• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Şemdinli'ye yeni su kaynağı

Şemdinli'ye yeni su kaynağı
Şemdinli için yeni su kaynağı için çalışmalar başlandı.

Şemdinli ilçesinde son zamanlarda artan nüfus nedeniyle yaşanan Su sıkıntısını gidermek isteyen Belediye, daha önce belirlediği ve ilçenin 30 yıllık su sorununu karşılayacak su kaynağının şebekeye dahil edilmesi için çalışma başlattı.

Daha önce Köy sakinleriyle bir araya gelen Belediye Başkanı Seferi Yılmaz ve beraberindeki heyet, su kaynağı için ilk önce köyde köylüler ile görüşüp daha sonra su kaynağının yeri tespit edilmişti. Heyet ve beraberindekilerin su kaynağının tespitinden sonra köylüler ile yapmış olduğu görüşmelerin ardından su kaynağının düzenlenmesi için iş makineleri çalışmalara başlandı.

İş makinelerinin bölgeye aktarılması ve çalışmaların yapıldığı bölgede gazetecilere açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Yılmaz, ilçeye 30 yıl yetecek bir su kaynağın getirme çalışmalarına başlandığını söyledi.

Yılmaz, “Uzun zamandır Şemdinli'nin su sorunu mevcuttu. 2005 yılında yine Tanyolu(Gelişim)'da belirli su kaynakları test edilerek o dönemin belediye başkanı tarafından belediye başkanının kattığı ve o dönemde Şemdinli'yi ziyaret eden Başbakan Tayip Erdoğan ve ekibi ile birlikte Şemdinli'nin su sorunun çözme noktasında önerileri olmuştu başbakana. Tabi ki o dönemde Şemdinli de yaşanan büyük bir olay vardı.

Şemdinli olayları 2005 9 Kasım olayları Umut kitap Evinin bombalanması o dönemde Halkında çok farklı talepleri vardı çetecilere karşı büyük bir mücadelesi genişlettirilmişti, Çetecilerin açığa çıkarttırılması noktasında talepleri vardı. Bu taleplerin gözerde edilmesi açısından hizmet alanda sosyal alanda hangi sıkıntıları var olduğunu öne çıkarmaya başladılar. Şemdinli de O dönemlerde gerçekten bir su sıkıntısı vardı. Tabi dönemin Belediye başkanı su sıkıntısı talebinde bulunmuştu ve devlet su işleri tarafından kısmide olsa bu kaynaklardan getirilen su ile giderilmiş oldu.

Aradan geçen dokuz yıllık bir süre içerisinde Şemdinli de büyük ölçüde hızla nüfusun artmasıyla birlikte su sıkıntısı baş göstermeye başladı. Bizde 2014'te bu sıkıntının daha fazla sürmemesi için Tanyolu (Geleşım) köyü sakinleriyle bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantı sonucunda köy sakinlerini ikna ederek bu kaynaktan su almaya karar verdik. İşte görüldüğü gibi iki gündür.

Sayın Valimizin de bu iş aracını da bize tesir etmesiyle Şemdinli'ye yeni bir su borusu ile kaynağını güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu ne kadar sürer bilmiyoruz. Ama en kısa zamanda bu su kaynağımızı ilçemize yetiştireceğiz. Tabi bunu da unutmamak lazım Belediyemizin imkanları son derecede kısıtlıdır."

"Şemdinli'ye 30 yıl yetecek su sorunu çözülecek"

Yani bu su kaynaklarını ihaleye verip farklı giderlerin önüne geçilerek ve bu ödemeleri karşılamak mümkün olmadığı gibi bunu için kendi imkânlarımızla bu çalışmaları ve giderleri karşılamaya çalışıyoruz. Mevcut boru ihtiyaçlarımızı da Van büyük Belediye başkanlığı ve Diyarbakır Büyük şehir belediyesi Kayapınara belli dosyalar verdik bunların giderleri karşılanması için henüz karşılanmış değil umarız en kısa zamanda bu ihtiyaçlarımız da karşılanır ve bunu belediyelerimizden aldığımız katkıyla ve bu iş makine ile ekipmanla belediye çalışan ve su işleri çalışan arkadaşlarla birlikte en kısa bir süre içerisinde bu suyu en kısa bir sürede Şemdinli'ye ulaştırmaya çalışacağız.

Yılmaz Eğer bu su kaynakları düzgün bir şekilde kullanılırsa, Fuzuli harcanmasa Şemdinli'ye rahat bir şekilde 30 yıl yetecektir. Tabi bu kaynakla birlikte burada bulunan dağların eteklerinde su kaynakları imkânlarımız ele verdikçe bu kaynakları da ilave yaparak daha uzun bir su ihtiyaçlarımız giderilmesi için çalışmalarımız devam edecektir diye konuştu.

Belediye başkanı ile birlikte çalışmaları takip eden ve Kürtçe konuşan BDP Şemdinli ilçe başkanı Davut Evin ise, " Biz BDP ilçe örgütü Demokratik özerliği esas alarak bütün kurumlarımız ve bundan önce köylüler ile bir görüşmemiz oldu. Bu görüşmenin ardından bir uzlaşma sağlandı. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz ilçenin içme suyuna katacağımız bu yeni su kaynağı için ve bu yeni çıkardığımız su kaynağının Şemdinli için 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacağını umuyoruz." diye konuştu. Yüksekovagüncel

Bu haber toplam 3327 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim