• BIST 8718.11
  • Altın 2246.931
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1867
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

BİR TANIŞMA, GÖZLEM VE BEKLENTİLER!

H. Aziz Hatipoğlu

BİR TANIŞMA, GÖZLEM VE BEKLENTİLER!

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile geçen ay Hakkâri’ye atanan genç Valimiz İdris Akbıyık ile tanışma fırsatı bulduk.

Atanmasının ayında ildeki çoğu kurumu ziyaret ederek çalışmalar hakkında brifing alan ve bunun yanı sıra başta Hakkari merkez olmak üzere üç ilçemizi ziyaret ederek buradaki halkla tanışan Vali İdris Akbıyık yılların verdiği idarecilik tecrübesiyle halkın sevgisini kazandı.

Hakkârili onlarca gazeteciyle makamında bizleri kabul eden, tanışma ve sohbet ortamında geçen toplantıdan bazı gözlemlerimizi sıralayacak ve Hakkâri halkının Vali Akbıyık’tan beklentilerini sıralayacağız.

Kariyerinde “Türkiye’de yılın Kaymakamı” unvanını alan, 21 yıllık idarecilik hayatında kaymakamlık yaptığı birçok ilçede önemli işler başaran ve ilk Valilik görevini Hakkâri’de yapacak olan Sayın İdris Akbıyık’ın bizdeki izlenimi şu oldu.

Konusunda kendisini yetiştirmiş, araştırıp soran, yeniliklere açık, çözüm odaklı, sevecen, cana yakın, halk ile diyaloga büyük önem veren ve bir eğitim ve okuma aşığı.

Kaymakamlık görevi yaptığı ve dört yıl kaldığı Diyarbakır Çınar’da kadınların okumaları ve okuma seferberliği ile okuma oranında önemli artışlar sağlamıştır.

Keza Kayseri Yahyalı’daki başarılı çalışmalarıyla Türkiye’de Yılın Kaymakamlık Ödülünü alan, akabinde Sakarya Geyve’de “Bir kitap bir insan” ile insanlarımıza okuma şevkini aşılayan, “Her çocuk bir etkinlik” kapsamında çocuklara yönelik çalışmalar başlatan duyarlı bir Valiye sahip olduğumuz için Hakkâri olarak kendimizi şanslı addediyoruz.

Gazetecilerle çaylı sohbet ve tanışma ortamında Hakkâri’nin en büyük ilk üç probleminin ve çözümünün ne olduğunun sorulu cevaplı olarak yanıtlanmasını istedi.

Hakkârili gazeteciler olarak Hakkâri’nin ilk üç sorunun 1. Eğitim, 2. İşsizlik ve 3. Sınır kapılarının canlandırılması olarak arz ettik.

Bir saate yakın Valilikteki tanışma faslından sonra Sayın Valimiz İdris Akbıyık’tan ayrıldık.

Şimdi de Hakkâri halkının Vali İdris Akbıyık’tan beklentilerini sıralayacağız.

İşte Hakkâri Halkının Vali İdris Akbıyık’tan beklentileri.

1. Türkiye genelinde genç nüfusun ve işsizliğin en yoğun olduğu yer Hakkâri’dir. İşsizliği asgari seviyeye indirecek ve iş istihdamları yaratacak proje ve yatırımlar bekliyoruz.

2. Eğitimde yıllardır Türkiye’de sonlarda yer alan Hakkâri’nin üst sıralara çıkması ve Hakkârili öğrencilerimizin diledikleri okullarda okumaları ve geleceğin Türkiye ve Hakkâri’sini inşa edecek başarılı öğrencilerimize kaliteli ve kendisini dalında kanıtlamış öğretmenlerin Hakkâri’ye atanmasını istiyoruz. Milli Eğitimin eğitim dışında yatırım ve inşaat faaliyetlerinin bu kurumdan alınmasını istiyoruz.

Eğitimcilerimizin, öğretmenlerimizin, velilerimizin ve öğrencilerimizin düzenlenecek seminer, konferans ve diğer kişisel gelişim etkinliklerini geliştirecek, bunlara ön ayak olacak ve bunları verecek uzmanların Hakkâri’ye getirtilmesini istiyoruz. Okul-veli ve idare üçlüsünün yaygın olarak buluşturulmasını ve Hakkâri’deki eğitim sorununun masaya yatırılmasını ve acil alınacak çözümlerin bir an önce hayat geçirilmesini bekliyoruz.

3. Batılı iş adamları ve yatırımcıları Hakkâri’ye davet edip burada yatırım ve istihdamlara yönelik çalışmalar öncülük etmesini istiyoruz. Hakkâri’deki turizmin canlandırılması ve buraya yerli ve yabancı turistlerin getirtilmesi için tanıtım ve konaklama yatırımlarını bekliyoruz. 

4. Şişli gibi İstanbul’un en zengin ve gelişmiş ilçesinin Kaymakamlığından Hakkâri Valiliğine atanan İdris Akbıyık Valimizin Şişli ile Hakkâri’yi “Kardeş ilçe, kardeş İl” kapsamına aldırarak Şişli’deki yatırımcı ve girişimci işadamlarımızı Hakkâri’ye davet ederek buralara yatırım ve fabrika kurmalarının sağlanmasını, işsizliğe neşter vurulmasını bekliyoruz.

5. Kuruluşunun üzerinden on yılı geçmesine rağmen henüz yerleşkesine kavuşmamış ve halen 2500 öğrencisi olan Hakkâri Üniversitesinin bir an önce yerleşkesinin tamamlanarak üniversitedeki bölüm ve dalların çeşitlendirilmesini ve burada okuyacak öğrenci kapasitesinin onbinleri bulması için Üniversite ile yakın işbirliğinin yapılmasını bekliyoruz.

6. Her ne kadar İran ile Esendere Sınır Kapısı ve Irak ile Üzümlü Sınır Kapımız olmasına rağmen buralardan ihracat ve ithalat yapılamamakta veya Hakkâri ilinin faydalanacağı ticaret gerçekleşmemektedir.

Sınırlı sayıdaki malların Sınır Ticaret Kapsamında bulunması burada ekmek kazanacak insanların sayısını asgariye indirmekte deyim yerindeyse bu kapılar Hakkâri ekonomisine ve ticaret canlılığına sıfır etki yapmaktadırlar. Bu her iki kapımızda da Sınır Ticaretindeki mal çeşitlerinin arttırılarak buraların cazibe merkezi yapılmasını ve buradan binleri bulan ailelerin ekmek kazanmasını bekliyoruz.

7.  Hakkâri Otluca’da bulunan Komando Tugayında bulunan eratın yıllar yılı terör yüzünden şehir izinlerine çıkartılmadığı ve Hakkârili esnaf ve tüccarın sıfır kazanç sağladığı bilinmektedir.

Huzurun hâkim olduğu Hakkâri’de bugünden itibaren Tugay Komutanıyla gerekli istişarelerden sonra Tugayda bulunan eratın hafta sonları izinlerini kullanarak çarşıya çıkmalarını ve ekonominin bu çok durgun olduğu dönemde Hakkârili esnaf ve tüccarların bir nefes almasını ve siftah yapmalarını bekliyoruz.

8. Her ne kadar huzur için güvenlik tedbirlerinin gerekli olduğu aşikâr ise de özellikle Yeniköprü ve Depin’deki kontrol noktalarındaki aşırı bekletmenin son bulmasını ve buraların vatandaşın güven için gerekli olsa da vatandaşlara eziyet ve çileye dönüşen uygulamaların son bulmasını bekliyoruz.

9. 150 yataklı olan Hakkâri Devlet Hastanemizde her daim uzman doktorların bulundurulmasını ve halkımızın Van ve diğer illere bağımlılıklarının bitirilmesini istiyoruz. Böylelikle Hakkârili ve Hakkâri’de yaşayan vatandaşlarımızın çektikleri çilelerin son bulmasını bekliyoruz.

10. Belediyemizin son iki yılda yaptığı çok güzel icraatlar oldu. Bunda Valilik olarak verilen destekler inkâr edilmez. Belediyeyi kim kazanırsa kazansın Hakkâri’de yaşayan halkın rahat ve insanca yaşama haklarından mahrum edilmemesi için Valilik desteğinin devam etmesini ve Hakkâri’yi gelişmiş ve huzurlu iller düzeyine çıkarılmasını ve desteğinizin eksilmemesini bekliyoruz.

11. Hakkâri’de bir Hakkâri Pazarının kurulmasını, Hakkâri’de üretilen ürünlerin batıda tanıtımını yapacak ve burada üretilen ürünlerin Pazar bulması için panayır ve fuarlara katılmasını bekliyoruz.

12. Hakkâri’de hayvancılığın tekrar canlandırılması için teşviklerin verilmesini ve yüksek verimli koyun ve keçi ırkının yani sıra Manda yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Belirlenecek pilot bölgelerde bu uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.

13. Devlet-vatandaş arasındaki birlik ve beraberliğin sürmesini, devletin şefkatli elini her an için yanımızda görmek istiyoruz. Valimizin yasımızda, taziyemizde, düğünümüzde, günümüzde, çayımızda ve gerekirse yer soframızda görmek istiyoruz.  Kapımızın valiye her daim açık olduğu gibi Valilik kapısının da her daim bizlere açık olmasını bekliyoruz.

14. Hakkâri’ye ikinci bir alternatif yolun yapılmasını ve “Tek yoldan girilen ve tek yoldan çıkılan il” konumundan kurtulmasını bekliyoruz.

15. Hakkâri’deki madenlerin değerlendirilmesini, her tarafı maden kaynayan bu yörenin gereken ilgi ve yatırımın sağlanması için gerekirse yabancı yatırımcıların Hakkâri’ye gelinmesi ve getirtilmesi için yapılacak çalışmalar öncülük edilmesini bekliyoruz.

16. Hakkâri’nin kalkınmada öncelikli yöreler içerisinde farklı bir konuma alınmasını ve burada yatırım yapacaklar devletin desteğinin artırmasını, vergi muafiyeti ve gereken her türlü desteğin sağlanmasında yol gösterici ve teşvik edici çalışmalara imza atmasını bekliyoruz.

17. Yenilenebilir enerjide Hakkâri’nin Güneş panelleri ile Güneş enerjisinden azami yararlandırılmasını ve bu yatırımı yapacak şirket ve bireylere gerekli desteğin verilmesini bekliyoruz.

Şişli Kaymakamlığından Hakkâri Valiliğine atanan ve Valiliğin ilk ayında Hakkâri Halkının bir kısım beklentilerini sıraladığımız Vali İdris Akbıyık’tan bu sorunları çözmesini ve Hakkâri’de unutulmayan Valiler arasında yer alması en büyük dileğimizdir. Basın olarak Sayın Valimizin yapacağı her olumlu icraata destek vereceğimizi belirtiyoruz.

Sayın İdris Akbulut Valimize görevinde tekrar başarılar diliyor, Saygılarımı Sunuyorum. 

Bu yazı toplam 2350 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim