• BIST 10015.99
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

İL MÜFTÜMÜZDEN TAZİYELERE İNCE AYAR!

Hakan Taş

İsmail Fakirullah kısa bir süre önce ilimize İl Müftüsü olarak atandı. Kısa süre içerisinde kendini her kesime sevdirdi. Giyimi, duruşu, söylemi, sohbeti, vaazı, gülüşü, hoşgörüsü, beyefendiliğiyle dikkat çekerek halkın adeta sevgilisi oldu.

“Gelen gideni aratır” sözünü de boşa çıkartarak Müftülüğü örnek kurumlar hizasına getirtti. Geçen Cuma günü Gazi Mahallesi H. Cemil Onay Camisinde valimiz sayın İdris Akbıyık’ın da hazır bulunduğu cemaat seslendi.

İl Müftüsü Fakirullah; “Kültürümüze, değerlerimize elbette sahip çıkacağız. Aşiretsel bölgelerde bazı mecburiyetler var olsa da halkı zora sokan her türlü kuraldan vazgeçmeliyiz. Ayda sadece taziye yemeği için harcanan para 3 trilyon 600 bin liradır. Taziye yemeği konusunda herkesi rahatsız eden bir külfet mevcuttur. Orada üç gün boyunca yüzlerce kişiye kavurma ikram etmek hoş bir durum değil. Ölü evine, yakınlarına destek sunmak dini bir vacibedir.

Aile ve aile fertlerine yemek götürülür veya yemeğe davet edilebilir. Lakin taziye boyunca yüzlerce kişiye ikram edilen yemek israftır. Bize gelen bilgiye göre maddi durumu zayıf olan bir çok aile yemek şirketlerine olan borçlarını ödeyemez durumdalar. Hem yakınını kaybedeceksin, hem büyük acı yaşayacaksın, hem de misafirlere yemek ısmarlayarak borca gireceksin.

Vefat eden kişinin yakınları tarafından yemeğin tamamı ödenmiyor. Toplana para ile destek veriliyor, geri kalanı aile ödemek zorunda kalıyor. Kimse bizi yanlış anlamasın. Gelenek ve görenekleri yaşatmak hepimizin görevidir. Fakat taziye yemeği kuralını değiştirmek bizim elimizde. Allah tüm ölmüşlerimize rahmet eylesin” dedi.

İl Müftümüzün açıklamaları camiyi dolduran cemaati de memnun etti. Bu söylem kısa süre sonra kente yayıldı ve Müftüye destek çığ gibi arttı.

Önerim şudur, il müftümüz bir camimizde bu önemli konuya açıklık getirdi ama yetmez. Her hafta değişik bir camiye giderek, namaz öncesi ve sonrası mahalle sakinleriyle de istişare ederek fikir alış verişinde bulunmalıdır. Daha sonra da mahalle temsilcileri, kanaat önderleri ve muhtarlarla sayın valimiz başkanlığında büyük bir toplandı tertiplenerek karara bağlanmalıdır.

İkinci bir önerim de Belediye Başkanımız İdris Akbıyık’a dır. Minarelerimizde okunan selalar her kesime duyurulmuyor. 90’lı yıllarda sela ve tüm duyurular belediye tarafından yapılırdı. Sela duyurusu il müftülüğümüzden alınarak belediyeye aktarılmalıdır. Belediyeler bünyesindeki ilan kurumları mevcut olup güçlü teknik cihazlara sahiptirler. Bundan böyle sela duyurularının belediyemiz tarafından yapılmasını öneriyorum.

Taziye yemeği bir çok ilde belediye tarafından lahmacun ve ayran ikramı yapılarak destekleniyor. Aile ve aşiret yapımız bu uygulamayı uygun görmeyebilir fakat sayın müftümüzün taziye yemeği konusundaki ince ayarını benimsiyor ve destekliyoruz. Herşey halkımızın huzur ve refahı içindir.

Soyadı gibi “fakir babası” olan Fakirullah’ı bir kez daha tebrik ediyorum…

hakan-tas-010.jpg

Bu yazı toplam 2949 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim