• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

BİR “YOL” HİKAYESİ !

Hakan Taş

Ankara düğmeye bastı, Hakkari’yi yol heyecanı sardı. Valimiz Ali Çelik, Ankara dönüşü mola vermeden servis yolunu inceledi. Ak Parti İl Başkanı Zeydin Kaya, başkent dönüşü servis yolunu kullanarak merkeze ulaştı. Ve en son sivil inisiyatif temsilcileri olarak yola koyulduk.

İki araç halinde hazırlık yaptık. HATSO yöneticisi ve İşadamı Hacı Özdemir, Cilo Doğa Kulübü Başkanı Hacı Tansu, Muhtar Ferdi Aksaç ve ben birinci araçtaki yolculardık. İkinci araçta Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Aslan, HATSO adına işadamı Nevzat Kazak, Ziraat Odaları Başkanı Naif Önal ve muhtar Necmettin Atan yer aldılar.

Bir Cuma sabahı erkenden kahvaltı bile yapmadan yola koyulduk. Durankaya-Geçitli-Işık-Pınarca-Aksu’dan geçerek Van Gürpınar’a bağlı Tüzek-Sıcaksu köyünden Yalınca Beldesine geçtik. Gürpınar ilçesine 82 kilometre kala Yalınca, Cepkenli yol ayrımından yani Berçelan üzerinden merkeze gelen yol ile Durankaya üzerinden Hakkâri’ye gelen yolu ayıran bölgeden, Yalınca ve Cepkenliyol ayrımından Nebırnav yaylası, Ördekli yaylası ve Berçelan yaylası üzerinden maceralı bir dönüş yaptık.

Hacı Özdemir (HATSO Yöneticisi-İşadamı)

“Hakkari’mizin her sorunu hepimizi ilgilendiriyor. Deprem riski ve korkusu altındayız. Alternatif bir yol meselesi hayati bir meseledir. Servis yolu dedikleri yeri sivil toplum temsilcileri olarak gelip görmek istedik. Yoğun bir çalışma ile bu yol ulaşıma açık duruma gelir. Lakin bizim de, halkımızın da en büyük arzusu ve beklentisi Berçelan yoludur. Servis yolu açık kalsın ama Berçelan yolu da vakit kaybetmeden çalışmalar yürütülerek kısa vadede Van’a bağlanmalıdır. Bu yolda 2 saatte Van’a ulaşırız. Her iki yol da Van’a 80 km kala birleşmektedir. Yol güzergahındaki köylere ve tarıma da büyük fayda sağlayacaktır”…

Abdi Arslan (Şoförler ve Otomobilciler Odası Bşk)

“Daha önce ilimizin il ve ilçe meselesi için yollara düştük. Yıllardır Van yolu kan yolu diyerek isyan ettik. Şimdi yine alternatif yol için buralara geldik. Servis yolu açık olsun bu bize bir faydadır. Fakat bizim temel amacımız Van’a kısa sürede geliş ve gidişleri sağlamaktır. Berçelan’da rakım yüksek, çığ tehlikesi var deniliyor. Bu doğru bir söylem değildir. Tünel, viyadük ve iyi bir çalışmayla Berçelan yolu ulaşıma açılabilir. Halkımızın tek beklentisi de budur. Servis yolumuz da olsun, Berçelan da olsun.”

Naif Önal (Ziraat Odaları Başkanı)

“Bu güne kadar söylenen her şey lafta kaldı. Halkımız siyasi oyunların mağduru oldu. Türkiye’mizin her ilinde modern tüneller, viyadükler, köprüler, duble yollar var da Hakkari’de neden olmasın. Tarım ve hayvancılık için kapasitemiz var, destek yok. İstenilirse her şey yapılır. Arkadaşlarımla aynı fikirdeyim, Berçelan yolu bizim tek çıkış ve umut yolumuzdur.”

Nevzat Kazak (HATSO Yöneticisi-İşletmeci)

“Servis yolu bizim yangın merdivenimizdir. Bu yolun açık olması onlarca köye can katacaktır. İlimiz ve halkımız için yapılacak her hizmeti önemsiyoruz. Hepimizin derdi ve kederi birdir. Van yolu hepimiz için eziyet haline geldi. Alternatif yol ihtiyacımız mecburiyet ve aciliyettir. Bize yol sorunumuzu gidermek adına destek olan Ulaştırma Bakanımız, Karayolları Genel Müdürümüz ve Valimize teşekkür ediyoruz.”

Ferdi Aksaç-Necmettin Atan (Muhtarlar)

Biz seçilmiş muhtarlar halkın sorunlarıyla daha yakından ilgilenmek mecburiyetindeyiz. Gittiğimiz her yerde bize hep yol, su sorunu iletiyorlar. Muhtarlık olarak mahalle sakinlerimizin sorunlarını en yüksek makamlara ulaştırdık. Yol meselesi bizleri heyecanlandırdı.

Servis yolu zor anlar için bir mecburiyet olarak açık kalsın ama Berçelan yolu mutlaka açılmalıdır. Zaten orada yıllar önce çalışma yapılmış olup sıkıntılı olan toplam 45 kilometrelik alandır. Depremin ne zaman geleceği bilinmez o yüzden çalışmalara biran önce başlanmalıdır”…

Hacı Tansu (Cilo Doğa Kulübü Bşk.)

“Bugün burada gördüğümüz Hakkari servis yolu olarak nitelendirilen yol elbette önemlidir. Geçitli ve bölgesindeki yerleşim alanlarının sadece yaz aylarında kullanabilecekleri bir güzergâhtır. Bizler yıllardır bu bölgede dağcılık ve doğa sporları yapıyoruz.

Hakkari’ye ulaşım noktasında  nerelerin daha uygun  olduğunu bilmekteyiz. 2011-2012 yıllarında iki defa Hakkari’den Van’a doğa yürüyüşü yaptık. Berçelan yaylası üzerinden Cepkenli köyüne oradan da dağları, yaylaları ve köyleri geçerek yürüdük. Bahsettiğimiz bölgede şehirlerarası standartlara uygun bir yol yapılırsa ulaşım süresi en fazla 1,5 saat olur.

Hakkari’nin böylesine basit ve ulaşımı oldukça zor olan bir yola değil, Hakkari-Van arasını kısaltacak ve kolaylaştıracak yola ihtiyacı vardır. Bölgenin coğrafik şartları ve engebeli konumu göz önüne alınınca Berçelan yaylası üzerinden Cepkenli köyüne ve oradan da Gürpınar ilçesine bağlanacak yol gerçek amacına ulaşacaktır.

Merkezden Berçelan yaylası Daholan bölgesinden geçecek olan yol en kolay şekilde yapılabilir yoldur.”

Bir yol hikayemiz yorucu ama heyecanlı geçti. Hacı Özdemir ağabeyimiz dağda bile kravat ve secadesini unutmadı. Nevzat Kazak, AHS’yi araç bagajlarımıza doldurdu. Naif Önal’ın hoş sohbeti, Abdi Arslan’ın şıklığı, ferdi Aksaç ve Necmettin Atan’ın heyecanı, rehberimiz Hacı Tansu’nun dağ keçileri, vadi ve platolarla samimiyeti güzel bir anı bıraktı. Bana da araçta şarkı söylemek ve gördüklerimi beynime kayıt etmek düştü.

Hepimizin derdi ve sevdası aynı: HAKKARİ…

40671c67-66c8-4c9f-bc99-7d18be0c7733.jpgyol-hikayesi.jpga4d4596a-e88f-4613-a0a4-1a0071f9ad07.jpg

 

Bu yazı toplam 1733 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim