• BIST 10158.63
  • Altın 2471.056
  • Dolar 32.1938
  • Euro 35.061
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C

Önce insan sonra vatan

Önce insan sonra vatan
Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, "Dağda ölen PKK'liye ağlamıyorsanız insan değilsiniz" dedi.

Diyarbakır'da 1990'lı yıllarda 5 yıl görev yapan ve son emniyet müdürleri kararnamesiyle Siirt'ten Diyarbakır'a atanan Güven, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

"ÖLEN PKK'LİYE AĞLAMIYORSANIZ İNSAN DEĞİLSİNİZ"

Güven, sorunlara ilişkin şunları söyledi:

"Dağda ölen pkk'li ağlamıyorsanız insan değilsiniz, demiştim. Eline silah alıp çoluk çocuk demeden insan katledenleri entegre edemiyorsanız devlet değilsiniz. Ben bu iki duygu arasında gidip geliyorum. Benim yitik evladım dağa çıkmış, keşke ulaşabilseydim. Keşke önüne normal bir hayat sunabilseydim. Keşke onun terörize olmasına mani olabilseydim, diye ağlarım içim ezilir.

"BİR ÇOCUK DAĞA ÇIKIYORSA HEPİMİZİN PAYI VAR"

Diyarbakır o kadar güzel insan yetiştirmiş ki ama şimdi canavar üretiyor, niye? Denetimsizlikten, kontrolsüzlükten, insana ulaşamadığımızdan, insan odaklı hizmet veremediğimizden. Bir çocuk dağa çıkıyorsa hepimizin payı var, nasıl özeleştiri yapmayalım. Benim karakoldaki memurumun kötü davranmasıyla, kontrolde yaptığım aşırı güçten dolayı...

"TOPLUMDAKİ SIKINTIYI ÇÖZMEK GEREK"

Sosyal yaşamda tutunamamış çocukların yüzlerce özgeçmiş raporunu okudum. Bu çocuklar yazmış; ulusal kurtuluş savaşımıza katkıda bulunmak istiyorum, en son cümlesi. Evladım, yaşın kaç? 12. Baba işsiz, annemi dövüyor. Sosyal çevre berbat. Sosyal yaşam savaşını devam ettiremiyor, 'ben savaşacağım' diyor. Bundan ne anlamamız gerekiyor? Çocuk kaçıyor işte, bulunduğu yerden kaçıyor. Bunun kaçmasının sebeplerden biri bensem diğeri de sizsiniz yani. Bu toplumda mutlaka bir sıkıntı var demektir. Bunu orta yere koymazsak nasıl çözeceğiz? Tabi ki konuşacağız, beraber hareket edeceğiz, kaybettiğimiz, insan çünkü.

"YILLAR ÖNCE ANNE VE ÇOCUKLARA ULAŞMAK İSTEDİM"

Diyarbakır'da istihbarat biriminde 5 yıl görev yaptığını hatırlatan Güven, "Bir zamanlar 'bana 5 kişilik bir ekip verin, çocuğu dağda olan annelere gidip ulaşayım' dedim. 'Seni öldürürler' dediler. Dedim; kapısına kadar gittiğimiz insan öldürmüyor da kapısını çalarak girdiğimiz insan mı öldürecek? Keşke o zaman bunları yapabilseydim, bu kadar geç kalmasaydık.

"90'LARDA DİYARBAKIR'DA 5 YIL ŞİİR YAZAMADIM"

Diyarbakır'da daha önce görev yaptığı 5 yıla da kısaca değinen Güven, 5 yıl görev yaptıktan sonra söyleyebildiği iki cümle olduğunu dile getirdi. Güven, şöyle devam etti: "Yüzyıllardır Dicle'yi besler gözyaşlarım, Ben ağlamazsam kurur sanırım. Ben şiir yazıyordum. Burada 5 yıl boyunca şiir yazamadım. Akşam saat dörtten sonra kimse sokağa çıkmıyordu. Birisi sokağa çıksın diye yalvarıyorduk bir tek biz vardık sokakta gezen. Saat 4'ten sonra nerede patlama olacak, kimin yanacak diye endişeyle bekliyorduk. Orda burada devriye geziyordum ama kimseye bir şey olmasın"

5 YILDA 3 KEZ PİKNİK

Diyarbakır'da kaldığı 5 yıl boyunca sadece 3 kez pikniğe gidebildiğini anlatan Güven, normal bir hayat yaşaması gerekirken bunu yaşayamadığını belirtti. Bu coğrafyada hayatın normal olması gerektiğini ancak normal olmadığının altını çizen Güven, şunları söyledi:

"BURADA HAYAT NORMAL OLMUYOR"

"Ama bu coğrafyada normal olmuyor. Boyumuz küçüktü, sözümüz dinlenmiyordu ama uzun zamandır sosyal devlet olmayı başarmış bir devletimiz var. Herkese ulaşmaya çalışıyor artık. Dula, yetime, öksüze, işsize… Bir şekilde ulaşıyor, yardım ediyor. Perişanlık içinde olan insanlar var. Bilmediğine ulaşamaz insan ama bilmeye ve ulaşmaya çalışacağız.

"ÖNCE VATAN DEĞİL ÖNCE İNSAN"

Devlet, hizmet için vardır. Önce vatan değil, önce insan. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Devletimizin sürmekte olan somut öneriler var. En büyük sorun; anne ve çocuklara ulaşamamaktı. Siirt'te bir projemiz vardı. 3 dilde Kürtçe, Türkçe ve Arapça. Okulların bahçesinde sinema yaptık. Ulaşabildiğimiz insana ulaşalım ve çözmeye çalışalım istedik. Çok ciddi dönüşümler aldım.

 

Bu haber toplam 4687 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim