarımsak ve soğan ekleyin

Hint kullanımı için soğan, sarımsak, biber, istediğiniz herhangi bir köri tozu (veya kendi karışımınız), herhangi bir sirke (elma sirkesi meyvemsi), konserve hindistan cevizi sütü ve domates - artı mümkünse taze kişniş

3. Sadece besleyici değil, aynı zamanda UCUZ olan yiyecekler

Sebze yemeği pişirmek sizi zorluyorsa, dondurulmuş sebzeleri tercih edebilirsiniz. Dondurulmuş sebzeler önceden işlem gördüğü için çabuk pişer, ayrıca hazırlama, temizleme gibi işlemlere ihtiyaçları yoktur. Paketi açıp tencereye dökmeniz ve kısık ateşte pişirmeniz yeterli. Lezzetini arttırmak için domates, salça, baharat gibi seçenekler ilave edebilirsiniz.

Yurda döndüğünüzde yorgun olsanız bile, salata tüketme alışkanlığını bu yaşlarda kazanmanız gereklidir. Ayrıca salatanızı bir yemeğe dönüştürebilirsiniz. Salatanızı peynir çeşitleri, ızgara tavuk, ton balığı, haşlanmış mercimek veya nohut, haşlanmış makarna, yoğurt, kajun, ceviz gibi kuruyemişlerle zenginleştirebilirsiniz. Yanında tüketeceğiniz tam tahıl ekmeği ve ayran ile tamamlarsanız gayet sağlıklı bir menü oluşturmuş olursunuz.

Süt ürünlerinden peynir çeşitlerini, yoğurdu ve sütü buzdolabınızdan ayırmayın. Eğer tek başınıza tükettiğiniz için süt ürünleri çabuk bozuluyorsa tek kullanımlık küçük kutulardaki ürünleri satın almayı tercih edin.

 Taze mevsim meyveleri ve kuru meyveleri yurtta geçirdiğiniz saatler içinde tüketebilirsiniz.

4. Su tüketin

Üniversitede sık sık tekrarlanan bir ipucu, yeniden kullanılabilir bir su şişesi almaktır, yalnızca gezegeni plastikten kurtarmak için değil, aynı zamanda derslerde, seminerlerde, kampüste veya bölgenizi keşfederken kendinizi susuz kalmaktan kurtarmak için. (Mutfağa gidip bir bardağa su doldurma zahmetine girmeseniz bile.)

Genellikle günde 3 litre veya çok egzersiz yapıyorsanız daha fazlasını hedefleyin.

Ayrıca günün erken saatlerinde ne kadar çok içerseniz, daha sonra ihtiyacınız o kadar az olur

KAYNAK: http://www.e-diyetisyen.com/universite-ogrencilerinin-beslenmesi/

 

Bu yazı toplam 1374 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim