• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

ŞAHESER

İbrahim AÇAR (eğitimci)

Annenin eğitim ve öğretimdeki rolü oldukça fazladır. Bunu şu şekilde ispat edebilirim. Okul öncesi kademesine baba okulu yerine anaokulu denilmektedir. Bu da annenin eğitimdeki rolünü ispat etmede yeterlidir.

Her çocuk anne ve babasının küçük birer minyatürüdür. Öğrenme aktivitesi aile ortamında başlar. Bu öğrenmenin başrolünde de anne vardır. Çocuk zamanın büyük bir bölümünü annesi ile geçirir. Anne çocuğu için ilk rol modeldir. Hayatı ilk öğreten annedir. Yani bebeğin ilk “öğret” meni annesidir. Annenin çocuğuna olan bakımı, ilgisi, hayata hazırlama biçimi bebek için dönüm noktasıdır. Birçok uzmanın üzerinde durduğu nokta da budur.

İlgilenilen ve ihtiyaçları zamanında karşılanan bebekler hayata daha erken adapte olurken; ilgilenilmeyen ve ihtiyaçları zamanında karşılanmayan bebekler ise adaptasyonda sorunları yaşamaktadır. Bu da bebeklerin ileriki yaşlarda sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Olumsuz tavırlarla büyütülen bebekler güvensiz, küskün, başarısız birer birey haline dönüşmektedir.

Annenin eğitim düzeyi, sabır ve sevgi durumu bebeğin gelişiminde önemli yer tutmaktadır. Anne davranışları ile çocuğu eğiterek deneyim kazandırır. Çocuklar da bu deneyimleri ileriki yaşlarında ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaktadır. Annenin öğretmiş olduğu bu bilgiler çocuklar için hayati önem taşımaktadır.

Annenin bebeklerdeki etkisine bir örnek daha verebilirim. Birçok insanın bildiği gibi kız isteme durumları için sıkça söylenen bir söz vardır. “Anasına bak kızını al.”

Bu söz de annenin çocuklar üzerindeki etkisi için kanıt olarak kullanılabilir. Tabi tüm yük annede olmasa gerek. Babanın da bu gelişimde rolü vardır. Ebeveynler çocuk yetiştirmede tutarlı olmalıdır. Babalar kızları için uygun erkek modeli, erkek çocukları için ise evin reisi modelidirler. Anne ve babalar çocukları tarafından takip altında olduklarını unutmamalıdırlar. Ortak bir çaba ile yeni bir neslin temellerini attıklarını bilmelidirler. Dediğim gibi çocuklar anne ve babalarının küçük birer minyatürleridir. Kendilerini görmek isteyen anne babalar çocuklarına bakmalıdır. Çünkü çocuklar anne ve babalarının birer bileşeni olurlar. Anne ve babalar için önemli olanlar çocuklar için önemli, anne ve babalar için sıradan olanlar çocuklar için sıradandırlar. Hamura şekil verenler, ondan şaheserler çıkaranlar, sanat eseri üretenler anne babalardır. Her çocuk birer sanat eseri, şaheser adayıdır. Bu adaylar iyi yetiştirilmeyi hak etmektedir.

İyi bir nesil topluma ayak uydurabilen ve gelişimine katkıda bulunabilen nesildir. Her toplumun bu türden fertlere ihtiyacı vardır. İyi bir eğitim almış bireyler geleceğe yatırımdır. Bu yatırım ekonomik bir yatırım olarak da görülebilir. Çünkü eğitimi sayesinde kişi kendi ekonomik bağımsızlığını sağlayacak ve bu şekilde çevresine ciddi katkılarda bulunacaktır. Bu yatırımın temeli de aile içerisinde başlar. Bu temelin çekirdek kısmını oluşturan ise annedir.

Bu yazı toplam 10717 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim