• BIST 10270.17
  • Altın 2392.858
  • Dolar 32.3644
  • Euro 34.7852
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

DERNEK KURMAK VE KAPATIRMAK NE KADAR DA KOLAYMIŞ

Mesut Keskin

 Ülkede Dernek açmak dernekçilik önemli bir risk taşır bilhassa son dönem bir takım derneklerin kendi faaliyetlerinin dışına çıkarak usulüne uygun olmaya işler yapması bu konuyu daha da işin içinden çıkmaz bir hale getirmiştir. Elbette lafım görevlerini layıkıyla yapan STK ve temsilcilerine değil çünkü şu gerçeği yadsımamak gerekir ki bu ülkede insan haklarına  dair sosyal devlet anlayışı olgusunu yeniden biçimlendiren veya eksik yönlerini tamamlayan en önemli etken işini en iyi yapan dernekler ve derneklerin oluşturduğu STK hareketleri olmuştur.

 Geçen hafta HAKKARİHABERTV sitesinde geçen bir haberi bir çoğunuz okumuşsunuzdur.Altı nokta Körler Derneği Hakkari Şubesi Maalesef  Kapatıldı kapatılma nedeni herhangi bir usulsüzlükten falan değildi kapatılma nedeni Görme Engellilere yönelik herhangi bir sosyal aktivitenin olmamasıydı. Ne yazık ki 2006 yılından bu yana bu şubenin varlığından görme engelliler dahi haberdar değillerdi. Söylediklerim yanlış anlaşılmasın bu konu Altı Nokta Görme Engelliler derneği başkan yada yöneticileriyle ilgili değil ben yinede o arkadaşlarımı bu medeni cesaretlerinden dolayı kutluyorum çünkü onlar bu derneğin son zamanlarına kadar da devam etmesi için gerçekten de ellerinden gelenini yaptıklarına bizzat ben şahit oldum  ancak bu fedakarlığı gösteren yönetici arkadaşlarımın hizmet sunmaya değil daha çok hizmet almaya ihtiyacı olan insanlardı.Bu derneğin  kapatılmasında asıl suçu olan zihniyet memleketimizde dernek şubelerini açmaya hevesli sonradanda başa getirdiği insanlara sırtını dönen  ve bunu toplumlarda reklam aracı olarak kullanmaktan müthiş zevk alan zihniyettir.

 Keza bende aynı durumla karşılaştım bana da hiçbir şey sorulmadan bu görev verildi bende konudan çok uzaktım ancak şikayetçi değilim çünkü görevi aldığım 2004 yılından bu yana Bedensel Derneği Başkanı olarak önemli faaliyetlere projelere çalışma arkadaşlarımla beraber imza attım ve dışardan da hiçbir destek de almadım ancak diğer şube başkanı  arkadaşlarım maalesef bu kadar şanslı değillerdi zaten diğer engelli derneklerinin de kaderi Altı Nokta Körler Derneği Hakkari Şubesinden farklı değil ilerde gözlemlerinizden kaçmayacaktır çünkü o derneklerde kapatılmaya mahkum ve teker teker kapatılacaklar ve bununda sorumlusu aynı zihniyet.

  O zihniyetin düşüncesinde hep şu yargı ön planda olmuştu ‘'BİR DERNEĞİ OLUŞTURMAK ZOR KAPATMAK KOLAY ‘'eskiden bende bu fikre ortaktım ancak şimdi bunun zorluğunu gördükçe deneklerle ilgili şu düşünceyi benimsedim ‘'DERNEK KURMAK ÇOK KOLAY KAPATILMASIDA KOLAY ANCAK ZOR OLAN O DERNEĞİ HAKKIYLA YÜRÜTMEK" Bu konuda eminim sizlerde bana katılacaksınızdır. Bir derneği kurmak isterseniz yedi gönüllü bulun ve kimlik fotokopilerini toplayın işte size dernek, aynı derneği kapatmak mı istiyorsunuz toplatın o derneğin evrak ve defterlerini tutun bir tutanak işte buyurun derneği başarıyla kapatınız. Ancak o derneğin görev ve sorumlulukları çerçevesinde ihtiyaç sahibi insanlara bir şeyler sunmak isterseniz maalesef bu dernek kurup kapatmak kadar kolay değil. Ben şahsım adına bir dernek kurma girişiminde bulunursam öncelikle şu kriterlere bağlı olarak çalışmalarımı başlatırım.

    1 HEDEF KİTLE VE SORUNLARI

      2.ÇALIŞMA GURUBU BU GÖREVİ NE KADAR ÖNEMSEDİKLERİ VE YETERLİLİKLERİ.

      3.SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

     4.VE EN ÖNEMLİSİ ASLA HEDEF KİTLEYE VE ÇALIŞMA GURUBUNA SIRTIMI DÖNMEM ÜSTÜNE ÜSTLÜK BUNUDA    REKLAM PROPAGANDASI YAPMAM.

  Ülkemizde binlerce dernek var hatta KANARYALARI KORUMA derneği bile var ama kaçı görevini yerine getiriyor kaçı da dernek adı altında başka işler yapıyor o da hem meçhul hem aşikar.Dilerim başka dernek şubeleri sahipsiz oldukları için kapatılmaz ve birileri de sırf ön plana çıkmak için başka insanların sıkıntıların kendine meze yaparak onları basamak yaparak bir yerlere gelme çalışmak için iştahlanmaz.

        

                                                                          

                                                                      

Bu yazı toplam 15186 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim