• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 10 °C

Eski kurt ile söyleşi

Murat Taş

 Değerli okurlarım Yazı dizimize olan ilginin yoğunluğundan dolayı sizlere teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Gerçekten de işin acemisi olan bu iki kardeşinize sizlerden gelen ilgi bizleri bu işe daha da bir dört elle sarılmaya teşvik ediyor.

Bu haftaki söyleşimizi Hakkâri futbolunun eski duayenlerinden ve Hakkâri ASKF başkanı Mahmut AŞKAN’ la yaptık. Simit  sarayında oldukça sıcak bir havada geçen sohbetimizde bir ben, bir Necmi hocanın sorularıyla şekillendirmeye çalıştık;

Kendinizi tanıtabilir misiniz, Mahmut AŞKAN kimdir?

1964 Hakkâri doğumluyum. Hakkâri Lisesi mezunuyum. Halen İl Milli Eğitim müdürlüğünde  memur olarak çalışmaktayım. Evli ve 5 çocuk babasıyım. Ayrıca halen Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu başkanlığı görevini yürütmekteyim.

mahmut-askan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

(Mahmut AŞKAN Ve Rahmetli Lokman ELMAS)

Futbola başladığınız ilk yıl ve ilk takımınız hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Kendimi bildim bileli futbolun içindeyim. İlkokulda okurken ben, Süleyman KAYA, Salih ERTUŞ, Resul KAYA gibi arkadaşlarla Cumhuriyet ilköğretim okulunun bahçesindeki karları ezerek top oynardık. Futbol herkeste olduğu gibi bizim içinde bir tutku bir aşktı.

 Hakkâri futboluna ne gibi hizmetleriniz oldu bizle paylaşır mısınız?

Hakkâri futboluna Sümbül sporda futbolcu olarak başladım. Daha sonra Hakkari Gençler birliğinde oyuncu ve Hakkari spor da yardımcı antrenör olarak 12/13 yıl hizmet ettim. 2001 den sonra futbolu bıraktım. 2010 yılında ASKF başkanlığına geçerek tekrar futbol dünyası içine girdim ve halen bu görevi yürütmekteyim.

eski-sporcular.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

1987/1988 Hakkâri Gençler Birliği Spor(Ayaktakiler: Serhat, Yalçın, Mustafa, Naif, İbrahim, Bülent, Bahattin, Aysal Oturanlar: Büyük Mahmut, Küçük Mahmut, Hasan, İsa, Necdet)

 Askf Nedir, Açılımını Okurlarımız İçin Yapar Mısınız?

ASKF, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu anlamına gelmekte. Spor kulüplerinin federasyonlarla olan iş ve işlemlerini yürüten, kulüplerle federasyonlar arasında bağ kuran bir nevi köprü görevi yapan ayağıdır.

Hakkâri futboluna bakışınız nedir, futbolda istenilen başarıyı neden bir türlü yakalayamıyoruz?

Hakkâri futboluna bakışım şu; ilk önce tüm kulüplerin birlik ve beraberlik içinde bir dayanışma içine girmesi lazım. Daha sonra ortak, bir payda da kulüplerin birleşmesi lazım. Akabinde tesisleşme ve alt yapıya önem verilmesi lazım.

Futbolda başarısızlığımızın en büyük nedeni ekonomik yetersizlik ve tesisleşmedir. Bunu sağlamanın yolu büyüklerimizden geçmektedir. Valilik, Belediye, Özel idare ve Rektörlük gibi kurumlarımızın imkânlarını gençlerin hizmetine sunmak üzere bu işe bir an önce bir el atması lazım. 

 eski-sporcular-2.jpg

 ( Hakkâri’nin Profesyonel lige çıktığı ilk yıl ) (Kaleci Serhat, Ant. Salih YILDIZ, Resul KAYA, Hamdi DEMİROĞLU, Mahmut AŞKAN,  İlhami KAYA)

 İlçe takımlarımızla ilgili düşünceleriniz nasıl?

 İlçe takımlarımızın en büyük eksiği tek takımla lige katılmaları. Yüksekova ve Şemdinli ilçelerimizin amatör lige mutlaka birden çok takımla katılmaları gerekir. Tek takımlı olmaları lige katılan takım sayısını azaltmakta ve tek takımın en büyük dezavantajı olarak bir çok yetenekli futbolcunun sahalardan uzak kalmasıdır. ASKF olarak ilçelerimizden daha çok takımın gelecek yıl lige katılmaları konusunda teşvik edeceğiz

Çukurca ilçemizden bir futbol takımının olmayışı hakkında ne diyeceksiniz?

Çukurca da takımımızın olmayışı normal bir durum, çünkü tesis ve sahaları yok. Ayrıca orada gençliği futbola çekecek, gençleri futbola teşvik edecek işin eğitimini almış ve futbola gönül vermiş bir spor adamı yada antrenör de yok. Ama bu bahane olmamalı sonuçta oradakilerde bizim gençliğimiz ve eminim orda da lig de oynamak isteyen bir sürü genç vardır. Askf olarak orada da bir takım kurulması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

2011/2012 Yılı amatör ligimiz hakkında ki düşüncelerinizi ASKF başkanı olarak  alabilir miyiz.

Bu yıl ligimiz bence oldukça zevkli geçti, son yılların en zevkli yılı oldu. Bunda futbola gönül vermiş genç, işin eğitimini almış taze insanların takım kurarak lige katılan takım sayısını arttırması ve şampiyonluk mücadelesine ilk yılda girmeleri etkili oldu. Böylece hem ligimize renk geldi hem de oynan maç sayısı arttı inşallah gelecek yıllarda daha çok katılımlı bir lig yapacağız. Askf olarak bu amaçla hizmet eden tüm kulüpleri, yönetimlerini, teknik adamlarını ve futbolcularını kutluyorum. Askf olarak hedefimiz gelecek sezon çok daha katılımlı bir lig ve daha renkli bir futbol camiası oluşturmak.

Bu sene ligimiz hem geç başladı hem de 2. Devre geç başladı bu konuda görüşleriniz nedir?

Ligimizin geç başlamasının en büyük nedeni sahamızın geç yapılması ve yoğun kar yağışı nedeniyle sahanın sürekli karla kaplı olmasıdır. Önümüzdeki yıl tedbirlerimizi alarak bu aksaklıkların en az seviyeye indirmeye çalışacağız.

ASKF olarak futbol dışında hangi branşlardan sorumlusunuz?

Futbolun dışında bizi bağlayan basketboldur. O da sadece lisansların yapımında evrak imzalamamızdır. Diğer spor branşlarından da sorumlu Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğüdür. Ama diğer branşları da mutlaka aktif ve canlı tutmamız lazım. Bunun içinde tüm kurumların koordineli olması lazım. 

eski-sporcular-3.jpg

1989 -1990 Yılı Hakkâri Gençler Birliği Spor) Ayaktakiler: Serhat, Mustafa, İsa, Abdurrahman, Bahattin, Mahmut Oturanlar: Bülent, Bene, Mahmut, Metin, Aysal

 Hakkâri Spor ruhunu tekrar nasıl yakalayabiliriz.

 Hakkâri spor ruhunu tekrar yakalamamızın imkânı elbette var. Bunun için kulüplerimizin halkla, esnafla, iş adamlarıyla bütünleşmesi lazım. Ancak esnaf ve iş adamlarımızın da ekonomik olarak iyi bir düzeyi yakalaması lazım ki futbola desteklerini arttırabilsin. Sonuçta günde 50 TL. Kazanamayan esnafımız var. Ekonomik olarak belli bir düzeyi yakalayan iş adamlarımızın da kulüplere maalesef yeterince destek olmuyorlar, bu da ayrıca bir sorun ve bizleri üzmektedir.

 Futbol yaşantınızda unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?

 Hiç unutamadığım anım, Hakkâri spor olarak Cizre de oynadığımız maçtır. O zaman Hakkâri spor da yardımcı antrenördüm. Berabere kalmamız yâda yenilmemiz Siirt Jet-Pa sporun işine geliyordu.  Maçın 116. Dakikasına kadar öndeydik. 116 dk. Da yediğimiz beraberlik golü ve ardından yediğimiz dayak unutamadığım anımdır.

 eski-sporcular-4.20120604111520.jpg

(1991/1992 Sezonu. Hakkâri Belediye Spor 3.Ligden bir anı) ayaktakiler: Mahmut, Nurettin, Bahattin, Şahin, Davut, Ersen, Celal oturanlar: Remzi, Mustafa, Selahattin, Ekrem, Adnan

Hakkârili futbol severlere ve kamuoyuna mesajlarınız neler olacak?

Onlara önerim, ilk önce birlik ve beraberlik ekseninde tam bir dayanışma içinde hareket etmeleri. Futbolu bir amaç olarak değil, gençliği kötü alışkanlıklardan korumayı amaçlamada ve onları topluma iyi bir birey, iyi bir vatandaş olarak kazandırmada araç olarak görmeliyiz. Sonuçta muhatap olduğumuz ve bu işi icra ettiğimiz hedef kitlemiz gençliktir. Onlara en güzel, en doğru şekilde eğitim vermeliyiz.

Son olarak şunu da unutmamak gerekir ki, spor barış, dostluk, kardeşliktir. Sporun dili, dini, rengi, cinsiyeti yoktur. Bu işe bu ruhla sarılırsak bu işi severek yaparsak hem bireysel olarak bu işten zevk alırız hem de gençliğimize en güzel şekilde hizmet etmiş oluruz.

Son derece keyif aldığımız bu sohbetten dolayı Mahmut abimize sonsuz teşekkürlerimizi sizler adına sunarak söyleşimizi bitirdik. Mahmut abi söyleşi boyunca uzun zamandır içini kamuoyuna dökmeyi bekleyen inanılmaz içten bir edayla sorularımıza cevap verdi. Kendisine bu iten cevaplarından dolayı tekrar teşekkür eder. Bir sonraki söyleşimizde görüşünceye kadar Allaha emanet olun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Bu yazı toplam 10718 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 26
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim