• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

ÖZDEMİR “SERSEHNİ” KALKSIN

ÖZDEMİR “SERSEHNİ” KALKSIN
Hakkari Jirki aşireti mensubu İsmail Özdemir, ilde 2 gün ve 2 gece süren düğün törenlerine ilki kendi aşiretlerinde başlamak üzere sağdıç evinin kahvaltı vermesi ve düğünün 3. günü yapılan çeyiz tören

Hafta sonu Dağgöl Mahallesinde yapılan Jirki Aşiretine mensup Kemal Özdemir ile Züleyha Kahraman'ın düğün töreninin sağdıçlığını yapan Jirki Aşiretine Mensup Hakkari Tedaş Müessesesi Müdürü İsmail Özdemirin örnek bir davranış sergileyerek yeni bir uygulama imza attı.

  Özdemir,” Gelenek ve göreneklerimize göre düğün törenlerinin masraflarının çoğu sağdıçlara yüklenmektedir. Sağdıç Pazar günü davetlilere sabah kahvaltısı veriyor. Düğünün üçüncü günü ise (Sersehni) adı verilen çeyiz törenini yapılıyor. Bu durumdan düğün sahiplerini olduğu gibi dar gelirli aileleri de zor durumda bırakıyor. Biz bu gereksiz uygulamanın kalkmasından yanayız. Düğünden önceki ve sonraki hafta olmak üzere yaklaşık 15 gün buyunca sürekli hazırlıklarla uğraşan ve düğün günü yüzlerce davetliyi karşılayan onlara hizmet veren düğün sahipleri 1 hafta boyunca adeta uykuya hasret kalıyorlar. Bunun yanı sıra bir çok lüzumsuz masraf yapılıyor. Ben bu lüzumsuz ve bir o kadarda gereksiz masrafları ortadan kaldırmak için yeni bir uygulama başlatıyorum bu uygulamayı kendi ailemle aldığım kararla kendi düğünümüzde başlatıyoruz. Bundan sonraki düğün törenlerimizde sağdıçlar kahvaltı vermeyecek ve (Sersehni) yani Çeyiz törenleri yapılmayacak. Biz kendi düğünümüzde bu uygulamayı yaptık. Hakkari halkının bu uygulamalarda bize katılacaklarını umuyoruz dedi.

   Hakkari'li bazı vatandaşlar ise bu uygulamayı taktirle karşıladıklarını belirterek, kahvaltı ve düğün törenlerinden 3 gün sonra yapılan çeyizlik ve takı takma uygulamasının kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler. Ekonomik krizin her tarafı sardığı bugünlerde böyle bir uygulamanın memnuniyet verici olduğunu belirten vatandaşlar, düğün törenlerindeki bu uygulamaların kısıtlanması üzerine bundan hem evlenecek gençler hem de ailelerin rahat bir nefes alacağını belirttiler. (Hakkarihabertv) Feyzullah Aksu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 8932 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim