• BIST 9679.8
  • Altın 2487.427
  • Dolar 32.4232
  • Euro 34.4091
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C

YAŞAM BEDEL ÖDETİR

İbrahim AÇAR (eğitimci)

Doğa ceza vermez bedel ödetir. Hayatta olduğu gibi. Yaşam içerisinde yanlış yaparsın ve ileriki zamanlarda bunun bedelini ödersin. Biz de doğa ya da yaşam ceza verdi deriz ve buna hayıflanır dururuz. Aslında, sadece yaşamın içerisindeki yanlışımızın karşılığı olanı yani bedelini ödemiş oluruz.

Ama bu bedel bazen çok ağır olabilmektedir. Ya uzun sürmekte ya da tüm hayatımızı içine almaktadır.

Bu konuya birkaç örnek vermeye çalışalım:

Evinizi kuru dere yatağına yaptığınızı düşününüz. İlk zamanlar bunun oldukça makul bir karar olduğunu düşünürsünüz. Aslında yanlış yaptığınız sadece bir yağmura bakar. Ekstrem bir yağmura! Aşırı bir yağış sonucunda kuru dere yatağı dolar ve su evinizi beraberinde götürecektir. Çünkü su akar yolunu bulur. Olay sonrasında doğanın ceza verdiğini düşünürüz.

Aslında bu sadece bir bedeldir, ceza değildir.Eğimli bir araziye yapı inşa ettiğinizi düşününüz. İlk zamanlar keyfiniz yerindedir. Ancak o yapının bedel ödeme zamanı yakındır. Aşırı yağışlar sonucunda suya doygun hale gelen arazinin kayması sonucu yapınız bedel ödeyecektir.

Buna ceza demeniz yanlıştır. Bu sadece bir bedeldir. Yanlışınızın bedelidir.Tüm bunlar olurken cana zarar gelmesi de kuvvetle muhtemeldir.Ebeveyn olarak çocuğunuza yanlış davrandığınızı düşününüz. Ya çok rahat davrandınız ya da çok baskı kurdunuz. Çocuğunuz artık otorite tanımaz oldu. İleriki dönemde çocuğunuz ile anlaşmakta zorlanıyorsunuz. Bu da söz geçirmede ve otorite sağlamada zorlanmanıza ve bu konuda bedel ödemenize sebep verecektir. Kayıp bir neslin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Günümüzde birçok ailede bu tür durumlar mevcuttur. Öğrencisi ile anlaşamayan veliler yoğunluktadır. Çözümü başka öğretmen ya da kurumda arayan birçok ebeveyn mevcuttur. Çocuğumuz bizleri dinlemiyor belki sizi dinler gibi sözler duymaya başladık. Bu sorun dengeli davranarak ve evde bir otoritenin olduğu hissiyatını vererek çözülebilir. Bunun için sevgi ve saygının temel alınması gerekmektedir.

Suç işleyen insanlar da yaptıklarının bedelini öder. Bu bedel bazen ömür boyu olurken bazen kısa bazen de maddi anlamda olabilmektedir. Suç işleyen kişi yaptığı suçun bedelini ödemek zorundadır. Bu bedelin ismi de sadece ceza olarak geçmektedir. Sınav sonrasında yanlış tercih veren öğrenci de bedel öder.

Bu bedeli tercih verdiği bölümü okumayarak ve birkaç yıl daha hazırlanarak öder. Ya da bir sonraki yıl ciddi puan eksiği ile sınava katılarak ödemeye çalışır. Trafik kuralları düzeni sağlamak için oluşturulmuş hayati kurallardır. Kurallara uyulduğu takdirde kaza olma ihtimali azalırken kurallara uyulmadığı takdirde bu ihtimal artmaktadır. Kurallara uyulmadığı takdirde kişi bu ihmalin bedelini ya canı ya da malı ile ödemektedir.

Doğa ile sosyoloji iç içedir. Doğada olduğu gibi sosyolojide de bedel ödeme söz konusudur. Vermiş olduğum örnekler incelendiğinde ilk bölümde doğaya ait örnekler yer alırken sonrasında sosyolojik olaylar yer almaktadır. Çünkü bu iki alan birbirinin birer parçası ve devamı niteliğindedir. Yaşam bedel üzerine inşa edilmiştir. Bu, adaletin simgesidir. Yanlışın karşılığı olan bedeller insan eliyle verildiği takdirde uygun zaman ve miktarda verilmelidir. Aksi takdirde bu bedelin caydırıcılığı pek mümkün görülmemektedir.(Yasalara uygun) .Doğaya ait bedeller ise yeri ve zamanı geldiğinde kendisi tarafından verilmektedir. Bundan kaçış söz konusu değildir.

İnsanlar yanlış yapa yapa doğruyu bulur. O nedenle bizler yanlış yapacağız. Bundan korkmamak gerekir. Önemli olan bu yanlışların boyutunun büyük olmaması ve başkasının yaşam alanına müdahale etmemesidir. Ancak yanlışımızın karşılığı olan bedelin sorumluluğunu kabullenmek zorundayız.

Bu yazı toplam 16005 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim