• BIST 9814.75
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

Çukurca'da sağlık taraması

Çukurca'da sağlık taraması
Hakkari’nin Çukurca ilçesine 40 kilometre uzaklıkta bulunan Üzümlü köyünde sağlık taraması yapan Dr. Cem Çimen, vatandaşlarla Kürtçe sohbet ederek şikayetlerini dinliyor.

Birçok doktorun gitmek istemediği, gidenlerin de kısa sürede tayin isteyerek ayrıldığı Irak sınırındaki Çukurca’da gönüllü olarak hizmet veren Doktor Cem Çimen, özverili çalışmaları ile bölge halkının gönlünde adeta taht kurmuş.

Erzincanlı olan ve aldığı tıp eğitiminin ardından yaklaşık bir yıl önce atandığı Hakkari 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğünden görevlendirmeyle gönüllü olarak Çukurca Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapmaya başladı. İlçe merkezindeki her gün onlarca hastayı tedavi eden Çimen, sınır köylerini de ziyaret ederek vatandaşları sağlık taramasından geçiriyor.

Köy köy gezerek hastalarla yakından ilgilenen, yanına gelenleri Kürtçe ‘hun xerhatın’ (Hoş geldiniz) diyerek karşılayan Çimen, Türkçe bilmeyen vatandaşlarla da Kürtçe iletişim kuruyor. Kürtçe konuşarak ve hastalarının sıkıntılarını da Kürtçe dinleyen Doktor Çimen, bölge halkının gönlünde adeta taht kurmuş.

Doktorun Kürtçe konuşmasına şaşıran Leyla islimli yaşlı kadın, “Ben hayatım buyunca ilk defa Kürtçe konuşan bir doktorla karşılıyorum. Hep hastane gittiğimiz zaman Türkçe konuşuyorlardı. Fakat derdimizi hiç anlatamıyorduk ve tercüman geliyordu. Tercüman bazen eksik anlatıyordu, ama şimdi ise rahat bir şeklinde bütün hastalıklarımı anlatıyorum ve o da beni anlıyor. Allah başımızda eksik etmesin” dedi.

Çukurca’nın dağlık bir yapıya sahip olması nedeniyle köylerde yaşayan vatandaşların her zaman ilçe merkezine gidemediğini anlatan Doktor Çimen, bu nedenle de zaman zaman köyleri ziyaret ederek vatandaşları sağlık taramasından geçirdiklerini ifade etti. Çimen, “Birçok köyde insanlar Kürtçeden başka bir dil bilmiyor. Kürtçe bildiğim için insanlarla bu dilde konuşarak onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Buradaki hastalar kedilerini en iyi Kürtçe ifade ediyorlar. Daha önce bazı sıkıntılar oluyormuş.

Kürtçe bilmeyen doktor arkadaşlarımız vardı. Burada zorlanıyorlarmış. Bazı Kürtçe kelimelerin Türkçeye geçerken anlamlarını kaybediyor. Şimdi biz hastalarımızla daha iyi anlaşıyoruz. Kürtçe konuşuyoruz.

Buradaki insanları çok seviyorum, çok iyi anlaşıyorum. Ben burada tüm doktor arkadaşlarıma sesleniyorum, buraya gelin. Burası her yerden daha iyidir. Buranın insanları kadir kıymet biliyor. Mümkün olduğu süre içerisinde bunlara hizmet edeceğim''şeklinde konuştu. HaberB Necmi Ertuş (İHA)

 


 

Bu haber toplam 4683 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim