• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Şemdinli'deki patlamanın ardından

Şemdinli'deki patlamanın ardından
Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde, hükümet konağı ve emniyete yönelik bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda zarar gören esnaf, iş yerlerindeki zararı onarmaya çalışıyor.

Önceki gün akşam saatlerinde yaşanan bombalı saldırının ardından bölgeye gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri incelemelerde bulundu.

İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan Şemdinli Esnaf ve Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muharrem Tekin, “Öncelikle başta Şemdinli olmak üzere bütün esnafa geçmiş olsun. Önceki akşam bulunduğumuz alanda bomba yüklü bir araç infilak oldu.

Patlama sonucunda bizim yerinde yaptığımız tespitlerde esnafımıza ait 160 iş yeri zarar görürken, onlarca ev ve kamu kurumu binası zarar görmüştür. 20 iş yerimiz kullanılamaz halde olup, bütün malzemelerinin yandığı tarafımızca tespit edilmiştir.

Yaşanılan patlamada iş yerlerinin kapalı olmasıyla büyük bir facianın eşiğinden dönülmüştür. Bazı cam kırıklarından yaralanan vatandaşlarımız var. Çoğu vatandaşımız yaralarını kendi imkanlarıyla sarmıştır" dedi. 

30 yıldır süren sorunun hem sonuçlarını hem de bedelini verdiklerini anlatan Tekin, şunları söyledi: "Bunun bir an önce son bulmasını ve iki tarafın mutlak suretle çatışmasızlık sürecini yine devam etmelerini, çözüm sürecini bir daha konuşulmalıdır.

Halkın artık bunu kaldıramayacak bir noktaya geldiğini belirtmek istiyorum. Bu halk bunu hak etmiyor ve kaldıramıyor. Buradan başta zarar gören esnaf olmak üzere herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” 

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir ise, 160 esnafın zarar ve ziyanı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Temennimiz odur ki inşallah bir daha bu acıların yaşanmaması. Çok şükür burada herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır.

Sadece bir mal kaybı yaşanmış olup bu da esnaf açısından çok acı bir olaydır. 30 yıldır bir çatışma sürecini yaşamaktayız. Biz bu son iki yılda bayağı umutlanmıştık.

Tekrar artık her ne sebeple yeniden yeşermeye başlamış olsa bile ben umutluyum tekrar güzel günler gelip bu yaşanılanlar son olur. Tüm halkımıza ve esnafımıza geçmiş olsun. Allah tekrar bu acıları yaşatmasın.”

“BU TAMAMEN HALKA YÖNELİKTİR”
Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı da, çok vahim bir durumla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Şemdinli 2005 yılında da tekrar böyle bir bombalama olayı yaşamıştı.

Doğrusu esnafın bulunduğu bir muhitte halkın yaşandığı alanlarda böyle patlamaların gerçekleştiriliyor olması tamamen halka yönelik olduğunu ve insanlık suçu olduğunu vurgulamak istiyorum.

Elbette Şemdinli bu yarasını saracak ve üstesinden gelecektir. Halkımız bu konuda duyarlıdır, inançlıdır, başaracaktır. Esnafımız onca zahmetlere rağmen biriktirmiş olduğu sermayesini yeniden yaşatacaktır" dedi.

Sonuçta burada bir yaşam savaşı olduğunu anlatan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak oynanılan oyunlar, çevrilen dolaplar artık halkımızın canına tak etmiştir. Devlet bu durumlara yönelik öncelikli önlem alması gerekmektedir.

Halkın güvenliği, esnafın can ve mal güvenliğini sağlamakla yetkilidir. Bunu yapamıyorsa halka ve esnafa karşı bir öz eleştirisi vermesi gerekiyor. Biz yıllardır kıt kanaat devletin vergilerini vermeye çalışırken, bunun karşılığında bu olmaması gerekir.

Bunun karşılığı bizim can ve mal güvenliğimizin olması gerekmektedir. Ne Şemdinli ne de Türkiye halkı bunu hak etmiyor. Bir an önce bu meseleye çözüm getirilmesi gerekiyor. Yaşanılan bu durumla ilgili esnafımız için bütün hukuki süreçleri başlatıp takipçisi olacağız.” Ahmet Kavak (İHA)

semdinli-m-005.jpg

Bu haber toplam 4928 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim