• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Dünyanın en pahalı kahvesi bakın nasıl yapılıyor!

Dünyanın en pahalı kahvesi bakın nasıl yapılıyor!
Dünyanın en pahalı kahvesi Kopi Luwak. Endonezya'da üretilen, Luwak denilen miskkedisinin dışkısının çeşitli aşamalarından geçerek elde edilen bir tür kahve...

Kopi luwak kahvesi, Luwak'ın yani miskkedisinin dışkısından elde edilen çekirdeklerle yapılan bir kahve türü.Miskkedisinin yediği ve kısmen sindirdiği, daha sonra da dışkıladığı kahve çekirdeklerinden elde ediliyor. Bir fincan kopi luwak'a (bu kahveye bu ad veriliyor) ABD'de 80 dolar kadar fiyat biçilebiliyor.

Güneydoğu Asya'da ve Sahra-altı Afrikası'nda bulunan miskkedisi, maymunun uzun kuyruğuna, rakunun yüzüne ve çizgili bir gövdeye sahip.

Kahve meyvesi, mango ve diğer meyvelerin yanı sıra böcekler ve küçük sürüngenlerle de beslenen, ve leoparların, büyük yılanların ve timsahların avları arasında yer alan miskkedisi besin zincirinde önemli bir yer tutuyor.Dışkılamadan sonra toplanıyor.

Özenle temizlenen çekirdekler, daha sonra fırına atılıp kavruluyor. Sonrasında havanla dövülüp ufalanıyor.Sonra öğütülüyor. Suyla demleniyor.

Dipten dipten iyice karıştırılarak, içime hazır hale geliyor. Tadı nasıl acaba diye merak edenlere; aslında bizim türk kahvesine yakın bir tat, içimi daha yumuşak ve bol telveli.Misk kedileri normalde böcekten meyveye kadar birçok şeyle beslenirler.

Fakat üretim için yetiştirilen Luwak'ların beslenme alışkanlığına çok dikkat edilir.Kahve çekirdeğinden başka hiçbir şey yemeyen, bu nedenle sağlıksız ve hareketsiz bir yaşama mahkum olan miskkedileri, obezite sorunu yaşıyor. Kafeinin yarattığı enerjiyi, telden zeminde atamayan hayvanlar sürekli acı çekiyor.

Bu sebeple oldukça agresif oluyorlar. Kafeslerinde yaklaşmayın dokunmayın gibi ibareler bulunuyor.Miskkedisi kahvesi ticareti başlangıçta bu hayvanlar için olumlu sonuçlar doğurdu.

Endonezya'da ticari meyve tarlalarına dadanan Asya palmiye miskkedisi genelde bir bela olarak görülüyordu; dolayısıyla kopi luwak endüstrisinin gelişmesi, yerel halkın bu hayvanları değerli dışkıları nedeniyle korumasını sağladı. Sindirim enzimleri kahve çekirdeklerindeki proteinin yapısını değiştiriyor, böylece asit oranı bir ölçüde kayboluyor ve daha yumuşak bir kahve ediliyor.

Ancak miskkedisi kahvesi bilinirlik kazanınca ve Endonezya, yaban hayatına yakından tanık olmak isteyen daha çok turist ağırladıkça daha fazla sayıda yabanıl miskkedisi kahve plantasyonlarındaki kafeslere tıkıldı.

Bu durum miskkedisi kahvesi üretimi kadar bu canlılara yakından tanımak isteyen turistler nedeniyle de kârlı bir hal aldı. Basından

Bu haber toplam 3430 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim