• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C

Yüksekova'da 66. yerel gazetecilik semineri,,,,,

Yüksekova'da 66. yerel gazetecilik semineri,,,,,
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung’un (KAS) ortaklaşa düzenlediği 66. Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yapıldı.

Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri, Yüksekova’da Hakkari, Van, Şırnak, Şemdinli, Çukurca ile çevre il ve ilçelerden gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Roza Kafe’de seminerin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş yaptı.

Seminere, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, TGC Başkan Yardımcısı Dr. Recep Yaşar, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı,

TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, TGC Yönetim Kurulu Üyesi-CNN Türk muhabiri Göksel Göksu, Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak, Gazeteci-yazar Oral Çalışlar, Foto muhabiri Bünyamin Aygün, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Hakkâri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Engin Önal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Ayrıca Yüksekova Kaymakamı Yasin Tikdağ da seminere katıldı.

“GAZETECİLER SAVAŞ DİLİNDEN UZAK DURMALI”
TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptığı konuşmada, “Türkiye güç günlerden geçiyor ama barışa da çok yakın bir dönemde. Bu ayrımcılığa karşı büyük bir umut. Gazeteciler de haberde barış dili kullanmalı. Nefret söyleminden, şavaş dilinden uzak kalmalı” dedi.
Yüksekova Kaymakamı Yasin Tikdağ, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne semineri Yüksekova’da düzenlediği için teşekkür ederek, bölgedeki sorunlara değindi. Tikdağ, “Bugünlerde çokça üzerinde konuştuğumuz süreçlerin çok daha faydalı bir şekilde yürüyeceğini ümit ediyoruz. Bu kapsamda TGC'nin yaptığı etkinliğin de çok faydalı olacağını belirtiyorum” dedi.

“ETİK İLKELER BİZİM YOL HARİTAMIZI BELİRLİYOR”
Seminerin birinci oturumunda TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilik etik ilkeleri” başlıklı konuşması yaptı. Güneş, şunları dile getirdi: “Gazetecilere mesleklerini yerine getirirken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önderliğinde hazırlanan Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi mutlaka dikkate alınmalı. Gazeteci; barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur.

Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz.

İçinde bulunduğumuz dönemde gazetecinin nefret dilinden uzak bir gazetecilik yapmasına çok ihtiyaç duyuyoruz.” Yüksekova Haber Gazetesi Köşe Yazarı İrfan Sarı’nın yönettiği birinci oturumda TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı “Haber yazım tekniği”, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük “Haber ve Hukuk”, TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı ise haber yazım tekniği konusunda gazetecilere bilgi verdi.

TGC-KAS 66’ncısı Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Seminerin ikinci oturumu da yoğun ilgiyle devam etti. Başkanlığını Yüksekova Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Necip Çapraz’ın yaptığı ikinci oturumda; gazeteci-yazar Oral Çalışlar “Barış Dili ve Gazetecilik”, TGC Yönetim Kurulu Üyesi-CNN Türk muhabiri Göksel Göksu “Çatışma Bölgesinde Gazetecilik”, Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Bünyamin Aygün “Çatışma Bölgesinde Foto Muhabirliği” konularını ele aldı.

“MUHABİRİN EKİPMANI ÖNEMLİ”
Yüksekova’ya yıllardır geldiğini aktaran Bünyamin Aygün, bu bölgede çalışan meslektaşlarının karşılaştığı zorlukları yakından bildiğini ifade etti. Aygün, deneyimlerini meslektaşlarıyla şöyle paylaştı: “Burada deneyimlerimi aktarmak hem benim için büyük bir gurur hem de bir görevdir. Çatışma bölgesini, burada gazetecilik yaptığınız için biliyorsunuz. Çatışma bölgesinde muhabirin ekipmanı çok önemli. Silahı çağrıştıracak hiçbir şey olmamalı.

Bıçak dahil. Çünkü siz başka bir ülkeye, sizin gazeteci olduğunuzun bilinmediği bir yere giderseniz güvenlik güçleri sizi gözaltına alabilir. İkincisi, giyeceğiniz çok önemli. Çok göze batmamak için bölgenin kılık kıyafetine uygun giyinmelisiniz. Yurt dışına gidiyorsak mutlaka basın kartı, kurum kartı olmak üzere iki kimlik kartı olmalı.”

“BARIŞ GAZETECİLİĞİ AÇISINDAN MEDYA AYIPLARLA DOLU”
Gazeteci-yazar Oral Çalışlar, “Barış Dili ve Gazetecilik” konusunu ele aldı. Bölgede yaşananlar acıları ve sıkıntılara değinen Çalışlar, bu sorunun üstesinden nasıl gelinebileceği sorusuna yanıt aranması gerektiğini anlattı.

Çalışlar, “Barış gazeteciliği açısından baktığımız zaman maalesef medya tarihi ayıplarla dolu. Barışın ve demokrasinin taraftarı olmamız gerekiyor. Bunu da gerçek gazetecilik üzerinden yapmamız gerekiyor. Karnemiz çok kötü. Hem yerel basında hem de yaygın basında. İnsan hakları konusunda duyarlı olmalıyız. Ayrıca hem yerel de hem de yaygın medyada kadının rolü ve ağırlığı artmalı” diye konuştu.

“GERÇEĞİ NE KADAR YANSITABİLİYORUZ?”
TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve CNN Türk muhabiri Göksel Göksu ise medyadaki kadın sayısının azlığına dikkat çekti. Yüksekova’daki seminere 5 kadın gazeteci geldiğine dikkat çeken Göksu, “Meslektaşlarımız erkeklere rağmen zor şartlarda gazetecilik yapıyorlar. Onların sayısı artsa biz İstanbul’dan Doğu ve Güneydoğu’ya kadın haberi yapmak için gelmeyiz. Tüm erkek gazetecilerin bu konuya duyarlı davranmalarını diliyorum” dedi.

Seminerin üçüncü oturumunda TGC önceki Başkanı ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Erinç, gazetelerde içerik sorunları hakkında bilgi verirken, TGC Başkanvekili ve Hürriyet gazetesi yazarı Vahap Munyar ise Ekonomi Gazeteciliği hakkında bilgi vererek ekonomi haberleriyle ilgili sorulan sorulara cevap verdi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Kerim Evren de seminerin son oturumunda dil yanlışlarıyla ilgili bilgi verdi. Dört oturum halinde yapılan seminerin sonunda seminerdeki katılımcılara sertifika verildi. Haber: Sayım Harmancı (İHA)

seminer-m.jpg

seminer-1.jpg
 

Bu haber toplam 3661 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ters laleler kendine hayran bıraktı26 Nisan 2024 Cuma 08:59
  • Gever'de iki mevsim bir arada yaşanıyor26 Nisan 2024 Cuma 08:56
  • Doski Vadisi’nde karla mücadele sürüyor24 Nisan 2024 Çarşamba 08:41
  • Yüksekova yolunda kaza: 1 yaralı22 Nisan 2024 Pazartesi 15:57
  • Cilo-Sat dağları santur sesi ile yankılandı21 Nisan 2024 Pazar 17:51
  • Yüksekova'da meralar şenlendi19 Nisan 2024 Cuma 09:38
  • Yüksekova'da TRSM binası yıktırıldı18 Nisan 2024 Perşembe 16:15
  • Yüksekova yoluna inen kayalar temizleniyor18 Nisan 2024 Perşembe 13:43
  • Doski Vadisi’nde karla mücadele18 Nisan 2024 Perşembe 08:58
  • Yüksekova’nın ovası göle döndü15 Nisan 2024 Pazartesi 16:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim