• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

2012'de Hakkari'de Güzel Günlere (3)

Abdurrahman Keskin

Geçen günlerde Hakkari’nin 2012’de güzel günlere ulaşması için dününü anlatmıştık.    300 yıl önce Hakkari’nin bir üretim deposu olduğunu yazmıştık. Hakkari’de yetişen ürünlerin İstanbul’dan Osmanlı Sarayına İran’da Şah’ın Sarayına ve İngiliz Fransız tüccarlarınca da Avrupa ya ulaştığını yazmıştık.  Maden olarak da simli kurşun imal edildiği ve üretilen hammaddenin hayvan sırtında Trabzon’a oradan da gemilerle İstanbul’a gönderildiğini yazmıştık.300 yıl önceki imkanlarla Hakkarililer bu üretimi yapıyordu.

Ürettiği malları da o günkü bir bir meşakkatle ihraç ediyordu. Bu gün bu devletin imkanları ile çağımız teknolojisi ile neler yapılmaz neler diyoruz.

- MEGA Projelerimizden sınır ticaret kapılarının açılmasını:

- Berçelan Van yolunun açılmasını yazmıştık.

 Her iki MEGA projeler programda olup sadece Hakkari’ye değil ülke ekonomisine yararlı olacağını yazmıştık.

BUGÜN

3. MEGA PROJELERİMİZDEN

YÜKSEKOVA HAVAALANI

Uzun yıllardır programda olan Yüksekova havaalanı için ilk defa 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel Çankaya köşkünde kabul ettiği Hakkari heyetine 1996’nın son aylarında devlet adına söz vermişti. Zamanın Belediye Başkanı olarak  benim başkanlığımdaki Çankaya’ya giden Hakkari heyetine söz verilmişti. Sonraki yıllarda programa alınıp 1998- 1999’da yer kamulaştırma işlemleri tamamlanmıştı. Proje, ihale derken iki yıldan beridir inşaatına başlanmıştır. Sevindirici yanı da budur.

 Üzücü olan yanı da inşaatın çok yavaş sürdürülmüş olmasıdır.Yüksekova’da inşaatı sürdürülen DİLİMLİ barajı 20 yıldır devam ediyor. En büyük korkumuz havaalanı inşaatının da dilimli barajı inşaatına benzemesi ALLAH muhafaza etsin. Yüksekova havaalanı Japonya’dan Hindistan’dan Çin’den ve diğer tüm Asya ülkelerinden Avrupa’ya geçmek isteyen insanların uğrak yeri ve de konaklama yeri olacaktır.  Ülkenin ekonomisine katkı sağlayacak konaklama, kış sporları, dağcılık turizmi için bölgede büyük bir istihdam alanı olacaktır.       

Uzatmanın ne devlete nede vatandaşlara yararı yoktur. Merkezi hükümetimizden, yöneticilerimizden Yüksekova havaalanının 2012’de tamamlanıp hizmete açılmasını istiyor ve de bekliyoruz. Başbakanımızdan 2012 yılı sonunda DEV bir törenle havaalanını uçuşa açmasını bekliyoruz.

4. MEGA PROJELERİMİZDEN HAYVANCILIK VE HAYVANSAL ÜRÜNLER  

Bu gün ülkemiz ve dünyamızda hayvansal ürünlerin ne kadar önemli olduğunu açıklamamıza gerek yoktur. Bunları bilmeyen yoktur. Bilinmeyen 1980 yılına kadar Hakkari’de 5 milyon küçükbaş hayvanın yetiştirilip beslenmesidir. Bölgeye ve İRAN’A IRAK’A o yıllarda ihracat yapılmış olmasıdır. Hakkari ilçe ve köyleri ile tam anlamı ile hayvancılık deposu idi. Bölgenin et ve hayvansal ürünlerini temin etme yanında komşumuz IRAK’IN resmi ve gayri resmi olarak ihracat deposu idi Hakkari ili.

 Bu kapasitenin ve potansiyelin sonucu olarak 1970’li yıllardan başlayarak. DEVLET:

1. HAKKARİ’NİN YÜKSEKOVA ilçesinde ET kombinası kurmuştu.

2. ET BALIK kurumunun şubesini Yüksekova’da açılmıştı.

3. Hakkari merkezde yün yapağı alım müessesi tarım bakanlığınca kurulmuştu.

İşin bir başka yönü Irak’a canlı erkek kuzu satıyorduk tüm il genelinde

Dişi kuzular üretim için satılmıyordu.

Irak’a kuzu ve koyun satmadığımız yıllarda Irak’ta et ve hayvansal ürünler kıtlığı başlıyordu.

Bu söylediğimiz dönemlerde devletin kredi ve  Sübvansiyon uygulaması olmadığı, IRAK VE İRAN sınırında yasak uygulandığı halde böyle bir potansiyele sahipti ilimiz.

Köy boşaltmaları, yayla yasağı hayvancılığı bölgede bitirdi. Köylerinde bir çok alanda üretici olan köylülerimiz devletin bölgedeki yanlış uygulamaları ile şehir merkezlerine göç ettirilerek devletin sırtında birer tüketici konumuna düşürüldüler. Son birkaç yılda kurban bayramı için dışardan hayvan ithal edilmesi övünülecek bir durum değil.

Hayvancılığın potansiyeli ve kapasitesi açısından depo olan doğu’daki yanlış uygulama düşündürücü ve üzücü olan, yerilmesi gereken hayvan ithatını yarattı. İhraç etmemiz gerekeni: ithal eder durumuna geldik.

Bu üzücü ve düşündürücü olan konuma son vermek için köye dönüş programı uygulanmalıdır. Acilen 2012’de uygulanmak üzere

1. Küçük köylerin birleştireceği bölgenin özelliklerine göre orta merkezlerde büyük köyler kurulmalıdır.

2. Köylülere ev yapılması yanında yayla yasakları kaldırılarak köylülere modern küçük ahırlar yapılmalıdır.

3. Köylülere HİBE veya KREDİLERLE küçükbaş hayvan ve süt inekleri verilmelidir.

4. Vatandaşın yetiştirdiği hayvanlarını satmak için hayvan üreticilerine sübvansiyon uygulanmalıdır.

5. Hayvan yemi ve tesisleri teşvik kredileri veya devletin kendi tesisleri ile temin edilmelidir. Bu uygulamalar ile Hakkari ve bölge zenginlik, huzur, ve refah yeri olacaktır.

MEGA projelerimizi anlatmaya devam edeceğiz. Devletin yöneticilerine sesleniyoruz. Buyurun kalkınmayı, yatırımı, istihdamı huzuru güveni bu halkın ihtiyaç duyduğu bu MEGA projeleri uygulayarak sağlayalım. Dün yazdığımız gibi biz bu MEGA projelerimizi yazmaya usanmadan devam edeceğiz. Ta ki sorumlu olanlar dürüst bir uygulama anlayışı ve vatandaşa olan utanç duygusu ile hizmete başlayıncaya kadar 2012 Hakkari’nin kalkınma, hizmet ve yatırım yılı olması umut ve dileği ile…

 

 

Bu yazı toplam 2400 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim